-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 26 /13:57

Kiaulių maras – tik Ignalinoje, kitur užkrato nerasta

Likusioje dešimtyje didžiausio Lietuvoje kiaulių augintojo „Idavang“ fermų afrikinio kiaulių maro nėra, išskyrus apkrėstą Rupinskų kompleksą Ignalinos rajone.
Kiaulės
Kiaulės / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius BNS šeštadienį sakė, kiaulės „Idavang“ kompleksuose, išsidėsčiusiuose po visą Lietuvą, stebimos toliau, o judėjimas iš kompleksų lieka uždraustas. Pasak jo, užkrato požymių nėra ir pas paršelius, kurie iš „Idavang“ komplekso buvo išvežti į kitiems savininkams priklausančias fermas Radviliškio ir Kėdainių rajonuose.

„Laboratoriniai tyrimai parodė, kad afrikinio kiaulių maro nėra, tačiau kiaulės kliniškai stebimos toliau, kadangi inkubacinis periodas tęsiasi. Visas judėjimas iš visų „Idavang“ kompleksų yra uždraustas ir mes jo neatšauksime tol, kol galutinai įsitikinsime, kad kiaulės sveikos“, – BNS sakė J.Milius.

Jis patvirtino, kad Rupinskų komplekse jau lankėsi Panevėžio apygardos prokuratūros atstovai.

„Idavang“ Rupinskų komplekse pirmadienį pradės dirbti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos audito grupė. Norime susitikti su kiekvienu žmogumi ir išsiaiškinti visas įmanomas versijas, kaip afrikinis kiaulių maras galėjo patekti į taip gerai apsaugotą kompleksą. Negaliu visiškai atmesti žmogiškojo faktoriaus“, – BNS sakė J.Milius.

Be Rupinskų fermos, kurioje bus sunaikinta 19 tūkst. kiaulių, likusiuose „Idavang“ kompleksuose jų dabar yra apie 200 tūkstančių.

Veterinarijos tarnyba tirs kiaulių judėjimą iš Rupinskų komplekso 15 dienų iki tol, kai fermoje buvo patvirtintas užkratas.

Sunaikino trečdalį kiaulių

Nepagydomu afrikiniu kiaulių maru apkrėstame „Idavang“ komplekse Ignalinos rajone jau sunaikinta daugiau kaip trečdalis visų kiaulių.

Naikinant kiaules susidūrėme su tuo, kad turime ribotą kiekį tam reikalingų anglies dioksido dujų, kurias Lietuvoje tiekia tik dvi įmonės

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas J.Milius BNS sakė, kad šeštadienį ryte Rupinskų komplekse buvo sunaikinta apie 7 tūkst. kiaulių. Iš viso šioje fermoje auginama apie 19 tūkst. kiaulių.

„Naikinant kiaules susidūrėme su tuo, kad turime ribotą kiekį tam reikalingų anglies dioksido dujų, kurias Lietuvoje tiekia tik dvi įmonės. Nuolat kalbamės su jų atstovais“, – BNS šeštadienį sakė J.Milius.

Pasak jo, dėl tokių netikėtų techninių problemų, karščio ir laiko sąnaudų, reikalingų užkasant kiaules, jų naikinimas gali būti baigtas ne iki sekmadienio vakaro, o kitos savaitės pradžioje.

„Vietoje dirbantys mūsų specialistai sako, kad laiko kiaulių naikinimui gali prireikti iki antradienio vakaro. Aš manau, kad jeigu viskas eisis gerai, turėtume suspėti iki pirmadienio vakaro. Jeigu būtume rinkęsi galimybę vežti kiaules naikinimui į Rietavą, būtume užtrukę dar ilgiau – mažiausiai kelias savaites“, – teigė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius