-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

​Magistro diplomo siekis iš Jovitos atėmė ir 3,5 tūkst. eurų, ir bedarbio pašalpą

Mokslo ir šaknys karčios, ir sotus jomis nebūsi. Magistrantė Jovita nusprendė mesti darbą, kad galėtų gerai pabaigti savo studijas. Finansinės paramos ji kreipėsi į Lietuvos darbo biržą, tačiau liko nieko nepešusi.
Studetai
​Magistro diplomo siekis iš Jovitos atėmė ir 3,5 tūkst. eurų, ir bedarbio pašalpą / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Magistrantė Jovita – finišo tiesiojoje. Merginai teliko baigti rašyti diplominį darbą, ir tuomet jos mokslai bus baigti. Kad parengtų geresnį magistrinį, mergina metė darbą, o kad turėtų ką valgyti, kreipėsi į darbo biržą, tačiau sužinojo, kad jokios bedarbio pašalpos negaus, nes mokosi dieniniame skyriuje. Na ir kas, kad už mokslus jau sumokėjo 3,5 tūkst. eurų.

Prioritetas mokslams

Jovita dirbo vadovaujantį darbą, tačiau ir jam, ir magistro rašymui para pasirodė per trumpa, todėl mergina atsisakė darbo.

Atsisakiusi kreipėsi į Darbo biržą, tikėdamasi bedarbio pašalpos, kitaip tariant, nors nedidelės finansinės paramos tais mėnesiais, kai dėl mokslų neturės galimybės dirbti.

Tačiau Jovita sužinojo, kad jokia bedarbio išmoka jai nepriklauso, nes mergina mokosi dieniniame skyriuje.

„Negaliu žiūrėti į šitokį absurdą, – 15min.lt sakė Jovita. – Tiek stengiausi, o kas iš to. Mokėjau mokesčius.“

Už magistro mokslus Jovita pasakojo jau sumokėjusi 3,5 tūkst. eurų. Nepaisant to, finansinės paramos kaip bedarbei jai valstybė negali suteikti.

Mergina mokosi dieniniame skyriuje, jai negali būti suteikiamas bedarbio statusas, o tokiu atveju ir nedarbo socialinio draudimo išmoka nemokama, – aiškino LDB.

Lietuvos darbo biržos (LDB) vyriausioji specialistė Milda Jankauskienė 15min.lt aiškino, kad bedarbiais yra laikomi darbingo amžiaus žmonės, kurie nesimoko pagal dieninę arba nuolatinę mokymo formą.

„Kadangi jūsų minima mergina mokosi dieniniame skyriuje, jai negali būti suteikiamas bedarbio statusas, o tokiu atveju ir nedarbo socialinio draudimo išmoka nemokama”, – 15min.lt informavo LDB.

„Visiems studentams pašalpų nepridalinsi“

Gintaras Steponavičius, Seimo švietimo, mokslo ir kultūros komiteto narys, 15min.lt sakė, kad suteikti bedarbio pašalpas visiems dieniniame skyriuje studijuojantiems moksleiviams būtų nelogiška.

„Jeigu nebestudijuoja ir neturi darbo žmogus, tada jau logiška, kad jis įgyja bedarbio statusą“, – sakė Seimo narys.

Pasak jo, valstybė padeda ir už studijas mokantiems studentams.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Gintaras Steponavičius
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Gintaras Steponavičius

„Jeigu nori studijuoti, yra valstybės remiamos paskolos. Kol studijuoji, nemoki palūkanų, grąžinimas prasideda tik tada, kai baigi mokslus. Todėl sakyti, kad vienintelė alternatyva yra ieškoti darbo arba gauti pašalpą, negalima – tai nėra pats efektyviausias būdas“, – sakė G.Steponavičius.

Be to, pabrėžė Seimo narys, studijas baigę piliečiai ateityje turi geresnes karjeros ir atlyginimo perspektyvas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius