-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laikinieji darbuotojai Kalėdoms vis brangsta, o jų ieškoma jau vasaros pabaigoje

Nors Kalėdos vainikuoja metų pabaigą, tačiau kai kurios bendrovės šiai šventei pradeda ruoštis jau rugpjūtį. Būtent tada pradedama ieškoti laikinųjų darbuotojų, padedančių susidoroti su didesnėmis nei įprastai darbų apsukomis. Ekspertai pažymi, kad augant tokių darbuotojų poreikiui, laikinieji pagalbininkai susižeria vis didesnius atlyginimus.
Kalėdinis apsipirkimas
Kalėdinis apsipirkimas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Lapkričio pabaigoje – kandidatų likučiai

Jau ne pirmus metus laikinųjų darbuotojų ieškančios bendrovės žino, kad norint surasti tinkamų darbuotojų reikia skirti mažiausiai vieną mėnesį iki darbo pradžios. Anksčiau laikinųjų darbuotojų neieškojusios įmonės susizgrimba tik lapkričio pabaigoje ir tuomet susiduria su jų trūkumu, 15min pasakojo personalo atrankos bendrovės „Manpower“ vadovė Gerda Baltrūnaitė.

Suprasti akimirksniu

  • Lapkričio pabaigoje laikinų darbuotojų įmonės jau gali ir neberasti
  • Miestuose laikinus darbus dažniausiai renkasi studentai, provincijoje – vyresni specialistai
  • Pastaraisiais metais auga atlygis už laikinus darbus
  • Logistikos ir siuntų įmonių poreikį laikiniems darbuotojams augina smarkiai besipučiantys siuntų skaičiai

Anot jos, kasmet laikino įdarbinimo paslauga lapkričio–gruodžio mėnesiais naudojamasi įvairiuose ūkio sektoriuose – didmeninėje ir mažmeninėje prekyboje, paslaugų bei gamybos įmonėse.

„Įdarbinimo trukmė šventiniu laikotarpiu dažniausiai svyruoja nuo 1 iki 6 savaičių. Dėl darbo pobūdžio trumpalaikių įdarbinimo projektų darbuotojais tampa studentai“, – sakė G.Baltrūnaitė.

Pašnekovė pažymėjo, kad didmiesčiuose tarp laikinųjų darbuotojų dominuoja studentai, o didesnį nedarbo lygį turinčiuose mažesniuose miesteliuose didesnė yra patirtį turinčių vyresnio amžiaus specialistų dalis.

Asmeninio albumo nuotr./Gerda Baltrunaitė
Asmeninio albumo nuotr./Gerda Baltrūnaitė

„Atsižvelgiant į pasiektus rezultatus, prieššventiniu laikotarpiu prekybos įmonėse ne visą darbo dieną plušantys laikinieji darbuotojai gali gauti iki 400 Eur, neatskaičius mokesčių“, – paklausta apie laikinųjų darbuotojų atlygius kalbėjo „Manpower“ vadovė.

Laikini darbuotojai uždirba daugiau už senbuvius

Tiesa, kitos laikino įdarbinimo paslaugas teikiančios įmonės „Biuro“ generalinis direktorius Valdas Strazdas vardijo kiek didesnius skaičius.

V.Strazdo teigimu, jau keleri metai stebima atlyginimų už trumpalaikius darbus kilimo tendencija ir dažnai laikinųjų darbuotojų algos yra didesnės nei nuolatinių darbuotojų.

Darbuotojai, dirbantys netgi nekvalifikuotą ar tiesiog ilgų mokymų nereikalaujantį darbą, gali tikėtis 500–600 Eur darbo užmokesčio atskaičius mokesčius, – tikino „Biuro“ vadovas.

„Darbuotojai, dirbantys netgi nekvalifikuotą ar tiesiog ilgų mokymų nereikalaujantį darbą, gali tikėtis 500–600 Eur darbo užmokesčio atskaičius mokesčius“, – tikino „Biuro“ vadovas.

„Paprastai kalėdinis laikotarpis įdarbinimo rinkoje prasideda dar rugpjūčio mėnesį, kuomet gamybinės įmonės pradeda gaminti produkciją, skirtą šiam laikotarpiui. Šis gamybinis pikas padidina darbuotojų paklausą iki pat lapkričio pabaigos“, – sakė V.Strazdas.

„Biuro“ vadovas pažymėjo, kad labiausiai didesnis darbuotojų poreikis jaučiamas maisto ir kosmetikos pramonėje, dekoracijų, papuošimų ar smulkių dovanėlių gamyboje. Pramonės įmonėms pagaminus produkciją estafetę perima logistikos įmonės, išvežiojančios prekes į prekybos vietas.

„Taigi ir šiems darbams yra pasitelkiami laikinieji darbuotojai, kurie klijuoja etiketes, pakuoja ir rūšiuoja. Trečioji stadija, prasidedanti paskutinę lapkričio savaitę ir trunkanti iki sausio pradžios – mažmeninė prekyba, kurios metu paklausiausia yra pardavėjų profesija“, – su kalėdinio laikotarpio darbų etapais supažindino V.Strazdas.

Vida Press nuotr./Moteris su dovanomis
Vida Press nuotr./Moteris su dovanomis

Didžiausias darbymetis – kelios savaitės iki Kalėdų

Tai, kad kalėdinis laikotarpis logistikos versle jau prasidėjo, 15min patvirtino ir logistikos bei savitarnos siuntų bendrovės „Omniva LT“ vadovas Simonas Bielskis, kurio teigimu šio verslo piko pradžia – lapkričio antroji pusė.

S.Bielskis tvirtina, kad aktyviausios dažniausiai būna paskutinės dvi savaitės iki Kalėdų, kuomet siuntų apimtys padvigubėja.

Šių metų gruodžio mėnesį įmonė planuoja pristatyti 60–70 proc. daugiau siuntų nei tuo pačiu metu pernai.

„Omniva LT“ laikinieji darbuotojai dažniausiai mokomi sureguliuoti siuntų, keliaujančių per paštomatus, srautus.

„Atitinkamai planuojamos papildomos darbo valandos kurjeriams. Taip pat samdome papildomus laikinuosius darbuotojus, kurių paiešką bei atranką jau esame pradėję ir šiais metais“, – sakė S.Bielskis.

„Omniva LT“ laikinieji darbuotojai dažniausiai mokomi sureguliuoti siuntų, keliaujančių per paštomatus, srautus.

„Kalėdiniu laikotarpiu populiariausi paštomatai būna perkrauti. Jei siuntos į juos nebetelpa, „Omniva“ atstovai jas atiduoda gavėjams į rankas prie paštomato. Šiai konkrečiai užduočiai greitai mokome laikinuosius darbuotojus ir taip išsprendžiame šiuos iššūkius iki kitų Kalėdų“, – apie laikinųjų darbuotojų užduotis kalbėjo S.Bielskis.

Papildomų laikinųjų darbuotojų jau ieškoti pradėjo ir siuntų savitarnos terminalus „LP Express“ valdanti „Baltic Post“. Įmonės vadovas Juozas Buitkus tvirtina, kad prieššventiniu laikotarpiu papildomai bus įdarbinta apie keliasdešimt darbuotojų.

„Sustipriname tiek kurjerių, tiek siuntų skirstytojų komandų pajėgumus. Didžiausias darbuotojų poreikis yra Vilniuje ir Kaune, kur veikia pagrindiniai „LP Express“ logistikos centrai. Laikiną kurjerio darbą dažniausiai renkasi jaunimas, kuris nori užsidirbti prieš šventes, ir tie, kurie nori save išbandyti bei tikisi galimybės įsidarbinti nuolatiniam darbui“, – aiškino J.Buitkus.

Praėjusiais metais Lietuvos pašto grupė uždirbo pelno
„LP Express“ kurjeris

Pagalbos reikia ir transporte, ir fejerverkų prekyboje

Nors tiek įdarbinimo paslaugas teikiančios įmonės, tiek verslininkai aiškina apie didesnį darbuotojų poreikį kalėdiniu laikotarpiu, Lietuvos darbo birža (LDB) tikina didelio pagyvėjimo dėl laikinų darbų šiuo metu nejaučianti.

Anot LDB atstovės spaudai Mildos Jankauskienės, dažniausiai laikiniesiems darbuotojams siūlomos dviejų mėnesių trukmės sutartys. Iki lapkričio 17 d. daugiausiai terminuotų darbo vietų, t.y. 180, siūlė transporto ir saugojimo įmonės.

Atitinkamai 86 ir 52 laikinųjų darbuotojų šiuo metu ieško didmeninės ir mažmeninės prekybos įmonės.

Remiantis LDB informacija, egzistuoja ir laikinųjų darbuotojų poreikis specializuotoms kalėdinėms pozicijoms užimti – reikalingi 4 žmonės darbui Vilniaus Katedros aikštėje įsikursiančiame kalėdiniame miestelyje ir 65 šventinių fejerverkų pardavėjai skirtinguose miestuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius