-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijoje – nerimas dėl kapitalo nuotekio

Kinijos valdžia yra pasiruošusi sulėtinti juanio kurso smukimą, bijodama kapitalo nutekėjimo iš šalies, valiutai pavojingai artėjant iki 7 juanių už dolerį ribos, naujienų agentūros „Reuters“ informaciją perduoda „Business Insider“.
Kinijos juaniai
Kinijos juaniai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Penktadienį juanio vertė dolerio atžvilgiu nusileido į metų žemumas – už dolerį buvo prašoma 6,895 juanio. Valiuta smuko visą praėjusią savaitę, o per šiuos metus jau prarado 5,8 proc. savo vertės. Jeigu juanis ir toliau pigs tokiais tempais, metinis nuosmukis gali būti didžiausias nuo pat 2005 metų.

Kinijos valdžia mano, kad juanio pigimas nuo spalio atspindi rinkų tendencijas, ypač žinant, kad daugelis valiutų pigo dėl stiprėjančio dolerio.

Juanio perspektyvas blogina JAV prezidento rinkimų rezultatai, mat Donaldas Trumpas pareiškė uždėsiąs Kinijai manipuliatorės valiuta etiketę kitais metais ir įvesiąs tarifus kinų importo prekėms.

Didžiausias Pekino rūpesnis yra, kad smarkus juanio kritimas lems kapitalo nuotekį. Rugpjūčio juanio devalvacija sukėlė nerimą, kad Kinijos ekonomika yra daug prastesnės būklės nei pripažįstama. Kinijos užsienio valiutos rezervai nuo sausio sumažėjo daugiau nei 400 mlrd. dolerių.

Kinija turi vienus didžiausių – apie 3 trln. dolerių vertės – rezervus, kurie senka lėčiau, bet juanio nuosmukis pastarosiomis savaitės sugrąžino baimes, kad nuotekis paspartės.

Centriniam bankui artimi šaltiniai tikino, kad jis yra linkęs įsikišti į valiutų rinkas ir įvesti kapitalo judėjimo kontrolę, kad sumažintų valiutos nuosmukį.

7 juaniai už dolerį nebūtinai bus ta riba, kuri iššauks centrinio banko įsikišimą.

Nerimas dėl smarkaus Kinijos ekonomikos sulėtėjimo nuslūgo, jį pakeitė baimės, kad Pekinas gali įsivelti į prekybos karą su JAV, jeigu D.Trumpas vykdys savo pažadus.

D.Trumpas rinkiminės kampanijos metu kritikavo Kiniją, žadėjo įvesti kinų importuotoms prekės 45 proc. importo tarifą ir ketino Kiniją pripažinti manipuliatore valiuta.

JAV ir kai kurios kitos Vakarų vyriausybės kritikavo Kiniją naudojimusi pigia valiuta eksportui padidinti. Tačiau pastaruoju metu ši kritika nutilo, mat šalies ekonomikos augimas sulėtėjo ir vyriausybė dėjo daug pastangų, kad Kinijos ūkis taptų mažiau priklausomas nuo eksporto.

„Tarifai Kinijos produkcijai JAV labiau pakenktų, o ne padėtų, pakenktų ir užimtumui. Be to, reikia turėti omenyje, kad Kinija gali imtis atsakomųjų priemonių, – sakė vienas analitikas. – Nemanau, kad valiutos kursas bus didelė problema. Juanis nuvertėja, bet jo vertė nesmuks tiek daug, be to, daug žmonių tiki, kad doleris smuks, jeigu Trumpas imsis drastiškų priemonių.“

Analitikai, manantys, kad didelių neramumų D.Trumpas nesukels, prognozuoja, kad iki kitų metų pabaigos juanis nukris 4,2 proc. iki 7,2 juanio už dolerį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius