Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įstatymas neturi jausmų: paramą rinkusiai sunkiai ligonei teko susimokėti pajamų mokestį

Onkologine liga serganti moteris kažin ar būtų išgyvenusi be reabilitacijos, brangių nekompensuojamųjų vaistų. Pati jų nebūtų turėjusi už ką įsigyti, bet draugai, kolegos, artimieji paaukojo beveik 8 tūkst. eurų. Tačiau metų pabaigoje ligonę pasiekė ir prašymas iš Valstybinės mokesčių inspekcijos susimokėti pajamų mokestį. Kad sumokėtų, jai teko skolintis iš banko. O mokesčio moteris, pasirodo, galėjo išvengti.
Liga
Liga / 123rf.com nuotr.

Metų pabaigoje moterį (tapatybė redakcijai žinoma) pasivijo nemaloni žinia – VMI paprašė susimokėti gyventojų pajamų mokestį už beveik 8 tūkst. eurų. Šiuos pinigus moteriai, sergančiai onkologine liga, paaukojo neabejingi draugai ir artimieji. Lėšas moteris panaudojo onkologinės ligos gydymui.

VMI pateikta sąskaita – 1200 eurų – moterį nuliūdino, nes įstatymas jai pasirodė esąs aukščiau žmogaus, ją prislėgė ne tik liga, bet ir skola bei valstybės požiūris į žmogų. Be to, teko greitai sukti galvą, kur gauti pinigų gyventojų pajamų mokesčiui sumokėti. Teko kreiptis į banką – pasiskolinusi reikalingą sumą moteris atidavė ją VMI.

O VMI 15min paaiškino, kad moteris galėjo išvengti mokesčio.

„Apgailestaujame dėl situacijos, į kurią pateko p. (...). Tuo atveju, jei į jos asmeninę sąskaitą gauti pinigai yra gydymui skirta ir panaudota parama, tuomet šios lėšos galėtų būti neapmokestintos gyventojų pajamų mokesčiu“, – 15min aiškino Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkė Edita Glumbakienė.

VMI pažadėjo susisiekti su moterimi ir suteikti jai reikalingą pagalbą. E.Glumbakienė aiškino, kad rėmimo akcijas reikėtų organizuoti pasitelkus paramos, labdaros organizacijas.

„Tiesiogiai į remiamo asmens sąskaitą kitų gyventojų ar juridinių asmenų pervestos gydymui, reabilitacijai ar kitiems labdaringiems tikslams skirtos lėšos neatitinka nustatyto labdaros teikimo būdo, nes yra pervedamos ne per labdaros ir paramos fondą ar kitą paramos teikėjo statusą turinčią įstaigą“, – aiškino VMI atstovė.

Labdara pripažįstama, kai ją teikia tik Lietuvos Respublikoje registruoti labdaros ir paramos fondai, asociacijos, viešosios įstaigos, visuomeninės organizacijos, religinės bendruomenės, bendrijos ir centrai, tarptautinių visuomeninių organizacijų skyriai (padaliniai), jeigu labdaros teikimas numatytas jų įstatuose bei veiklą reglamentuojančiuose teisės aktuose ir jeigu jie pagal šio įstatymo nuostatas turi teisę gauti paramą. Tuomet tokios pajamos yra neapmokestinamos gyventojų pajamų mokesčiu.

Tokia tvarka yra nustatyta siekiant išvengti galimų sukčiavimo atvejų ir papildomų rūpesčių dėl apmokestinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius