-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kiek laiko verta laukti vėluojančio atlyginimo?

Valstybinės Darbo inspekcijos Asmenų aptarnavimo ir teisės taikymo skyriaus vadovas Jonas Gricius patikino, kad lietuviai yra kantrūs žmonės ir vėluojančių atlyginimų gali palaukti. Visgi specialistas mano, kad visų pirma reikėtų kalbėtis su darbdaviu, kodėl nutiko tokia situacija, o tik vėliau kreiptis į atitinkamas institucijas.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

„Dialogas yra reikšmingas, nes ginčas kainuoja žmogiškųjų, laiko ir piniginių sąnaudų“, – teigė J.Gricius.
 
Laukia ilgai, paskui skundžiasi
 
„Kantrūs žmonės yra, kantrūs darbuotojai. Jie laukia ir du, ir tris mėnesius – turbūt jie yra tinkamai informuojami apie susidarusias problemas, tų problemų sprendimų būdus, jie disponuoja informacija, juos tinkamai informuoja, yra skaidrus požiūris arba neslepiama situacija, žmonės gauna atlyginimus dalimis ir laukia, ir nesiskundžia“, – tikino specialistas.
 
„Bet šiaip bet kokiu atveju yra nustatyti procedūriniai terminai ir į darbo ginčo komisiją galima kreiptis per tris mėnesius nuo fakto paaiškėjimo. To termino reikėtų laikytis“, – tikino J.Gricius.
 
Visgi pašnekovas pasakojo, kad yra situacijų, kada kreipiamasi nedelsiant, vos atsiradus darbo užmokesčio nemokėjimo faktui.
 
„Iš 5000 gautų prašymų, 90 proc. sudaro klausimai, keliami dėl darbo užmokesčio. Pažeidimai, be abejo, identiški. Nemokėjimas, vėlavimas, galutinis atsiskaitymas, nevykdymas galutinio atsiskaitymo. Ir kitų teisių bei pareigų, susijusių su darbo įsipareigojimais, nevykdymas“, – pasakojo specialistas.

Valstybės neatsiskaitymas su advokatais yra opi problema, tačiau blogiausia dar ir tai, kad nėra mokamos jokios palūkanos, o įsiskolinimo sumos siekia 20–30 tūkst. Lt.

Advokatams sunkiausia
 

Žinių radijo laidoje „Atviras pokalbis“ Lietuvos advokatūros Advokatų tarybos pirmininko pavaduotoja Liudvika Meškauskaitė tikino, kad nors su vėluojančiais atlyginimais susiduria daugelio profesijų atstovai, advokatų situacija šiek tiek sudėtingesnė.
 
„Su mūsų korporacijos nariais yra dar daugiau problemų. Jei darbuotojui darbdavys nemoka atlyginimo, tai galima pasiskųsti Darbo inspekcijai. Tuo tarpu advokatai, negali pasiskųsti Darbo inspekcijai, nes mes esame laisvos profesijos atstovai ir neturime darbo santykių. Šita įsiskolinimo problema tęsiasi jau ne vienerius metus“, – tikino L.Meškauskaitė.
 
Pasak teisininkės, valstybės neatsiskaitymas su advokatais yra opi problema, tačiau blogiausia dar ir tai, kad nėra mokamos jokios palūkanos, o įsiskolinimo sumos siekia 20–30 tūkst. Lt.
 
„Nesumokama ir pusę metų, ir ilgesnį laiką“, – pridūrė pašnekovė.
 
Esant tokiai situacijai, bus inicijuojama tai, kad ir advokatams prasiskolinusi valstybė mokėtų procentus už vėluojantį uždirbtą atlygį.
 
Visą laidos įrašą galite išgirsti čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius