-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ministrė Ingrida Šimonytė prabangos mokestį sumalė į miltus

Mūru stojusios už pensijų atkūrimą prezidentė Dalia Grybauskaitė ir Seimo vadovė Irena Degutienė prabilo apie prabangos mokesčio įvedimą. Bet populiariausių šalies politikių užmojus į miltus sumalė finansų ministrė Ingrida Šimonytė. Vyriausybės palaimintas taupymo planas iš dalies griūva ir, ko gero, vėl turės būti keičiamas.
Finansų ministrė Ingrida Šimonytė.
Finansų ministrė Ingrida Šimonytė. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Ministrų kabinetas buvo pasiūlęs kitų metų valstybės biudžeto išlaidas visoms sritims mažinti 4 procentais, o pensijas į ikikrizinį lygį grąžinti tik iš dalies. Tačiau pastarajam žingsniui pareiškė nepritariančios prezidentė ir Seimo pirmininkė.

Apie susidariusią sudėtingą padėtį „Lietuvos ryto“ televizijos žurnalistas Edmundas Jakilaitis laidoje „Lietuva tiesiogiai“ vakar kalbėjosi su finansų ministre I.Šimonyte.

„Bent aš nematau tokio mokesčio, kuris vienu metu galėtų būti vertinamas kaip prabangos, tarsi nukreiptas į didesnės vertės, prestižinį turtą, ir duotų labai didelių pajamų biudžetui. Kad toks mokestis duotų labai didelių pajamų, jis turėtų būti kone visuotinis, bet tada apie prabangą kalbėti yra sudėtinga“, – sakė I.Šimonytė televizijos laidai „Lietuva tiesiogiai“.

Jos teigimu, pirmiausiai reikia atsakyti sau į klausimą, kas yra prabanga. Juk apie nekilnojamojo turto mokestį mes kalbame jau keletą metų, tik ne prabangos, o apskritai mokesčių sistemos kontekste.

„Žiūrint, ką norima apmokestinti – automobilius, nekilnojamąjį turtą ar kokią kitą grynąją vertę. Žmogaus, kuris turi pusės milijono litų turtą ir tokią pat paskolą banke, turto vertė iš esmės yra nulinė. Bet fiziškai daiktas, kurį jis turi, kainuoja pusę milijono litų. Tačiau nežinau, ar tai prabanga. Juk tikriausiai žmogus kažkada pasiėmė kreditą neapskaičiavęs galimybių ir dabar galbūt turi didelių problemų. Todėl reikėtų labai aiškiai susitarti, apie ką kalbama“, – tvirtino finansų ministrė.

Finansų ministrės vertinimu, didelių pajamų galima tikėtis tik apmokestinus visus šalies automobilius.

„Šalyje yra 2 milijonai automobilių. Juos, ko gero, būtų galima apmokestinti, tačiau tik juos visus apmokestinus galima tikėtis didelių pajamų. Bet jeigu apmokestinsime tik „Lexus“, „Jaguar“ ar kitus, kurių vertė yra 200 tūkst. litų, tai reikšmingai biudžeto nepapildys“, – sakė I.Šimonytė.

Seimo pirmininkė konservatorė I.Degutienė antradienį pareiškė nepritarianti Vyriausybės sumanymui atkurti ne 100 proc., o tik 50 proc. praėjusių metų pradžioje sumažintas senatvės pensijas. Ji pasiūlė, kad kitų metų biudžeto projekte atsiradusią 1 mlrd. litų skylę galėtų užpildyti naujų mokesčių įvedimas (nekilnojamojo ir prabangaus turto), metams sustabdytas 2 proc. pervedimas į privačius pensijų fondus, 4 proc. sumažintos valstybės institucijų išlaidos, įvesti progresiniai mokesčiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius