Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Įregistruotų areštų skaičius kovą sumažėjo 5 procentais

Kovo mėnesį įmonėms buvo įregistruota 1018 turto areštų, kuriais apribotas disponavimas, valdymas ir naudojimasis 85,6 mln. litų įmonių turtu. Įregistruotų areštų skaičius palyginti su vasario mėnesiu sumažėjo 5 proc., o suma – 9 proc. Tokius duomenis rodo kreditų biuro „Creditinfo“ analizė pagal Centrinės hipotekos įstaigos duomenis.
Pinigai
Pinigai / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Daugiausia turto areštų kovo mėnesį buvo įregistruota statybos ir nekilnojamojo turto (278), transporto (155) bei pramonės (124) veiklose. Palyginimui: žemės ūkio veikloje naujų apribojimų turtui skaičius siekė 28.

„Turto areštas gali apsunkinti atsiskaitymą su kreditoriais toms bendrovėms, kurios ir taip nepasižymi stipriais finansiniais rodikliais. Be to, areštai blogina įmonės kredito reitingus, o kartu ir galimybes gauti išorinį finansavimą, sudaryti bet kurią kitą sutartį, nes verslo partneriai į tokią įmonę žiūri atsargiau”, – teigia kreditų biuro „Creditinfo“ vyriausioji kredito analitikė Rasa Maskeliūnienė.

Areštai blogina įmonės kredito reitingus, o kartu ir galimybes gauti išorinį finansavimą, sudaryti bet kurią kitą sutartį, nes verslo partneriai į tokią įmonę žiūri atsargiau.

Vasario mėnesį didžiausias turto areštas – 11,3 mln. litų – buvo įregistruotas bendrovei „Achema” (1159 darbuotojai, 2012 m. pajamos – 2,32 mlrd. litų).

Bendrovei „MoRolda“ (3 darbuotojai, 2012 m. pajamos 1,2 mln. litų) įregistruotas 6,9 mln. litų turto areštas, „Elektra visiems“ (6 darbuotojai, 2012 m. pajamos – 16,1 mln. litų) – 3,4 mln. litų.

Per pirmąjį šių metų ketvirtį verslo subjektams buvo įregistruotas 3071 apribojimas valdyti, naudotis ar disponuoti įmonės turtu. Tai yra 3 proc. daugiau nei 2013 m. pirmąjį ketvirtį.

Išregistruotų turto areštų skaičius per pirmus tris šių metų mėnesius – 2294, palyginti su 5567 prieš metus. Bendra areštų suma, įvertinus įregistruojamus ir išregistruojamus, nuosekliai mažėja.

„Creditinfo“ duomenimis, šiemet įregistruoti turto areštai yra išregistruojami vidutiniškai po 19 dienų nuo įregistravimo datos.

Priklausomai nuo įmonės finansinių rodiklių, turto, turto areštai gali reikšmingai sutrikdyti įmonės atsiskaitymus su kitas kreditoriais. Turto areštas yra priverstinis nuosavybės teisės į turtą arba pavienių jos sudedamųjų dalių – valdymo, naudojimosi ar disponavimo – laikinas apribojimas.

Turto areštu siekiama užtikrinti įrodymus, civilinį ieškinį, galimą turto konfiskavimą, taip pat baudų ir nesumokėtų įmokų išieškojimą, kreditorių reikalavimų patenkinimą, kitų reikalavimų ir įsipareigojimų įvykdymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius