-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Marinama milijardo iš šešėlio tautosaka

Milijardu litų nuskurdinti šešėlį šiemet žadėjusi Vyriausybė dabar marina šią, finansų ministrės Ingridos Šimonytės žodžiais tariant, tautosaką. Planų sumažinti šešėlį neatsisakoma, tik žadama yra tyliau ir atsargiau.
Korupcija
Korupcija / Sauliaus Žiūros/BFL nuotr.

Teikdama 2011 metų biudžeto projektą Vyriausybė žadėjo – atimsime milijardą litų iš šešėlinės ekonomikos. Apie tai kalbėjo ir finansų ministrė Ingrida Šimonytė, tiesa, šiek tiek skeptiškiau vertindama tokius planus: „Tai nėra taip paprasta, kaip nueiti už miško, nukirsti galvą slibinui ir pasiimti pinigus.“

Matant, kad plano įgyvendinti nepavyks, I.Šimonytė apskritai šiemet pareiškė, kad jo nė nebūta: „Nėra tokio dalyko kaip milijardas iš šešėlio. Apgailestauju dėl tos tautosakos. Nežinau, kas tą tautosaką sukūrė.“

Skaičiais, kiek suplonės šešėlis kitąmet, taip pat nesižarstoma. Tą pastebėjo ir keli Seimo nariai.

„Praeitais metais žadėjote ištraukti 1 mlrd., todėl aš tikėjausi, kad šiais metais iš šešėlio jau būsite pasiruošę ištraukti 2 mlrd. Lt ir taip padidėtų įplaukos iš PVM, padidėtų įplaukos iš akcizų, padidėtų įplaukos iš gyventojų pajamų mokesčio“, – sakė parlamentaras Vidmantas Žiemelis.

„Swedbank“ vyriausiojo ekonomisto Nerijaus Mačiulio teigimu, planai sumažinti šešėlinę ekonomiką niekur nedingo, tik nutilo ambicingos kalbos.

„Tokie dalykai nėra tiesiogiai numatomi. Tas ketinimas atsispindi prognozuojant pajamas. Pavyzdžiui, prognozuojamos didesnės pajamos iš pridėtinės vertės mokesčio nei nominalus bendrojo vidaus produkto augimas. Tai daroma prielaida, kad paaugs oficiali ekonomika ir dalis verslininkų pasitrauks iš šešėlio“, – kalbėjo ekonomistas.

N.Mačiulio teigimu, atskirose biudžeto eilutėse to nesimato, o ketinimai sumažinti šešėlį nėra taip garsiai komunikuojami kaip pernai.

„Bendra tendencija yra šiek tiek išskaidrinti gyventojų ir verslininkų veiklą, yra numatyti ir tam tikri veiksmai. Vienas tai yra sumažinti verslo liudijimų skaičių, kur yra daug piktnaudžiavimų. Kita svarbi priemonė, kuri padidins PVM, yra ketinimas nuo vasaros įvesti kasos aparatus visose turgavietėse“, – sakė ekonomistas.

Jo teigimu, šiemet įvesti kasos aparatai visose dengtose turgavietėse parodė, kad tai pasiteisino – mažmeninė prekyba maisto produktais labai sparčiai augo antrąjį pusmetį.

Parlamentaras Vitas Matuzas sakė, kad pajamos, kurias pavyks atkovoti iš šešėlinės ekonomikos, kitąmet priklausys nuo to, kaip efektyviai bus su ja kovojama.

„Čia yra veikimo klausimas, efektyvumo visų institucijų, kurios už tai atsakingos. Čia jau ne Seimo kompetencija“, – sakė Vitas Matuzas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius