Tiesiogiai

Kandidatų spaudos konferencijos po pirmo Prezidento rinkimų turoKandidatų spaudos konferencijos po pirmo Prezidento rinkimų turo

Kurortų vystymas klampoja įstatymų džiunglėse

Kurortų, sanatorijų ir SPA centrų verslas Europoje šalims neša milijardines pajamas. Tačiau lietuviai skundžiasi, jog šalies kurortų vystymuisi trūksta valdžios dėmesio, daugiausia priekaištų reiškiama Sveikatos apsaugos ministerijai.
Lietuvos Sveikatos apsaugos ministerija į purvo vonių teigiamą poveikį sveikatai kol kas žiūri atsargiai.
Lietuvos Sveikatos apsaugos ministerija į purvo vonių teigiamą poveikį sveikatai kol kas žiūri atsargiai. / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Nacionalinės kurortų asociacijos teigimu, norint sėkmingai konkuruoti Europos rinkoje, Lietuvos įstatymuose būtina apibrėžti ligų profilaktikai, gydymui ir medicininei reabilitacijai naudojamus natūralius gamtinius išteklius bei licencijavimo bei sertifikavimo tvarką šioms paslaugoms teikti.
Kritikos Lietuvos valdžiai pažėrė ir Europos kurortų asociacijos (ESPA), į kurią Lietuvos kurortai įstojo 2005-aisiais, generalinis sekretorius Joachimas Lieberis.

„Labai tikiuosi, jog Lietuvoje kiek galima greičiau atsiras įstatyminė bazė, kuri reglamentuotų natūralius gamtos išteklius, taip, kaip tai yra visoje Europoje. Tai reikalinga tiek šalies gyventojams, tiek ir įstaigoms, teikiančioms šias paslaugas“, – sakė J.Lieberis.

Pasak Birštono „Karališkosios rezidencijos“ vadovo Vaclovo Kontrausko, Lietuvoje kurortų, sanatorijų ir SPA plėtra vystosi tik privačių asmenų dėka.

„Valstybė visiškai nesirūpina sanatoriniu gydymu. Norint turėti sveiką visuomenę, reikia skirti dėmesio ne tik ligų gydymui, bet ir prevencijai. Ta linkme nieko nėra daroma – tik ilginamas kompensuojamų vaistų sąrašas“, – įsitikinęs V.Kontrauskas.

Pasirengę padėti

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) teigia kurortų ir sanatorijų atžvilgiu nusiteikusi pozityviai, tačiau pasigenda aktyvumo.

„Kurortai yra turizmo sritis. O sanatorijos ir SPA dėl reglamentavimo mums kol kas nėra pateikę jokių įrodymų“, – sakė SAM sekretorius Romualdas Sabaliauskas.

Pasak jo, ministerija reglamentuoja tik vaistus ir maisto papildus, o vandens, purvo, fizioterapijos procedūros nėra įteisintos kaip gydymas, nes iki šiol niekas nėra kreipęsis su tokiu prašymu ir pateikęs įrodymus.

„Mes esame pasirengę kartu dirbti ir diskutuoti, bet pirmiausia reikia, kad kas nors pateiktų įrodymus, jog purvas ar vanduo yra vaistas. Tuomet atsiras ir pagrindas reglamentacijai“, – aiškino R.Sabaliauskas.

Poreikis didelis

ESPA generalinio sekretoriaus J.Lieberio teigimu, SPA, kurortų ir sanatorijų poreikis Europoje didelis.

„Vokietijoje SPA yra trečia pagal dydį industrija, generuojanti per 10 mlrd. eurų (apie 35 mlrd. Lt.) metinę apyvartą ir sukurianti per 300 tūkst. darbo vietų. Norėtųsi tikėtis, kad ir Lietuvoje ši sritis turės galimybių augti“, – sakė J.Lieberis.

Anot jo, šiuo metu dėl savo dalies Europos sveikatinimo sektoriaus rinkoje kovoja daugiau nei 1,5 tūkst. SPA kurortų. Vienas pagrindinių pasirinkimą lemiančių kriterijų – paslaugų kokybė, ne mažiau svarbus ir jų teisinis reglamentavimas bei atitikimas tarptautinių standartų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius