Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Krizė išsikvėpė: įregistruotų turto areštų skaičius stabiliai mažėja

Pirmųjų dviejų šių metų mėnesių rodikliai patvirtina tendenciją, kad įmonių turto areštų skaičius Lietuvoje stabiliai mažėja.
Per ekonominę krizę žmonės daugiau geria.
Per krizę visi laukia gerų žinių. / Photos.com
Temos: 1 Areštas

Vasarį buvo įregistruoti 1 479 turto areštai – tai beveik tiek pat, kiek ir sausį, kai užfiksuotas 1 481 toks atvejis, teigia kreditų biuras „Creditinfo“, atlikęs analizę pagal Centrinės hipotekos įstaigos duomenis.

„Lyginant verslo turto areštų ir pradelstų skolų statistiką ryškėja paradoksali tendencija, kad vis dar didėjant įmonių įsiskolinimams mažėja joms įregistruojamų turto areštų skaičius. Taip atsitinka dėl to, kad dažniausiai verslas su prioritetiniais kreditoriais, pavyzdžiui, bankais, telekomunikacijų ir komunalinio ūkio bendrovėmis, randa būdų susitarti gražiuoju, nors ir augindami jiems skolas. Tačiau kreditoriai, kuriems prasiskolinusios įmonės skiria mažiau reikšmės, netenka kantrybės ir imasi turto arešto kaip paskutinės priemonės kovoti su skolininkais“, – teigia kreditų biuro „Creditinfo“ kredito rizikos vadovė Alina Buemann.Lyginant verslo turto areštų ir pradelstų skolų statistiką ryškėja paradoksali tendencija, kad vis dar didėjant įmonių įsiskolinimams mažėja joms įregistruojamų turto areštų skaičius.

Palyginti su 2009 m. kovu, kaibuvo užfiksuotas didžiausias įregistruotų turto areštų skaičius pernai, šių metų vasario mėnesį atitinkamas rodiklis sumažėjo daugiau nei per pusę. Stabiliai krinta ir įmonių su įregistruotais turto areštais skaičius, jis taip pat buvo per pusę mažesnis nei 2009 metų kovo mėnesį. Vasarį vidutiniškai kiekvienai įmonei teko vienas turto areštas.

Išregistruotų įmonių turto areštų skaičius vasario mėnesį siekė 1 003 atvejus ir buvo mažesnis nei 2009 metų vidurkis, kai kas mėnesį buvo išregistruojama 1 368 turto areštų. Per pastaruosius dvejus metus iš viso užfiksuota 15 tūkst. įmonių su įregistruotais turto areštais ir daugiau nei 12 tūkst. įmonių su išregistruotais turto areštais.

Pasak A. Buemann, bendra statistika rodo, kad kas antra realią veiklą vykdanti šalies įmonė šiuo metu turi arba kada nors anksčiau yra turėjusi turto areštų.

Didžiausias santykinis įmonių, turinčių turto areštus, skaičius vasario mėnesį užfiksuotas Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos apskrityse. Šiaulių apskritis jau kelintas mėnuo iš eiles stabiliai laikosi 4-oje pozicijoje, kurią jai užleido Telšių apskritis. Mažiausiai turto areštų tradiciškai užregistruojama Tauragės, Utenos ir Marijampolės apskrityse.

Aukštos rizikos sektoriai ir toliau telkia didžiausią įregistruojamų turto areštų skaičių. Statybų ir nekilnojamojo turto, pramonės, prekybos ir transporto sektoriuose per vasarį įregistruota 80 proc. visų turto areštų atvejų. Mažiausiai turto areštų įregistruota finansinių paslaugų, draudimo ir telekomunikacijų įmonėms. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius