-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos skalūninių dujų klodai – pasaulio kompanijų taikiklyje

Skalūninių dujų gavyba Lietuvoje domina vis daugiau pasaulio energetikos kompanijų – vienos jų vadovai birželio 14 d. susitiko su energetikos ministru Arvydu Sekmoku. Vilniuje viešėjusios kompanijos atstovai pageidavo konfidencialumo.
Arvydas Sekmokas
Arvydas Sekmokas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Verslininkai atkreipė dėmesį, kad skalūninių dujų gavybos procesui labai svarbi reguliacinė aplinka, nes didžiosios kompanijos pasiryžusios investuoti tik esant aiškiems abipusiams – tiek valstybės, tiek gavybos kompanijų – įsipareigojimams. Sutarta intensyviai tęsti dvišalį dialogą, kad kuo greičiau būtų paruošta įstatymų bazė, atversianti kelią investicijoms į skalūninių dujų gavybą Lietuvoje. 

Tai ne pirmi kontaktai su skalūninių dujų gavybos kompanijomis.  Gegužės 26 d. energetikos ministras susitiko su JAV kompanijos „Cheniere“ tarptautinio tiekimo ir rinkodaros padalinio prezidentu Jeanu Abiteboulu. „Cheniere“  ir „Klaipėdos naftos“ atstovai jau yra pradėję derybas dėl suskystintų dujų tiekimo į būsimąjį Klaipėdos terminalą.

Europos kompanijos domisi skalūninių dujų gavyba, stengiasi įgauti patirties iš JAV, kartu investuoja ir dirba JAV skalūninių dujų telkiniuose.

JAV turi didžiulį potencialą dėl sparčiai vystomų skalūninių dujų projektų, o „Cheniere“ būtent ir planuoja skystinti ir eksportuoti skalūnines dujas. Klaipėda – viena pirmųjų eksporto krypčių.

Skalūninės dujos JAV – tris kartus pigesnės nei gamtinės dujos, kurias Lietuva gauna iš monopolininko „Gazprom“.

Skalūninių dujų gavybos apimtys pasaulyje per pastaruosius 15 metų patrigubėjo. Tikimasi, kad nuo šiol gavyba augs po 4 proc. kasmet.

Išplėtota skalūninių dujų gavyba padėjo JAV tapti iš dujas importuojančios valstybės į eksportuojančią. Dėl JAV sėkmės ir technologijos tobulėjimo, skalūninių dujų gavyba susidomėjo ir kitos valstybės. Manoma, kad skalūninių dujų išgavimas smarkiai padidins pasaulio energetinių išteklių pasiūlą ir sumažins gamtinių dujų kainą.

Europos kompanijos domisi skalūninių dujų gavyba, stengiasi įgauti patirties iš JAV, kartu investuoja ir dirba JAV skalūninių dujų telkiniuose.

Austrijoje  kompanija OMV neseniai pradėjo skalūninių dujų baseino tyrinėjimus netoli Vienos. Vokietijoje kompanija „Exxon Mobil“ planuoja gręžti bandomuosius gręžinius Žemutinėje Saksonijoje. Vengrijoje „Exxon Mobil“ 2009 m. jau yra išgręžusi bandomuosius gręžinius. Airijoje 2011 m. vasario mėn. išduotas leidimas kompanijai „Enegi Oil“ tyrinėti telkinį vakarų Airijoje.

Lenkija tik pradeda tyrinėjimus, tačiau itin daug tikisi, nes būtent Lenkijoje yra vieni didžiausių (kai kuriais duomenimis, patys didžiausi Europoje) skalūninių dujų telkiniai. Skalūninių dujų baseinų tyrinėjimus 2010 m. jau pradėjo „Conocco Phillips“ kartu su „Lane Energy Poland“, bei PGNiG, nors rezultatų neskelbia.

Ketinimus tyrinėti skalūninių dujų išteklius pareiškė ir kitos didelės kompanijos kaip „Halliburton“, „BNK Petroleum“, „Thalisman Energy“, „Marathon Oil“, „Chevron“, „Exxon Mobil“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius