-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Medienos eksporto iš Lietuvos apimtys šiemet padvigubėjo

Lietuvos medienos eksporto apimtys šiemet padvigubėjo, jo geografiją papildė žaliavų alkana Kinija, o medienos ir baldų pramonė dar aštriau stokoja žaliavos. Miškininkai pardavinėti medienos pigiau saviems neketina ir sako, kad įmonių nenoras žaliavą pirkti rinkos kaina paskatino eksporto augimą, rašo „Verslo žinios“.
Mediena
Mediena / BFL nuotr.
Temos: 2 Mediena Grigiškės

Labiausiai augo medienos pardavimas į kaimynines Latviją ir Lenkiją, tačiau eksporto partnerių sąraše įsitvirtino ir tolimoji Kinija, į kurią per pirmus šešis metų mėnesius išplukdyta beveik 60 tūkst. kubinių metrų apvaliosios medienos.

„Į medienos rinką įsiveržus Kinijai, kuri iš Europos šluoja visas žaliavas, eksporto apimtys ims augti geometrine progresija“, – tvirtino asociacijos „Lietuvos mediena“ direktorius Raimundas Beinortas.

Įmonės „Grigiškės“ generalinis direktorius Gintautas Pangonis teigė „skaudžiai jaučiantis“ žaliavų trūkumą.

„Medieną perkame laisvojoje rinkoje ir mokame rinkos kainą, tačiau jei konkurse koks perpardavinėtojas pasiūlo keliais litais daugiau, įmonė medienos nebenusiperka“, – aiškino G.Pangonis.

„Baldai Jums“ generalinis direktorius Alfonsas Meškauskas pastebėjo, jog dauguma kitų ES šalių taiko rinkos apsaugos priemones ir riboja medienos eksportą.

„Perdirbėjai neturi konkursuose prioriteto, nors taip yra visose aplinkinėse šalyse. Todėl ir atsitinka taip, kad į konkursus ateina piliečiai, kurie superka medieną intervencinėmis kainomis, užsideda maržą, o paskui ta pati mediena atvažiuoja arba prie lietuviško fabriko vartų, arba į Klaipėdos uostą“, – aiškino R.Beinortas.

Valstybiniai miškininkai atkerta, kad eksportas šiemet išaugo iš privačių miškų, nes jų neriboja prekybos taisyklės bei sutartiniai įsipareigojimai, o iš valstybinių miškų eksporto apimtys didėjo nežymiai.

„Pardavimai įmonėms, išvežančioms medieną iš šalies, 2010 metais siekė apie 300 tūkst. kubinių metrų, o šių metų pirmąjį pusmetį – apie 170 tūkst. kubinių metrų. Be to, didžiąją dalį išvežamos medienos sudarė popiermedžiai, kurie neperdirbami vietinėje rinkoje“, – tvirtino generalinio miškų urėdo pavaduotojas Gintaras Visalga.

Anot jo, išaugusio eksporto priežastis yra pramonės įmonių nenoras mokėti realią žaliavos kainą.

Valdininkai išimties pageidaujantiems medienos perdirbėjams vilčių nesuteikia. Šiuo metu Aplinkos ministerija nagrinėja Prekybos apvaliąja mediena taisyklių projektus, tačiau juose nenumatyta pirkėjus suskirstyti ir skelbti atskirus konkursus, kaip pageidauja pramonininkai. Motyvuojama, kad tai draudžia ES teisės aktai dėl laisvo prekių ir paslaugų judėjimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius