Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Jaunos įmonės atranda mokslo ir technologijų parkus

Vis daugiau jaunų smulkaus bei vidutinio verslo (SVV) įmonių domisi mokslo ir technologijų parkų (MTP) veikla bei jų teikiamomis paslaugomis. VšĮ Šiaurės miestelio technologijų parko (ŠMTP) užsakymu, visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centras „Vilmorus“ 2010 m. gruodį Vilniaus mieste atliko 50 smulkių ir vidutinių verslo įmonių, įkurtų 2007–2009 m ir veikiančių informacinių technologijų, energetikos, inžinerijos, elektronikos, telekomunikacijų, aplinkosaugos sektoriuose, vadovų apklausą.
Šiaurės miestelio technologijų parkas (ŠMTP)
Šiaurės miestelio technologijų parkas (ŠMTP) / ŠMTP nuotr.

Apklausos rezultatai parodė, jog galimybė pasinaudoti ŠMTP paslaugomis domintų beveik 50 proc. apklaustų įmonių, o 10 proc. jų jau pasinaudojo parko teikiamomis paslaugomis. Net 80 proc. apklaustų įmonių vadovų yra susipažinę ar bent girdėję apie MTP veiklą.

Ūkio ministerijos Inovacijų ir žinių visuomenės departamento direktoriaus dr. Almanto Danilevičiaus teigimu, MTP – labai gera aplinka stiprinti ryšius su mokslo ir studijų institucijomis, siekiant pritraukti mąstančius, jaunus ir aktyvius žmones bei paskatinti kurti savo verslą, parodant gerąją verslo kūrimo patirtį. „Vienas iš tokių parkų Lietuvoje – Šiaurės miestelio technologijų parkas, padedantis susikalbėti mokslui ir verslui: mokslą labiau orientuojant į rinkos poreikius, o verslą skatinant mokslininkų taikomųjų tyrimų rezultatus taikyti savo veikloje“, – sako A. Danilevičius. Jis pabrėžia, kad svarbu, jog ŠMTP ne tik inkubuoja, telkia inovatyvias įmones, bet ir formuoja inovacijoms palankią aplinką. „ŠMTP įgyvendina projektus, remiamus ES struktūrinės paramos lėšomis, kuriais skatina besikuriančias ir jaunas įmones plėtoti inovacijas, nemokamai „pasitikrinti“ ir aptarti savo verslo idėjas su suburta aukščiausios kvalifikacijos ekspertų bei konsultantų komanda“, – atkreipia dėmesį Ūkio ministerijos atstovas.

Šiuo metu ŠMTP kartu su partneriais – asociacija „Žinių ekonomikos forumas" ir Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjunga – ES lėšomis įgyvendina projektą „ŠMTP paslaugų sistema inovacijoms ir technologijoms remti“. Projektas finansuojamas iš specialiosios Ekonomikos augimo ir konkurencingumo didinimo programos pagal 2007–2013 m. Ekonomikos augimo veiksmų programą. „Plečiame bei tobuliname mūsų teikiamas paslaugas: atnaujinta vidinė infrastruktūra, t.y. programinė įranga ŠMTP įmonėms ir „Virtualus biuro“ klientams, sukurta vidinio naudojimo interneto sistema, duomenų bazė, kurioje kaupiama verslui naudinga informacija vaizdo bei garso laikmenose, leidiniai verslo tema, netrukus bus atnaujintos ir konferencijų paslaugos“, – sako ŠMTP direktorius Gediminas Pauliukevičius. Jo teigimu, visos šios paslaugos gali tapti realiu tramplinu jaunų įmonių plėtrai, inovacijoms ir konkurencingumui šalies bei užsienio rinkose.

Visame pasaulyje MTP parkai skatina ir užtikrina žinių bei informacijos judėjimą tarp mokslo įstaigų ir parke įsikūrusių įmonių. Lietuvoje MTP pradėjo kurtis beveik iškart po nepriklausomybės atgavimo ir dabar šalyje veikia 10 mokslo ir technologijų parkų. Lygiuotis į užsienio parkus jiems ypač padeda iš ES gaunamos lėšos veiklai plėtoti.

ŠMTP įkurtas 2002 m. istoriniame Šiaurės miestelio senamiestyje. ŠMTP steigėjai – LR Ūkio ministerija ir Vilniaus miesto savivaldybė. Greta teikiamų konsultacijų verslo kūrimo, plėtros ir kt. klausimais, naudingų kontaktų, organizuojamų seminarų, mokymų bei kitų bendruomenės renginių, ŠMTP savo nariams taip pat teikia visas šiuolaikiniam biurui reikalingas paslaugas: telekomunikacijas, biuro įrangą, posėdžių kambarius, konferencijų salę, priimamojo bei kt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius