Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kaip smengantis rublis traukia ir Lietuvos eksportuotojus

Rublio vertei per šiuos metus nukritus ketvirtadaliu, Lietuvos eksportuotojai praranda konkurencingumą Rusijos rinkoje, „Žinių radijui“ pirmadienį sakė DNB banko vyresnioji analitikėIndrė Genyte-Pikčienė.
Rublis pasiekė naujas rekordines žemumas dolerio atžvilgiu
Rublis pasiekė naujas rekordines žemumas dolerio atžvilgiu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rublis Ekonomika

„Krentantis Rusijos rublio kursas euro atžvilgiu yra nepalankus mūsų eksportuotojams, nes atitinkamai krenta mūsų eksportuojamų prekių konkurencingumas toje rinkoje.

Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./DnB NORD vyresnioji analitikė Indrė Genytė-Pikčienė
Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./DnB NORD vyresnioji analitikė Indrė Genytė-Pikčienė

Bendra ekonominė konjunktūra Rusijoje ir prastėjantis vartojimas bei įmonių rodikliai atitinkamai mažina šitos rinkos potencialą mūsų prekėms ir paslaugoms“, - laidoje „Aktualioji valanda“ sakė I. Genytė-Pikčienė.

Pasak jos, Lietuva vis dar itin tampriai priklauso nuo Rusijos ekonomikos: ten eksportuojame 6,4 proc. lietuviškos kilmės prekių, o reeksportuojame dar daugiau.

„Tas svoris, keliaujantis į Rusiją, sudaro 43 proc.  Rusijai teikiame ir apie ketvirtadalį visų Lietuvos eksportuojamų paslaugų. (...) Netgi po Rusijos embargo maisto produkcijai, lieka nemažai prekių grupių, kurias dar tiekiame tai rinkai“, - kalbėjo ji.

Pasak I. Genytės-Pikčienės, šiuo momentu Lietuvos eksportuotojams reikėtų stengtis kuo labiau diversifikuoti eksporto srautus ir ieškoti naujų rinkų.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas dėl rublio nestabilumo apkaltino spekuliaciją ir patikino, kad tai absoliučiai neatspindi šalies ekonominės padėties. Rusijos bankas dar penktadienį pranešė, kad yra pasiruošęs imtis veiksmų, kad apsaugotų krentantį rublio kursą.  Pirmadienį Rusijos bankas pranešė atsisakęs fiksuoto rublio kurso ribų ir leidžiąs kursui laisvai svyruoti rinkoje.

Visą laidos „Aktualioji valanda“ įrašą klausykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius