Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos analitikai ir verslininkai: nėra reikalo devalvuoti litą

Milžiniškos valstybės, verslo ir gyventojų skolos eurais – vienas iš svarbiausių veiksnių, verčiančių iki galo laikytis ir nedevalvuoti nacionalinės valiutos – tai svarsto tiek verslininkai, tiek analitikai.
Šiemet lietuviai labiau linkę rizikuoti investuodami, nors ekspertai ragina prieš tai pasverti savo galimybes.
Verslininkai ir analitikai mano, kad reikalo devalvuoti litą kol kas nėra. / G.Savickio/BFL nuotr.
Temos: 2 Verslas Litas

„DnB Nord“ banko analitikas Vadimas Titarenka „Verslo žinioms“ sakė, kad aukščiausių šalies pareigūnų pozicija nesivelti į diskusijas dėl galimo devalvavimo yra teisinga, nes tai labai jautri tema: „Kartais, kai pasakoma, kad kas nors neįvyks, žmonės mano atvirkščiai. Vieną kartą pasakai – nieko, antrą kartą – žmonės pradeda bijoti, o trečią kartą pasakius eina ir keičia litus į eurus.“

Pasak V.Titarenkos, šiandien Lietuvoje nėra fundamentalių priežasčių ar veiksnių devalvuoti nacionalinę valiutą. Be to, naujos valdžios mokesčių reformos, siekis pagerinti mokesčių rodiklius, valstybės finansus suteikia vilčių, kad įsipareigojimai mažės, nebus „kosminio deficito“, kad valdžia galės mokėti pensijas.

„Vis tiek kažkas kažką turi devalvuoti. Gal reikia galvoti apie darbo santykius ir leisti darbdaviams tartis su darbuotojais dėl mažesnių atlyginimų. Tai viena iš galimybių. Arba mes turime ką nors daryti su valiuta, arba turime leisti darbdaviams tartis su savo darbuotojais“, – sakė Investuotojų forumo vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė.

„Rokiškio sūrio“ valdybos pirmininkas Dalius Trumpa sakė, kad bendrovei lito devalvacija duotų naudos, tačiau trumpai.

„Nemažai produkcijos eksportuojame ir daugiausia pajamų gauname eurais, tad trumpuoju metu turėtume finansinės naudos, pagerėtų eksporto galimybės. Tačiau mano asmeninė nuomonė ta, kad devalvavimas lemtų didelį visos ekonomikos neapibrėžtumą. Devalvacija būtų pralošimas“, – sakė D.Trumpa.

„Amilinos“ generalinis direktorius Mindaugas Gedvilas sakė, kad dėl devalvacijos turi savanaudišką nuomonę.

„95 proc. produkcijos eksportuojame ir parduodame eurais, tad suprantama, kad mums, kaip įmonei, devalvacija duoda didelį pliusą“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius