-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos konkurencingumą stiprins aukštą pridėtinę vertę kuriančios sritys

Pasaulio ekonomikos forumo 2011-2012 metų Globalaus konkurencingumo ataskaitoje, kurioje 142 pasaulio šalys vertinamos pagal 111 kriterijų, Lietuvos konkurencingumas buvo įvertintas 44 vieta.
Japonijos ekonomika auga
Ekonomika. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Litas Ekonomika

Gruodžio 15 d. LR vyriausybės rūmuose įvykusiame pirmajame „Lietuvos konkurencingumo forume 2011“ šalies vyriausybės vadovai, verslo įmonių ir visuomenių organizacijų atstovai keitėsi nuomonėmis, kas galėtų sustiprinti Lietuvos konkurencingumą globalioje ekonomikoje.

Pagal Pasaulio ekonomikos forumo ataskaitą, Lietuva gana aukštai vertinama pagal kelių, mobiliojo ryšio ir interneto infrastruktūrą, telekomunikacijų plėtrą, taip pat pagal pradinio išsilavinimo kokybę, matematikos ir technologinių dalykų dėstymą. Silpniausiai Lietuva vertinama pagal valstybės institucijų veiklą, turto ir intelektinės nuosavybės apsaugą, darbo efektyvumą.

Forumo dalyvius sveikinęs Ministro Pirmininko kancleris Deividas Matulionis pabrėžė, kad konkurencingumas yra viena svarbiausių sąvokų kalbant apie valstybės valdymą ir apskritai ekonomikos gyvybingumą.

Prioritetas – aukštos pridėtinės vertės produktų kūrimui

Būtinybei aktyviai diskutuoti su visuomene ir siekti susitarimo dėl prioritetinio dėmesio sričių pritaria ir programinės įrangos gamintojos „Microsoft“ atstovai Lietuvoje. Tyrimai rodo, kad inovacijos ir aukštos pridėtinės vertės sritys, kurioms priklauso ir informacinės technologijos, ženkliai prisideda prie šalių ekonomikos stiprinimo.

VIDEO: Anne Hall - Konkurencingumo stiprinimas pasitelkiant partnerystę
Pasak Mindaugo Glodo, siekdama prisidėti prie intelelektinių produktų kūrimo Lietuvoje, „Microsoft“ aktyviai plečia partnerių ekosistemą. Tarptautinės tyrimų bendrovės IDC duomenimis, „Microsoft“ sprendimus diegiančios ir produktus parduodančios IT bendrovės uždirba daugiau nei devynis kartus daugiau, nei pati korporacija.

„Aktyviai plėtodami debesų kompiuteriją, suteikiančią IT įmonės platesnes galimybes pristatyti savo produktus globaliai rinkai, mes padedame naujai įsteigtoms įmonėms sustiprėti ir pasiūlyti savo sprendimus klientams bet kurioje pasaulio šalyje.“ „Microsoft“ programa „BizSpark“ numato iki trejų metų paramą naujai įsteigtoms IT įmonėms, kurioms už simbolinę kainą suteikiamą naujausia programinė įranga ir darbui būtini programavimo įrankiai.

VIDEO: Nerijus Mačiulis - Lietuvos makroekonominė aplinka: iššūkis ar galimybės?
Siekdama prisidėti prie Lietuvos gyventojų informacinių įgūdžių stiprinimo, „Microsoft“ finansuoja nuotolinius suaugusiųjų kompiuterinių įgūdžių lavinimo kursus, kuriuos vykdo aljansas „Langas į ateitį“. Kartu su šia organizacija parengtas ir verslo pradmenų nuotolinis mokymo kursas, siekiant padėti darbo neturintiems žmonėms pradėti savo verslą.

Gebėjimai kurti pažangius technologinius sprendimus

Kaip teigė asociacijos „INFOBALT“ Inovacijų vadovas Andrius Plečkaitis, stiprindama konkurencingumą Lietuva labiausiai turi išnaudoti naujai atsiveriančias galimybes, kurios dažnai susijusios su pažangiausiais technologiniais sprendimais. „Turime išnaudoti mūsų privalumus – kokybišką švietimo sistemą, stipriai parengiamus matematikos ir technologijų specialistus, ryšių ir telekomunikacijų infrastruktūrą, – teigia Andrius Plečkaitis. – Lietuvoje parengti informacinių technologijų specialistai gali sėkmingai kurti produktus dirbdami savo šalyje ir eksportuoti juos į kitas šalis. Inovacijų ir verslo skatinimo programos turi padėti Lietuvos gyventojams kurti aukštą pridėtinę vertę turinčius produktus ir aktyviai dalyvauti pasaulinėje ekonomikoje neemigruodami – tokiam darbo modeliui šiuo metu turime visas technologines galimybes.“

VIDEO: 'Lietuvos konkurencingumo forumas": Deividas Matulionis

VIDEO: Žilvinas Šilėnas - Kuo esame stiprūs ir kur vertėtų pasitempti

VIDEO: "Lietuvos konkurencingumo forumas 2011": kur galime būti stipresni?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius