Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 01 /12:06

Lenkijos ūkininkų protestas pasienyje: iš dalies blokuojamas kelias, R.Požėla prašo susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į Lenkiją

Lenkijos ūkininkams penktadienį pradėjus iš dalies blokuoti kelią Lietuvos ir Lenkijos pasienyje, ties buvusiu Kalvarijos ir Budzisko pasienio punktu, maždaug nuo 10 val. ryto tikrinami iš Lietuvos išvažiuojantys vilkikai – jie nukreipiami į atskirą juostą, o dalis, sukėlę įtarimų, nukreipiami į specialią aikštelę, kur juos tikrina pareigūnai.

Protesto vienas organizatorių Karolis Pieczynskis sako, jog jų tikslas nėra blokuoti eismą o tik atkreipti dėmesį į žemės ūkio sektoriaus problemas. Anot jo, tai yra nauja protesto forma, kurios anksčiau lenkai netaikė.

Aistės Čiučiurkaitės nuotr./Lenkijos ūkininkų protestas
Aistės Čiučiurkaitės nuotr./Lenkijos ūkininkų protestas

„Šiandien protestas atrodys taip, kad kartu su Lenkijos tarnybomis, su muitine, transporto inspekcija tikrinsime sunkvežimius, kas juose vežama. Tikimės, kad galbūt netrukus, gal ne šiandien, prisijungs ir Lietuvos ūkininkai, kadangi norime įsitikinti, kas tuose sunkvežimiuose yra“, – žurnalistams sakė K.Pieczynskis.

VIDEO: 15min Lenkijoje: iš ūkininkų protesto – jau matome efektą, sureagavo ir premjeras

Išvakarėse jis BNS sakė, kad tikrinti transportą planuojama savaitę visą parą, ūkininkai keisis „pamainomis“ kas 12 valandų, o pareigūnai tikrins sunkiasvores krovinines transporto priemones, pavyzdžiui, užuolaidinius vilkikus, kubilus ir siloso priekabas.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

K.Navickas: ukrainietiškos kilmės grūdų įvežimas į Lietuvą gerokai sumažėjo.

14:03

Remdamasis Muitinės duomenimis, K.Navickas teigė, kad nuo pernai spalio, kai Lenkijoje prasidėjo ūkininkų protestai, ukrainietiškos kilmės grūdų įvežimas į Lietuvą gerokai sumažėjo.

Tuo metu pernai, pasak jo, iš Lenkijos į Lietuvą buvo įvežta apie 70 tūkst. tonų grūdų, iš Lietuvos į Lenkiją išvežta apie 30 tūkst. tonų.   

„Matosi, kad balansas yra Lenkijos pusėje. Taigi, racionalių dalykų, kuriuos galėtume šiandien imti ir spręsti, mes nematome“, – teigė žemės ūkio ministras.

 

Lietuvos ir Lenkijos ūkininkai kartu spręs kylančias problemas

14:02

A.Svitojus teigė, jog su Lenkijos ūkininkais susitarė bendradarbiauti ir kartu spręsti abiejų šalių žemdirbiams kylančias problemas.

„Mes sutarėme paruošti bendrus kreipimusis į savo Vyriausybes, ką reikėtų daryti, kad tokių streikų būtų mažiau ir mūsų Vyriausybės dirbtų labiau orientuotos į savo ūkininkus, savo žmones“, – BNS penktadienį sakė jis.

„Mes turime bendrų klausimų (...) – šiandien kaip tik susitinka, bendrą interviu duoda Lenkijos žemės ūkio ministras Czeslawas Siekierskis (Česlavas Siekierskis) ir Lietuvos žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas, ūkininkai jau išprovokuoja bendradarbiavimą Vyriausybių“, – pridūrė A. Svitojus.

Protesto organizatorius K.Pieczynskis: jau matome pirmuosius rezultatus

13:33

Penktadienį Lietuvos ir Lenkijos pasienyje protesto organizatorius Karolis Pieczynskis 15min sakė, kad į akciją susirinko apie 40-50 žemdirbių, siekiant atkreipti dėmesį į problemą dėl nekontroliuojamo grūdų importo ne tik iš Ukrainos, bet ir kaip aiškėja – ir iš Rusijos.

VIDEO: 15min Lenkijoje: iš ūkininkų protesto – jau matome efektą, sureagavo ir premjeras

„Šios dienos protestas -yra nauja protesto forma, tokios Lenkijoje dar nebuvo. Mes čia esame su Lenkijos tarnybomis, kurios mums labai padės – iš esmės jos atliks didžiąją dalį darbų už mus“, – sakė organizatorius.

Jis pasakojo, kad pareigūnai tikrins visus vilkikus –  nukreips į aikštelę, atidarinės priekabas ir žiūrės, kas vežama.

Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr./Lenkijos ūkininkų protestas
Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr./Lenkijos ūkininkų protestas

„Tuo atveju, jeigu tai bus grūdai, bus tikrinami dokumentai, koks produktas vežamas, iš kur ir kur jis turi būti nugabentas“, – aiškino K.Pieczynskis.

„Mes tik ūkininkai, bet gauname daug signalų iš vairuotojų ir pačių pervežimo įmonių darbuotojų, kurie tvirtina net nebuvę informuoti apie šių grūdų kilmę. Todėl ir rengiame šios dienos protestą, kad pareigūnai galėtų pamatyti, jog toks grūdų gabenimas nuolat vyksta ir mes gautume tuos įrodymus“, – pridūrė jis.

Organizatorius patikino, kad krovinių pristatymo nestabdys – jiems svarbiau surinkti dokumentus ir išsiaiškinti tikrąjį vaizdą, kiek tokių grūdų vežama.

„Jeigu tokie grūdai vežami, žinoma, stengsimės imti tyrimams grūdų pavyzdžius ir tirti juos“, – sakė jis.

K.Pieczynskis teigė, kad šio protesto tikslas nėra suburti didelį dalyvių skaičių.

„Tai ir simbolinę, ir praktinę prasmę turinti akcija, nes mums nėra svarbu sutraukti čia 500 ūkininkų, tūkstantį traktorių, nors tokius protestus anksčiau organizavome ir jie atnešė didžiulį efektą – mums pavyko atkreipti visų dėmesį. Šiuo metu žemdirbių protestus remia net 70-80 proc. visuomenės.

Bet negalime tuo pasitikėjimu piktnaudžiauti, tad bandome naudotis kitokiomis protesto formomis, kurios ne taip varžo kasdienį žmonių gyvenimą. Tačiau ir tai atkreipia dėmesį į problemą ir primena valdžiai, kad ji turi imtis tam tikrų veiksmų“, – sakė organizatorius.

Jis teigė jau matantis pirmuosius rezultatus.

„Šiandien Lenkijos premjeras pranešė, kad Lenkija kažkokiu keistu būdu pamiršo įvesti embargą grūdams iš Rusijos ir Baltarusijos. Kitos šalys tai seniai padarė, o štai Lenkijos premjeras tik šiandien mėgins tą embargą įvesti. Labai gali būti, kad tam įtaką padarė mūsų šios dienos protestas“, – kalbėjo lenkų ūkininkas.

K.Navickas palaikytų laikiną rusiškų ir baltarusiškų grūdų importo draudimą

13:23

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas sako palaikytų dalies dalies Seimo narių pasiūlymą laikinai visiškai uždrausti į Lietuvą importuoti rusiškus arba baltarusiškus žemės ūkio produktus ir pašarus.

Kęstutis Navickas
Kęstutis Navickas

Pasak jo, iki šiol ministerija rusiškų grūdų importo draudimo neinicijavo, nes dėl nedidelių jo apimčių nematė tokio poreikio. 

„Jeigu Seimas apsispręs, tai taip – aš tą idėją (dėl laikino importo uždraudimo – BNS) palaikau“, – žurnalistams penktadienį sakė K.Navickas.

„Pagal apimtis tai yra tiek nepaveiku, kad mes tokio politinio prioriteto nematėme“, – teigė ministras, paklaustas, kodėl ministerija iki šiol nesiūlė uždrausti rusiškų grūdų importo. 

Pasak K. Navicko, ministerija jau pasiūlė nuo kovo vidurio įvesti iš Rusijos ir kitų padidintos rizikos šalių įvežamų grūdų kilmės patikrą.  

„Linava“: vežėjų prašoma kantrybės ir bendradarbiavimo

13:21

Lietuvos nacionalinė vežėjų automobiliais asociacija „Linava“, reaguodama į tai, kad prasideda savaitę truksianti Lenkijos ūkininkų blokada ties buvusiu Kalvarijos-Budzisko pasienio punktu,  kreipiasi į šalies transporto ir logistikos įmones prašydama kantrybės, bendradarbiavimo ir,  siekiant išvengti galimų nuostolių, aptarti situaciją su klientais užsienyje dėl galimo vėlavimo ar kitų trikdžių pristatant krovinius.

Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr./Lenkijos ūkininkų protestas
Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr./Lenkijos ūkininkų protestas

Ateinančią savaitę situacija Lenkijos ir Lietuvos pasienyje, tikėtina, bus neeilinė – galimi logistikos grandinių trikdžiai, krovinių pristatymo vėlavimas užsakovams užsienio šalyse, o kai kuriais atvejais – ir nuostoliai, priklausomai nuo sutartinių santykių ir juose numatytų įsipareigojimų.

„Būtent todėl šalies vežėjų ir prašoma kantrybės. Dalintis informacija kilus nesklandumams, bendrauti tarpusavyje bei su šalies vežėjus atstovaujančiomis organizacijomis, kad būtų galima padėti spręsti problemas“, – rašoma pranešime spaudai.

Asociacijos atstovai, nuolat palaiko ryšį su Lietuvos muitine, Susisiekimo ministerija, Lietuvos transporto saugos administracija ir kitomis atsakingomis institucijomis bei yra pasirengę reaguoti į nerimą keliančią informaciją, sprendžiant pasienyje kylančius iššūkius.

Taip pat patariama vežėjams susisiekti su savo partneriais užsienyje ir informuoti apie susidariusią situaciją, perspėti apie galimus vėlavimus ar kitus trikdžius, esant galimybei tartis, kad nebūtų griežtai reaguojama ir taikomos baudos vėluojant pristatyti krovinius klientams. Taip pat siūloma peržiūrėti draudimo sutartis ir konsultuotis su draudikais, kaip elgtis iškilus nesklandumams.

Lenkijos pasienyje – Lietuvos jaunieji ūkininkai

13:18

Lietuvos jaunieji ūkininkai pareiškė, kad šiandien solidarizuojasi su Lenkijos ūkininkais ir nori atkreipti politikų dėmesį į daugelį ūkininkų problemų, kurios reikalauja skubaus sprendimo.

„Nors Lenkijos žemdirbiai susiduria su savo iššūkiais, o Lietuvos ūkininkai su savais, daugelis problemų yra bendros: nepakankama produkcijos supirkimo kaina, nuolat didėjantis atotrūkis tarp miesto ir kaimo gyventojų ir pan.“, – rašoma išplatintame pranešime spaudai.

Tiesa, Lietuvos jaunieji ūkininkai pabrėžia, kad nepalaiko radikalių veiksmų, pvz., eismo sustabdymo.

„Mes palaikome teisėtą protestą, vykdomą pagal įstatymus ir be ekstremalių veiksmų, kurie galėtų sukelti konfrontaciją su visuomene“, – rašoma pranešime.

Lietuvos ir Lenkijos žemės ūkio ministrai ragina Lenkijos ūkininkus atsisakyti protestų

13:15

Šiandien įvykusiame Lietuvos žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko ir Lenkijos žemės ūkio ir kaimo plėtros ministro Czesław Siekierski nuotoliniame susitikime aptarta situacija pasienyje ir Lenkijos ūkininkų reikalavimai. 

Šiandien Lenkijos ūkininkai pradėjo iš dalies blokuoti kelią Lietuvos ir Lenkijos pasienyje, ties buvusiu Kalvarijos ir Budzisko pasienio punktu. Lenkijos premjerui nepavyko susitarti su protestuojančiais šalies žemdirbiais dėl jų keliamų reikalavimų ir suplanuotų akcijų, taip pat ir Lietuvos–Lenkijos pasienyje, atšaukimo. Nors premjeras pateikė protestuotojams pasiūlymų, tarp kurių buvo ir galimas sienos su Ukraina uždarymas importuojamai produkcijai, atnaujintos protesto akcijos vyks 270 skirtingų Lenkijos vietų.

Esant tokiai situacijai, abu žemės ūkio ministrai pabrėžė labai atsakingai vertinantys susidariusią situaciją Lietuvos ir Lenkijos pasienyje. Kalvarijų – Budzisko pasienio kirtimo punktas labai svarbus ne tik prekių, bet ir asmenų judėjimui tarp Lenkijos ir Baltijos šalių, todėl transporto trikdymų turi būti išvengta.

Lietuvos ir Lenkijos ministrų nuomone, reikia ypač atidžiai vertinti Lenkijos ūkininkų reikalavimus dėl grūdų tranzito apskaitos, todėl sutarta intensyvinti bendradarbiavimą šiais klausimais.

Žemės ūkio rūmų vadovas A.Svitojus: valdžios institucijos turi kontroliuoti rusiškų grūdų tranzitą

13:13

VIDEO: Žemės ūkio rūmų vadovas A.Svitojus: valdžios institucijos turi kontroliuoti rusiškų grūdų tranzitą

 

R.Požėla prašo susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į Lenkiją

13:01

VIDEO: R.Požėla prašo susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į Lenkiją

Lietuvos generalinis komisaras Renatas Požėla žurnalistams penktadienį teigė, kad kol kas problemų pasienyje nekyla, o policija turi pajėgumų veikti įvairiomis situacijomis.

Jis taip pat paragino lietuvius atidėti keliones į Lenkijos parduotuves. 

„Blogiau nebūtų, jei šiomis dienomis mūsų žmonės, kurie važiuoja dėl ekonominių reikalų į Lenkiją, tas keliones atidėtų dėl šventos ramybės“, – sakė jis.

12:52

VIDEO: VSAT vadas Rustamas Liubajevas iš Lenkijos: esame pasiruošę reaguoti, jei situacija taps nevaldoma

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas žurnalistams penktadienį teigė, kad pasieniečiai skyrė papildomų pajėgų ne tik į šį kontrolės punktą, bet ir prie kitų pagrindinių kelių į Lenkiją. 

„Turime ir rezervą suvaldyti situaciją, jei ji būtų nevaldoma“, – sakė jis. 

R.Liubajevas teigė, kad kelyje, kur vyksta protestas, transporto priemonių intensyvumas labai aktyvus, tad įvykus bet kokiems trikdžiams, labai greitai susidaro didžiulė eilė.

„Kol kas eilės nematome, bet ir akcija tik dabar prasidėjo. Kaip rodo praktika, kai pandemijos metu buvo įvesta kontrolė, per valandą gana didelė eilė susidarė.

Pagal turimą informaciją, per šį protestą ne visos transporto priemonės bus stabdomos – tik tam tikrų kategorijų krovininiai automobiliai, todėl tikimės, kad labai didelių problemų nebus“, – sakė jis.

VSAT vadas pridūrė, kad esant reikalui pasieniečiai pasiruošę kontaktuoti su kolegomis Lenkijoje ir tuos klausimus spręsti.

K. Navickas apie lenkų ūkininkų protestą: daugiau naudos galiu duoti dirbdamas iš kabineto

12:51

Lenkijos ūkininkams penktadienį pradėjus iš dalies blokuoti kelią Lietuvos ir Lenkijos pasienyje, žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas sako šiuo metu nematantis poreikio vykti į protestų vietą. Jo teigimu, daugiau naudos jis gali duoti dirbdamas iš kabineto. 

Ministro teigimu, į Lenkijos ir Lietuvos pasienį yra išvykęs ministerijos kancleris.  

K. Navickas paaiškino, ko tikėtis iš ūkininkų pasienio blokados
K. Navickas paaiškino, ko tikėtis iš ūkininkų pasienio blokados

„Kaip sakiau, poreikio tokio (vykti į pasienį – BNS) nėra. Šiandien kalbėjau, klausiau ir Lenkijos kolegos, tai irgi kol kas neketina važiuoti. Bet mes esame pasirengime, dirbame čia ir manau, kad daugiau naudos ir poveikio yra, kai aš galiu dirbti iš kabineto, nes turiu priemones ir personalą, kuris gali padėti greitai parengti vieną ar kitą sprendimą“, – žurnalistams Vilniuje penktadienį sakė K. Navickas.

„Važiuosiu, jei bus poreikis, dabar tokio poreikio nėra“, – teigė ministras, paklaustas, ar į pasienį jis neketina vykti per artimiausią savaitę – tokia planuojama akcijos trukmė. 

Lenkijos ūkininkų protesto pasienyje akimirkos – fotogalerijoje

12:20

Pareigūnai stebi padėtį, provokacijų nėra 

12:12

Lietuvos generalinis komisaras Renatas Požėla sako, jog situacija pasienyje stebima ir jei reikės, pareigūnai suteiks pagalbą vairuotojams. 

„Pirmiausia mes vykdome aktyvią stebėseną, esame pasirengę reguliuoti transporto priemonių srautus, nukreipinėti juos, suteikti visokeriopą pagalbą asmenims“, – žurnalistams sakė R. Požėla. 

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Renatas Požėla
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Renatas Požėla

„Alytaus apskrityje dirba bendras Lietuvos-Lenkijos policijos patrulis, ekipažas, tai tikrai tų komunikavimo galimybių yra pakankamai ir kol kas bent jau matome, kad kažkokių problemų nekyla“, – pridūrė jis.

Anot policijos vadovo, kol kas provokacijų nefiksuota.

Tuo metu Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas teigė, kad pasieniečiai akcijos metu „padės kitoms institucijoms užtikrinti viešąją tvarką, nukreipti transporto priemones tuo atveju, jei situacija to reikalaus“.

„Skiriame papildomas pajėgas pasienių sargybų, taip pat turime rezervą, jei ta situacija dinamiškai keistųsi. Sudarėme bendrą kontaktinį punktą su visomis institucijomis, dirbame kartu su policija ir su Lenkijos atsakingomis institucijomis, Lenkijos policija, sienos apsaugos tarnyba“, – spaudos konferencijoje sakė jis.

„Kol kas sunkumų nematome. Ta prasme, kad judėjimas per sieną vyksta, matysime, kaip toliau bus organizuojama akcija“, – kalbėjo VSAT vadas.

A. Svitojus: su Lenkijos ūkininkais kartu ieškome problemų sprendimo

12:06

Žemės ūkio rūmų pirmininkas Arūnas Svitojus teigia, kad siekiant nekelti įtampos tarp Lietuvos ir Lenkijos ūkininkų ir valstybių, su protestuojančiais Lenkijos ūkininkais kartu ieškoma problemų sprendimo būdų.

„Ilgą laiką vykdome derybas su Lenkijos ūkininkais, nes svarbūs klausimai yra bendri tiek Lietuvai, tiek Lenkijai – Europos Sąjungos klausimai, grūdų įvežimo, tranzito. Tačiau labai svarbus dalykas – jeigu šiandien ūkininkai būtų blokavę pravažiavimą, būtų įvykusi regioninė katastrofa, nes kelios valandos ir eilė susidarytų iki Marijampolės“, – žurnalistams pasienyje penktadienį sakė A.Svitojus.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Arūnas Svitojus
Lukas Balandis / BNS nuotr./Arūnas Svitojus

„Pirmas dalykas, ką mums pavyko susitarti, kad ta akcija būtų solidi, draugiška, ori ir išlaikanti tam tikrus tikslus“, – kalbėjo jis.

Lenkijos žemdirbiams nuogąstaujant, kad dalis Ukrainos grūdų iš Lietuvos vėl grįžta į Lenkiją, A.Svitojus sako kad didesnė problema yra rusiški grūdai, kurie „važiuoja gan dideliais kiekiais“.

„Tai daro įtampą tiek Latvijoje, tiek Lietuvoje, mes įtariame, tie grūdai gali papulti ir į Lenkiją. Kalba, kad ukrainietiški grūdai atvažiuoja į Lietuvą ir Lenkiją, tai jie į Lietuvą važiuoja nedideliais kiekiais, bet taip pat sudaro tam tikrą įtampą, sukelia tam tikrų įtarimų, kad korporacijos, prekiautojai grūdais, ne ūkininkai, jie gali daryti tam tikrus ir dokumentų pakeitimus“, – sakė A. Svitojus. 

„Yra tam tikros abejonės keliamos iš Latvijos pusės ir mūsų yra keli reikalavimai, vienas, kad ūkininkai, turime išlaikyti orumą, palaikyti tvarką pasienyje, kad neįvyktų Lenkijos, Lietuvos, Latvijos karas ir tuo nepasinaudotų priešiškos jėgos iš Rytų“, – teigė  jis. 

A. Svitojaus teigimu, būtina užtikrinti, kad Lietuvos institucijos bendradarbiautų su Lenkijos ir kad ūkininkams nekiltų įtarimų, o kontrolė būtų griežta.

Traktorių neatsivarė

12:04

15min žurnalistė pasienyje praneša, kad Lenkijos ūkininkai atvyko be traktorių. Teigiama, kad jų to prašė Lenkijos policija. 

NKVC vadovas apie lenkų ūkininkų protestą: jaučiasi, kad jie šiek tiek suklaidinti

12:02

Lenkijos ūkininkams penktadienį pradėjus iš dalies blokuoti kelią Lietuvos ir Lenkijos pasienyje, Nacionalinio krizių valdymo centro (NKVC) vadovas Vilmantas Vitkauskas sako, jog kaimyninės šalies ūkininkai yra „šiek tiek suklaidinti“.

„Organizatoriai pakankamai konstruktyviai nusiteikę, aišku, galbūt jaučiasi, kad žmonės yra šiek tiek suklaidinti tos informacijos labai konkrečios, kad yra kažkokios schemos“, – žurnalistams penktadienį pasienyje sakė centro vadovas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Vilmantas Vitkauskas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Vilmantas Vitkauskas

„Kaltinimai mūsų institucijoms, kad kažko nepadaro, yra be pagrindo, bet jei reikia žmonės įsitikinti, tai ta savaitė padės tą padaryti“, – pridūrė jis.

Ties buvusiu Kalvarijos ir Budzisko pasienio punktu savaitę lenkai žada tikrinti, ką iš Lietuvos į Lenkiją veža vilkikai. Jie nuogąstauja, kad dalis Ukrainos grūdų iš Lietuvos vėl grįžta į Lenkiją.

„Žinot, grūdų neparagausi, nepamatysi, kokia kilmė. Yra laboratorijos, reikia siųsti į Didžiąją Britaniją. (...) Čia yra ilga procedūra. Todėl šita akcija yra šiek tiek keista, nes vizualiai nenustatyti, iš kur yra grūdai“, – kalbėjo V. Vitkauskas.

„Dokumentus galima tikrinti, bet buvo kaltinimų, kad dokumentai netikri“, – pridūrė jis.

NKVC vadovas pabrėžė, kad kol kas situacija pasienyje stabili, transporto spūstys nesiformuoja, tačiau tarnybos yra pasiruošusios reaguoti, jei situacija keistųsi.

„Mūsų policija ir pasienio tarnyba yra pasiruošusi reaguoti. (...) Mūsų algoritmas – jei du kilometrai nuo šios vietos formuojasi eilė, tada mes įjungiame kitą režimą, – kalbėjo jis. – Gal viena kita mašina sustoja, bet tai neformuoja eilės.“

V. Vitkausko teigimu, susidarius didesnėms spūstims, transporto priemonės būtų nukreipiamos kitais keliais.

Spūsčių nėra, nors sunkvežimių eismas intensyvus

11:55

Kaip pranešė 15min žurnalistė Aistė Čiučiurkaitė, prieš 11 valandą pasienyje, Lietuvos pusėje, spūsčių nebuvo – nors sunkvežimių eismas intensyvus, transportas pravažiuoja laisvai.

Lietuvos pusėje stovėjo vienas muitinės automobilis, taip pat pasieniečių ir keli policijos automobiliai.

BNS praneša, kad vietoje yra apie 50 protestuotojų, kurie stebi, kaip Lenkijos policijos, muitinės, kelių transporto inspekcijos pareigūnai tikrina vilkikus. Čia kol kas kelyje spūsčių taip pat nėra, lengvieji automobiliai gali laisvai pravažiuoti.

Ambasadorius Lenkijoje būtų leidęs daugiau žinoti apie ūkininkų blokadą, sako ministras

11:54

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad jei Lietuva turėtų paskirtą ambasadorių Lenkijoje, Vilnius būtų turėjęs daugiau informacijos apie lenkų ūkininkų akciją iš dalies blokuoti kelią Lietuvos pasienyje.

Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis

„Mes turėtume daugiau informacijos, negu turime dabar. Čia yra faktas. Gebėjome tai kompensuoti Užsienio reikalų ministerijos pastangomis“, – žurnalistams penktadienį po susitikimo su prezidentu kalbėjo G. Landsbergis.

Pasak jo, atsakomybės dėl situacijos sprendimo buvo deleguotos ministerijos darbuotojams, anksčiau ambasadoje dirbusiems žmonėms, buvo bendradarbiaujama su kitomis institucijomis.

Visą tekstą skaitykite čia.

Pasienyje su Lenkija eismas nukreipiamas į platesnį kelią

11:52

Lenkijos ūkininkams ketinant savaitę iš dalies blokuoti kelią Lietuvos ir Lenkijos pasienyje, ties buvusiu Kalvarijos ir Budzisko pasienio punktu, penktadienį ryte pagrindinis greitkelis į Varšuvą pasienyje yra užblokuotas policijos, tačiau pačių ūkininkų ar jų technikos kol kas nėra. 

Vietoje esanti BNS žurnalistė sako, jog eismas nukreipiamas į aplinkkelį, vedantį į Budziską ir vėl susijungiantį su greitkeliu – šis kelias yra kur kas platesnis ir jame yra vietos sustoti automobiliams.    

Iš Lietuvos pusės pasienyje stovi vienas muitinės automobilis, tuo metu Lenkijos pusėje – maždaug 8 policijos ir muitinės ekipažai. 

Vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius penktadienį LRT radijui sakė, kad Lenkijos ūkininkams blokuojant kelią transporto priemonės iki 18 tonų neturėtų būti stabdomos, tačiau didesni vilkikai, tikėtina, bus tikrinami. Jis ragino Lietuvos gyventojus nevykti į Lenkiją lengvaisiais automobiliais, kol pasienyje vyks akcija.  

A. Abramavičius taip pat sakė, jog maždaug 100 lenkų traktorių bus sustatyti šalutiniame kelyje.

Nepasiekę susitarimo su premjeru Donaldu Tusku, Lenkijos ūkininkai nuo penktadienio ketina iš dalies blokuoti kelią Lietuvos ir Lenkijos pasienyje. Ties buvusiu Kalvarijos ir Budzisko pasienio punktu savaitę jie žada tikrinti, ką iš Lietuvos į Lenkiją veža vilkikai.  

Lenkijos ūkininkai pradeda blokuoti kelią Lietuvos ir Lenkijos pasienyje

11:51

Nepasiekę susitarimo su premjeru Donaldu Tusku, Lenkijos ūkininkai nuo penktadienio ketina iš dalies blokuoti kelią Lietuvos ir Lenkijos pasienyje.

Ties buvusiu Kalvarijos ir Budzisko pasienio punktu savaitę jie žada tikrinti, ką iš Lietuvos į Lenkiją veža vilkikai.

„Po ministro pirmininko susitikimo su ūkininkais kol kas nėra jokių susitarimų. Jų bus siekiama artimiausiomis dienomis. Todėl mūsų protestas gali būti dar labiau reikalingas nei anksčiau. Rytoj elgsimės kaip sutarta“, – BNS ketvirtadienio vakarą informavo protesto pasienyje su Lietuva organizatorius Karolis Pieczynskis.

Anot jo, tikrinti transportą planuojama savaitę visą parą, ūkininkai keisis „pamainomis“ kas 12 valandų, o patikrinimai bus atliekami kartu su įvairių tarnybų pareigūnais.

„Muitinės ir mokesčių inspekcija, policija ir kelių transporto inspekcija kartu su ūkininkais tikrins sunkiasvores krovinines transporto priemones, pavyzdžiui, užuolaidinius vilkikus, kubilus ir siloso priekabas“, – teigė K.Pieczynskis.

Visą tekstą skaitykite čia.

Paskutinis atnaujinimas 2024-03-01 11:51

Sako, kad patenka rusiški grūdai

Kitas protesto pasienyje organizatorius Pawelas Iwaszko (Pavelas Ivaško) sako, kad per Latviją į Lietuvą bei į Lenkiją galėjo patekti keli šimtai tonų rusiškų grūdų.

„Turime informacijos, kad grūdai iš Rusijos pateko į Lietuvą ir į Lenkiją ir tai buvo tikrai keli šimtai tonų, kadangi tie grūdai buvo vežami per Latviją. Ir iš Latvijos pateikdavo į Lietuvą, o vėliau jie buvo transportuojami į Lenkiją“, – žurnalistams pasienyje penktadienį sakė jis.

„Mes tikriname, kad tuose sunkvežimiuose yra ukrainietiški grūdai. Jie įvažiuoja iš Lenkijos į Lietuvą, ten keičiami dokumentai, ir jie iš Lietuvos į Lenkiją įvažiuoja jau kaip Europos Sąjungos prekės“, – pridūrė jis.

Pasak P.Iwaszko, protestuotojai nenori trukdyti gyventojams ir verslui: „Mes tik tikriname ar tie ukrainietiški, rusiški grūdai neįvažiuoja, bet tai liečia ne tik ūkininkus, bet ir tuos, kurie vartoja tuos produktus, kokybę“.

Vienas protestuotojų, ūkininkas Dariuszas Ponichteras sakė norintis matyti, ką veža sunkvežimiai ir kaip tai kontroliuoja pareigūnai.

„Šiandien mūsų tikslas vienas ir jis paprastas – mes norime kontroliuoti sunkvežimius ir tai, ką jie veža, norime matyti, kaip dirba pareigūnai“, – žurnalistams pasienyje sakė ūkininkas.

„Esu jaunas ūkininkas, turiu ne vieną kreditą pasiėmęs, pradėjau savo darbą, šiandien dirbu ir susiduriu su tuo neteisingumu, manęs negerbia, negerbia mano darbo, kenčiu aš, negaliu net išmokėti tų kreditų“, – sakė D.Ponichteras.

„Esu čia todėl, nes kaina grūdų yra mažesnė ir mes nuo to kenčiame. (...) Atvažiuoja grūdai iš Ukrainos ne visada kokybiški ir jie vėliau patenka tranzitu į Lietuvą, iš Lietuvos į kitas Europos šalis“, – sakė kitas ūkininkas Radoslawas Paczesny.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius