-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas yra CETA, ant plauko pakibusi ES ir Kanados laisvosios prekybos sutartis?

Nedidelio Belgijos Valonijos regiono parlamentas penktadienį nubalsavo blokuoti Europos Sąjungos (ES) ir Kanados laisvosios prekybos sutartį (CETA) ir parodė, kaip viena maištaujanti vietos valdžios institucija gali paskandinti metų metus rengtą svarbų tarptautinį susitarimą.
Protestas prieš CETA prie Valonijos parlamento
Protestas prieš CETA prie Valonijos parlamento / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Aktyvistai šią sutartį, kuri oficialiai vadinama Kanados ir Europos Sąjungos išsamiu ekonomikos ir prekybos susitarimu, vadina Trojos arkliu, kuris atvers kelią gerokai platesnio užmojo susitarimui su Jungtinėmis Valstijomis.

Valonijos parlamento priimtas sprendimas taip pat yra rimtas įspėjimas Didžiajai Britanijai, kuri rengiasi pradėti derybas dėl pasitraukimo iš Europos Sąjungos.

Kas yra CETA?

CETA yra Kanados ir šiuo metu 28 ES valstybių narių laisvosios prekybos sutartis, kuri po penkerių metų derybų buvo oficialiai sudaryta 2014 metais.

Rėmėjai šią sutartį vadina naujos rūšies prekybos priemone, susiejančia išsivysčiusius Vakarų ūkius, kuriems būdingos panašios nusistovėjusios vertybės ir tradicijos.

Rėmėjai šią sutartį vadina naujos rūšies prekybos priemone, susiejančia išsivysčiusius Vakarų ūkius, kuriems būdingos panašios nusistovėjusios vertybės ir tradicijos.

Tačiau sutartis turi ir daug priešininkų, įskaitant aplinkosaugininkus, profsąjungų aktyvistus, taip pat Austrijos ir prancūzakalbės Belgijos dalies socialistus.

Jie sako, kad šia sutartimi bandoma išsiaiškinti, kaip būtų galima prastumti dar prieštaringiau vertinamą ES ir JAV prekybos susitarimą – vadinamąją Transatlantinę prekybos ir investicijų partnerystę (TTIP), – dėl kurio vykstančios derybos dar nesibaigė.

Kas įtraukta į CETA?

Išskyrus keletą didesnės rizikos žemės ūkio produktų, CETA panaikinami beveik visi tarp Kanados ir ES galiojantys tarifai. Pasidavusi Europos reikalavimams, Kanada taip pat sutiko gana plačiai atverti savo viešųjų pirkimų rinką ES įmonėms, kurios iki šiol praktiškai neturėjo galimybių varžytis dėl tokių sutarčių.

Europos Sąjungai derybose dėl prekybos atstovaujanti Europos Komisija atkreipia dėmesį į 145 Europos geografines nuorodas, įskaitant šampaną, Parmos kumpį ir sūrį „Gorgonzola“, kurios bus saugomos Kanados rinkoje.

CETA rėmėjai tvirtina, kad dėl šios sutarties Europos ir Kanados tarpusavio prekybos prekėmis ir paslaugomis apyvarta padidės daugiau kaip 20 proc., o bendras ES bendrasis vidaus produktas (BVP) augs po maždaug 12 mlrd. eurų (13,4 mlrd. JAV dolerių) per metus.

Kokia numatoma investuotojų apsauga?

Bene labiausiai CETA, kaip ir TTIP, nepritariama dėl sutartyje numatytos nuostatos, kuria siekiama padėti investuotojams apsisaugoti nuo bet kokio valstybinio reguliavimo, kuris pažeistų prekybos sutarties sąlygas.

Oponentai teigia, kad ši sutartis komerciniams interesams leidžia versti vyriausybes keisti įstatymus privačiųjų interesų naudai.

Vasarį Kanada sutiko su svarbiais ginčijamos investuotojų apsaugos sistemos pakeitimais, pagal kuriuos vyriausybėms bus palikta daugiau galių laisvai vykdyti reglamentavimo veiklą ir bus sukurtas visateisis teismas, kuris nagrinės skundus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestas prieš TTIP
AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestas prieš TTIP

Kuo skiriasi TTIP ir CETA?

Protestuojantieji prieš CETA sutartį su JAV, didžiausiu pasaulio ūkiu ir supervalstybe, laiko didesne grėsme.

Derybos dėl TTIP vis dar tęsiasi ir iki jų pabaigos dar toli, nors derybos buvo pradėtos dar 2013 metais. Šį mėnesį derybininkai pripažino, kad, priešingai negu planuota, iki Baracko Obamos kadencijos pabaigos derybos nebus užbaigtos.

Be to, šias derybas greičiausiai užvilkins ir 2017 metais Prancūzijoje, Vokietijoje bei Nyderlanduose įvyksiantys rinkimai.

„Tai pirmas kartas, kai ES derasi dėl sutarties su panašaus dydžio ekonomika“, – pareiškė Prancūzijos pasaulio ekonomikos tyrimų centro (CEPII) direktorius Sebastienas Jeanas, kalbėdamas apie TTIP.

Abiejose Atlanto pusėse gausu nerimaujančiųjų, kad viena sutarties šalis bando primesti ekonominį modelį kitai, pridūrė jis.

Kas bus toliau?

Antradienį Liuksemburge susitiks už prekybą atsakingi ES ministrai, kurie turi galutinai pritarti sutarties pasirašymui spalio 27 dieną.

Tam visos 28 valstybės narės turi perduoti įgaliojimus pasirašyti šį dokumentą.

Be Belgijos, kuriai reikia septynių regioninių vyriausybių leidimo, sutartis nebus pasirašyta.

„Nesuteiksiu įgaliojimų federalinei vyriausybei“, – penktadienį įspėjo Valonijos socialistų vyriausybės vadovas Paulis Magnette.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius