-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kai prireikia paskolos: įvertinti atsakingai, o imti patogiai

Lietuvos bankų asociacijos duomenys skelbia, kad šiemet šalies gyventojai skolintis ryžtasi dažniau nei pernai. „Swedbank“ specialistai pastebi, kad tokią tendenciją galėjo lemti keli veiksniai – geresnė gyventojų finansinė padėtis bei palankesnės skolinimosi sąlygos. Banko atstovai primena, kad prieš imant paskolą visada reikia labai gerai įvertinti savo galimybes. O jeigu jau apsisprendėte skolintis, tą galite padaryti patogiai ir greitai – internetu.
Šeima
Šeima / 123rf.com nuotr.

Padaugėjo dešimtadaliu

Palyginti su pernai metų pirmuoju ketvirčiu, Lietuvos banko asociacijos duomenimis, šalies gyventojų apetitas skolinimuisi išaugo dešimtadaliu. Vartojamų paskolų didėjimą pastebi ir „Swedbank“ specialistai.

„Vartojamų paskolų skaičiaus padidėjimą, visų pirma, galėjo nulemti geresnė gyventojų finansinė padėtis. Kai vartotojų pajamos auga, jie labiau pasitiki savo finansinėmis galimybėmis, ryžtasi įsigyti naujų pirkinių, planuoja būsto remontą ir drąsiau galvoja apie paskolas“, – vartojamų paskolų didėjimo tendencijas vertino „Swedbank“ Privačių klientų tarnybos vadovė Jūratė Gumuliauskienė. Pasak jos, didesnį vartojamų paskolų skaičių galėjo nulemti ir palankesnės skolinimosi sąlygos, pavyzdžiui, mažesnės palūkanos.

Didelė dalis paskolų – internetu

„Swedbank“ duomenimis, norėdami pasiimti vartojimo paskolą, žmonės nebėra linkę dėl to eiti į banko padalinį. Jie taupo laiką ir renkasi patogesnį būdą – internetą. Metų pradžioje apie 80 proc. visų vartojimo paskolų sutarčių buvo sudaryta interneto banke. Banko atstovai teigia, kad tokį internetu užsakomų paslaugų augimą lėmė keli veiksniai.

Pirmiausiai – tai, jog interneto banke atsirado daugiau galimybių patogiai ir greitai užsisakyti paslaugas. Be to, populiarėja galimybė su paskolų specialistais pasikonsultuoti telefonu, o ne keliaujant į banko padalinį. Po tokios konsultacijos telefonu klientai paprastai patys paskolos paraišką užpildo internetu.

J. Gumuliauskienė pastebi, kad gyventojai palankiai vertina lankstesnes internetu užsakytų paslaugų valdymo galimybes. Pasiėmę paskolą internetu klientai patys gali valdyti paskolos nustatymus – keisti įmokos datą, sąskaitą, paskolos laikotarpį, grąžinti paskolą anksčiau laiko. Anksčiau dėl tokių klausimų klientams reikėdavo kreiptis į banko padalinį.

Skolinasi didmiesčiai

„Swedbank“ duomenimis, dažniausiai skolintis linkę didžiųjų miestų gyventojai. Pastebima, kad vilniečių, kauniečių ir klaipėdiečių paskolos sudaro net 41 proc. visų šalies gyventojams suteiktų paskolų.

Kalbėdama apie paskolų tendencijas J. Gumuliauskienė atkreipė dėmesį į tai, kad dažniausiai žmonės skolinasi būsto atnaujinimui. Šiam tikslui skirtų paskolų suma pirmąjį šių metų ketvirtį, palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, išaugo net 17 proc.

Dažnai gyventojai skolinasi ir automobiliui įsigyti, tam pasirašoma vidutiniškai 5 ar kiek daugiau tūkstančių eurų kredito sutartis. Kur kas mažiau gyventojai skolinasi tokiems dalykams kaip studijos, sveikata ar kelionės – šios paskolos sudaro apie 10 proc. visų gyventojams suteikiamų kreditų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius