Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos turizmo sektorius ir viešbučiai laukia rekordo – į šalį visą vasarą plūdo baltarusiai, rusai, vokiečiai ir japonai

Pernai Lietuva pagal turistų skaičiaus augimą nusileido tik Islandijai. Šiemet turistų srautas turėtų didėti lėčiau, tačiau vis tiek laukiama rekordo. Vis dėlto šalies viešbučiai pirmuosius skaičius vertina atsargiau ir stebuklų nelaukia, nors jau aišku, kad viešbučių užimtumas turėtų padidėti nuo 59 iki 70 procentų.
Poilsiautojai Palangoje
Poilsiautojai Palangoje / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Pernai turistų skaičius Lietuvoje augo beveik 13 proc. Didesniu turistų prieaugiu gali pasigirti tik Islandija. Turizmo sektorius į Lietuvą pritraukė 4,5 mlrd. Lt pajamų. Valstybinio turizmo departamento (VTD) direktorė dr. Raimonda Balnienė sakė, kad geri turizmui bus ir šie metai, tik augimas – šiek tiek kuklesnis.

„Ak Bars Aero“ nuotr./Valstybinio turizmo departamento direktore Raimonda Balnienė
„Ak Bars Aero“ nuotr./Valstybinio turizmo departamento direktorė Raimonda Balnienė

„Pastaraisiais metais stebėjome ypač didelį pagyvėjimą. Buvome vieni lyderių Europoje dvejus metus iš eilės. Šiemet augimu taip pat džiaugiamės“, – sakė R.Balnienė.

Net ir pesimistiškai prognozuojant, šiemet turistų skaičius, palyginti su pernai, turėtų ūgtelėti 6 procentais.

„Kol kas šį rodiklį viršijame, gali būti, kad pasieksime 8 ar 10 procentų. Tai būtų fantastika“, – sakė VTD direktorė.

Turistų ir toliau Lietuva daugiausia sulaukia iš Baltarusijos, Rusijos, Vokietijos, Lenkijos ir Latvijos. Tačiau, kaip pastebi R.Balnienė, turistai keičiasi.

„Matome, kad jau ne tik iš Maskvos srities ar Kaliningrado važiuoja turistai, bet labai padaugėjo žmonių, atvykstančių iš kitų Rusijos sričių. Taip pat – ir iš Sankt Peterburgo“, – sakė R.Balnienė.

Pastaruoju metu mažėjo lenkų turistų skaičius. Pastebima, kad lenkų srautas stabilizuojasi. Be to, vis daugiau į Lietuvą atvyksta vokiečių, keliaujančių nuosavais automobiliais. „Taip pat šią vasarą džiaugiamės, kad estų turistų skaičius nebekrinta“, – sakė R.Balnienė.

VTD tikisi sulaukti ir daugiau ukrainiečių, Izraelio, Skandinavijos turistų. Lietuva vis daugiau domisi britai, aktyvėja verslo turizmas. „Aišku, blogai yra tai, kad ten yra tik pigūs skrydžiai. Taip pat auga Japonija, Kinija ir JAV“, – sakė R.Balnienė.

Lietuva pernai buvo ketvirtoje vietoje Europoje pagal atvykstamojo turizmo iš Japonijos augimą.

Aliaus Koroliovo nuotr./Akimirka iš Birštono miesto šventės - Birštoną pamėgo ir užsienio turistai
Aliaus Koroliovo nuotr./Akimirka iš Birštono miesto šventės - Birštoną pamėgo ir užsienio turistai

Rekordiniai metai viešbučiams

Statistikos departamento duomenimis, pernai Vilniaus viešbučių užimtumas siekė apie 59 proc. R.Balnienės teigimu, šiemet viešbučių sektorius sulauks rekordo – metinis užimtumas sieks 70 proc.

Kiek pesimistiškiau perspektyvas vertina Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos viceprezidentas, viešbučio „Artis Centrum Hotels“ direktorius Artūras Vainora.

„Užimtumas, kaip ir pernai, yra aukštas. Bet jis nėra aukštesnis nei pernai“, – sakė A.Vainora.

Faktas, kad vasarą užimtumas yra didesnis, nieko nestebina – turistų srautai didesni būna pavasarį, vasarą ir rudenį, o žiemą nuslūgsta.

A.Vainora tikina, kad Lietuvos pirmininkavimo ES viešbučiai smarkiai nepajuto: „Jeigu užimtumas yra aukštas, tai, matyt, atvažiavo žmonės į pirmininkavimo renginiu, bet neatvažiavo kiti turistai.“

A.Vainora nenorėjo prognozuoti, kaip keisis žmonių skaičius ateityje. „Rudens tendencijų nenoriu komentuoti. Noriu kalbėti tik apie tai, kas vyksta. Pas mus, Lietuvoje, paskleidžia tokį ažiotažą. Mes turėjome tokių renginių kaip Vilnius – Europos kultūros sostinė, Europos krepšinio čempionatas, kai buvo bijoma, kad visi netilps, o miestas buvo pustuštis. Manau, geriausia palaukti duomenų. Žinau, kad delegacijos renkasi pakankamai prastai, daug anuliacijų“, – sakė A.Vainora.

Viešbučiuose apsistoja Lietuvos kurortus pamėgę lankytojai, taip pat medicinos paslaugų atvažiavę turistai bei verslininkai. „Taip pat daug gauname naudos iš savaitgalinio turizmo – kaimynai atvažiuoja arba žmonės iš ten, kur skraido pigių skrydžių oro bendrovės“, – sakė VTD direktorė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius