-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Legalių ir nelegalių pajamų šaltinis pareigūnams nuo Naujųjų metų nustos trykšti

Lietuvos pasienyje su Rusija ir Baltarusija daugumos neapmuitintų prekių parduotuvių („Duty free“) nuo sausio 1 dienos nebeliks, nes nebus prasmės jas laikyti. Dėl to Pasienio kontrolės punktų direkcija neteks 2 milijonų eurų, kuriuos surinkdavo už nuomą. Lietuvių valdomose parduotuvėse būdavo galima įsigyti cigarečių pigiau nei pačioje Rusijoje. Tačiau tuo naudojosi ir pasienio pareigūnai, kurie būdavo sučiumpami su tose parduotuvėse įsigytais rūkalais. Verslininkai sako parduotuves iškelsiantys į kitas šalis.
\"Duty free\" parduotuvė pasienyje su Baltarusija
"Duty free" parduotuvė pasienyje su Baltarusija

Panaikino mokesčių lengvatas

Iš Lietuvos išvažiuojantys muitu neapmokestinamose parduotuvėse dažniausiai stabteli įsigyti cigarečių, alkoholinių gėrimų, kartais ir parfumerijos. Kainos čia mažesnės nei Lietuvoje, nes prekėms netaikomi akcizai. Tačiau nuo sausio 1-osios šių parduotuvių Lietuvos pusėje neliks. Nes jose nebus galima taikyti mokesčių lengvatų.

„Nebeliks prasmės turėti šias parduotuves, nes prekių kainos susilygins su kainomis visoje Lietuvoje. Tad niekas nepirks“, – 15min teigė „Duty free“ parduotuves pasienyje ties Baltarusija ir Kaliningradu valdančios bendrovės „Fatalitas“ vadovas Gytis Kūlokas.

Mokestis už nuomą sudarydavo trečdalį mūsų pajamų, – teigė Pasienio kontrolės punktų direkcijos direktorius
A.Tvaronavičius.

Taip Lietuva įgyvendina ES direktyvą. Nuo 2017 m. sausio 1 d., įgyvendinant ES direktyvą, Lietuvos Respublikos Akcizų įstatyme naikinama nuostata dėl lengvatų akcizinėms prekėms, parduodamoms pasienio kelio postuose.

„Tai reiškia, kad akcizų lengvatos nebus taikomos visoms akcizinėms prekėms – cigaretėms, alkoholiui, parfumerijai“ – paaiškino Muitinės departamento Komunikacijos skyriaus viršininkė Henrieta Rukšėnienė.

Tiesa, oro uostuose ir geležinkelio stotyse veikiančiose parduotuvėse tvarka nesikeis.

Už nuomą mokėdavo brangiai

Verslininkai neslepia, kad šios prekės buvo vienos populiariausių muitu neapmokestinamose parduotuvėse. Pasak G.Kūloko, pasienio su Baltarusija parduotuvėse pusė pirkėjų yra lietuviai, o pusė – baltarusiai.

„Akcizai kaimyninėse šalyse didėja, tad pasiekėme tą tašką, kai mūsų parduotuvėse cigaretės jau pigesnės. Be to, cigaretes pirkdavo ir dėl jų kokybės, nes baltarusiški produktai kitokie“, – paaiškino G.Kūlokas. Jis teigia jau susitaikęs, kad šias parduotuves reikės uždaryti, tačiau tuo pačiu verslu ketina užsiimti kitose šalyse.

Parduotuvė Baltarusijoje
Parduotuvė Baltarusijoje

Labiau nei verslininkai dėl to sunerimusi Pasienio kontrolės punktų direkcija. Mat šios parduotuvės buvo nemenkas pajamų šaltinis – verslininkai nuomodavo patalpas iš direkcijos.

„Per metus vien tik mes už patalpas direkcijai sumokėdavome apie 600 tūkstančių eurų, kuriuos pasieniečiai investuodavo į infrastruktūrą. Dabar šias pajams reikės paimti iš biudžeto“, – aiškina „Fatalito“ vadovas.

Pasienio kontrolės punktų direkcijos direktorius Arnoldas Tvaronavičius 15min patvirtino, kad iš šių parduotuvių per metus surenka apie 2 mln. eurų pajamų.

„Tai sudaro apie trečdalį visų mūsų disponuojamų lėšų. Kiekviena parduotuvė moka labai didelius pinigus už nuomą. Gautus pinigus investuojame į tų pačių punktų infrastruktūrą, kuria naudojasi tiek VSAT, tiek muitinės pareigūnai“, – sakė A.Tvaronavičius.

Jis teigė neabejojantis, kad šios parduotuvės bus priverstos užsidaryti. „Sutartyse įrašyta, kad jeigu nebus galima prekiauti lengvatiniais tarifais, sutartys gali būti nutraukiamos“, – teigė direkcijos vadovas.

Pareigūnai cigaretes perparduoda

Tačiau yra ir kita medalio pusė. Padažnėjo atvejų, kai cigaretes parduotuvėse pirkdavo pareigūnai, ir parduodavo kitiems asmenims. Esą veikia visa sistema, kai rūkalus pirkdavo ir perparduodavo muitinės postuose dirbantys specialistai.

Be to, tyrimai parodė, kad nors šešėlinė cigarečių rinka ir traukiasi, tačiau iš neapmokestintų prekių parduotuvių įsigytų rūkalų skaičiai auga. Be to, Valstybės sienos apsaugos tarnyba sunerimusi, kad tokių parduotuvių veikla esą didina pareigūnų korupcijos riziką.

Teoriškai šių cigarečių gabenti į Lietuvą negalima. Po tyrimų bendrovės „Nielsen“ atlikto eilinio „Tuščių cigarečių pakelių“ tyrimo, kai nustatoma nelegalios tabako rinkos dalis Lietuvoje, pasienio rajonuose aptikta 20-24 proc. tuščių pakelių su neapmokestintų prekių parduotuvių žymomis.

Rasdavo Lietuvos teritorijoje

Pavyzdžiui, 2014 m. IV ketvirčio tyrimų duomenimis, Šalčininkuose fiksuota 69 proc. šešėlinės cigarečių rinkos dalis, iš kurių 48 proc. išimtų tuščių pakelių buvo su Baltarusijos banderolėmis, 20 proc. – su neapmuitinamų parduotuvių žymėjimu, 1 proc. – su Rusijos banderolėmis. 2015 m. II ketvirčio tyrimų duomenimis, Šalčininkuose fiksuota 54 proc. šešėlinės cigarečių rinkos dalis, iš kurių 28 proc. išimtų tuščių pakelių buvo su Baltarusijos banderolėmis, 24 proc. – su neapmuitinamų parduotuvių žymėjimu, 1 proc. – su Rusijos banderolėmis.

Lagamine buvo 70 blokų baltarusiškų rūkalų
Lagamine buvo 70 blokų baltarusiškų rūkalų

Valstybės sienos apsaugos tarnyba pernai net kreipėsi į Seimą su nerimo laišku dėl to. Tačiau verslininkas G.Kūlokas sako, kad nėra aišku, kur pareigūnai pirkdavo cigaretes.

„Jie jas galėjo įsigyti gal ir Baltarusijos pusėje, kur taip pat veikia panašios parduotuvės. Mums niekas jokių pretenzijų nereiškė. O dabar verslą iškeliame kitur“, – 15min teigė „Fatalito“ vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius