-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Juokas pro ašaras: pinigų pensijoms grąžinti Vyriausybė rado „Sodroje“, kurios skola viršija 10 mlrd. Lt

Vyriausybė skelbia sugalvojusi, kaip kompensuos per krizę sumažintas pensijas. Grąžinti jas ketinama iš viršplaninių „Sodros“ – fondo, kurio skola viršija 10 mlrd. Lt, – pajamų. Ar taip gali būti? Žygimantas Mauricas, „Nordea“ vyriausiasis ekonomistas, sako, kad „Sodrą“ būtina reformuoti. Priešingu atveju už dabar kompensuojamas pensijas teks sumokėti ateities pensininkams.
Šachmatai
Vyriausybė su pensininkais žaidžia pavojingą šachmatų partiją. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pensijoms kompensuoti iš viso reikės apie 450 mln. litų, iš jų apie 90 mln. litų bus išmokėta dar šiemet, o 2015-2016 metais – po 180 mln. litų. Pinigų šaltinis bus „Sodros“ biudžetas, į kurį pavyko surinkti viršplaninių lėšų. 

Viršplaninės pajamos dar nereiškia perteklinių pajamų. Įsivaizduokite, kad gaunate 200 Lt daugiau per mėnesį, nei planavote, tačiau turite 400 Lt skolą. Todėl natūralu, kad už netikėtai gautus 200 Lt nepuolate pirkti naujų batų, o grąžinate dalį skolos.

Tačiau „Sodrai“ tokia logika negalioja. Nepaisant to, kad fondo skola siekia apie 10 mlrd. Lt, neplanuotai gautas lėšas ketinama išleisti, o ne skirti skolos grąžinimui.

Valstybė kasmet praranda 300 mln. litų

Ž.Mauricas skaičiuoja, kad šiuo metu „Sodros“ skolos aptarnavimas siekia apie 300 mln. Lt kasmet. 

„Viršplaninės pajamos priklauso nuo dviejų dalykų – nuo to, kiek  pavyksta surinkti pajamų, ir nuo to, kiek būna planuojama surinkti pajamų. Kadangi šiais metais planas yra neambicingas – planuojama, kad „Sodros“ deficitas sieks 1,2 mlrd. Lt, tai, be abejo, galima tikėtis šiokių tokių viršplaninių pajamų“, – 15min.lt sakė Ž.Mauricas.

Be to, skola nėra nemokama – jos aptarnavimas kasmet kainuoja šimtus milijonų litų. „Sodrai“ reikalingų lėšų pasiskolina Vyriausybė. Paskolos palūkanos kainuoja tiek, kokios yra Lietuvos obligacijų palūkanos.

Ž.Mauricas skaičiuoja, kad šiuo metu „Sodros“ skolos aptarnavimas siekia apie 300 mln. Lt kasmet. Tai reiškia, kad, jeigu „Sodra“ neturėtų skolų, valstybė kasmet papildomai turėtų apie 300 mln. Lt, kuriuos galėtų skirti, pavyzdžiui, pensijų kompensavimui arba jų padidinimui.

„Sodra“ artėja prie kracho

Pasak Ž.Maurico, „Sodros“ biudžeto deficitas atrodo pakankamai grėsmingai ir liudija apie tai, kad būtina „Sodros“ reforma.

„Einant tokiu keliu po kelerių metų „Sodra“ gali tapti nefunkcionali, skola išaugs iki tokio lygio, kad tas problemas vis tiek reikės spręsti. Spręsti, tikėtina, reikės tų pačių pensininkų pinigais. Taip, kaip buvo daroma 2010 metais.

Pirmas prioritetas turėtų būti „Sodros“ biudžeto subalansavimas, kuris tapo deficitinis 2008 metais. Bet planai bent jau artimiausių metų yra tokie, kad jis vis dar bus deficitinis. Po kelerių metų „Sodra“ turės tikrai labai didelių finansinių problemų. Reikės riboti išlaidas, daryti „Sodros“ reformą, kuri yra seniai pribrendusi – bazinę pensiją mokėti iš valstybės biudžeto ir tokiu būdu stengtis subalansuoti „Sodros“ biudžetą. Esant dabartinei situacijai, sunkiai matau, kaip „Sodra“ gali didinti išlaidas, nes ji paprasčiausiai nesurenka pakankamai pajamų“, – sakė ekonomistas.

Apie viršplanines pajamas, pasak jo, kalbėti yra lengva – jeigu vietoje 1,2 mlrd. Lt deficito „Sodra“ suplanuotų 2 mlrd. Lt deficitą, būtų gauta 800 mln. Lt viršplaninių pajamų, tačiau tai realios situacijos neatspindėtų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius