-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Močiutės „dovana“ Klaipėdos verslininkams – grynieji po bulvėmis ir paskolos

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (Klaipėdos AVMI) išaiškino verslininkų porą, kurie negautomis dovanomis ir paskolomis bandė pagrįsti neaiškios kilmės pajamas – apie 400 tūkst. Eur.
Eurai
Eurai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

VMI priskaičiavo sumokėti į valstybės biudžetą beveik 100 000 Eur gyventojų pajamų mokesčio (toliau – GPM), delspinigių ir baudų. Į Mokestinių ginčų komisiją prie LR Vyriausybės (toliau – MGK) užtarimo kreipęsi verslininkai jo nesulaukė – MGK patvirtino VMI sprendimą.

„Patikrinimo metu Klaipėdos AVMI pasidomėjo verslininkų pajamomis – jie asmeninėmis lėšomis finansavo įmonės veiklą: suteikė ženklių paskolų, mokėjo už įsigyjamas prekes, kt. Oficialiai gautų šeimos pajamų nepakako visoms išlaidoms pagrįsti, taip pat ir nekilnojamajam turtui, kelionėms įsigyti. VMI nustatė per 400 tūkst. Eur neaiškios kilmės nedeklaruotą pajamų sumą, kurią bandyta pagrįsti giminaičių „dovanomis“ ir „paskolomis“. VMI, įvertinusi skolintojų finansines galimybes, tokią versiją paneigė“, – sako Klaipėdos AVMI Kontrolės departamento direktorė Gražina Rimkienė, pažymėjusi, kad dauguma mokesčių mokėtojų laikosi pareigos sąžiningai mokėti mokesčius ir tik dalis bando jų išvengti.

Slėptuvėje po bulvėmis neva buvo rastas močiutės palikimas, dideles sumas grynųjų esą paliko kiti mirę giminaičiai.

Mokesčių administratoriaus neįtikino teiginys, kad šimtatūkstantinės sumos grynųjų porai atiteko kaip palikimas: slėptuvėje po bulvėmis neva buvo rastas močiutės palikimas, dideles sumas grynųjų esą paliko kiti mirę giminaičiai. Be „dovanų“, būta ir paskolų, gautų iš dabar jau mirusių asmenų. Verslininkams nepavyko įrodyti, kad pinigus jie realiai gavo.

Tuo metu mokesčių administratorius, išanalizavęs giminaičių pajamas ir išlaidas, pagrindė, kad tokių santaupų jie negalėjo sukaupti, dovanoti ir skolinti. MGK savo ruožtu konstatavo, kad VMI nustatytų aplinkybių visuma leidžia daryti pagrįstą išvadą, jog lėšų iš giminaičių sutuoktiniai negavo.

Klaipėdos AVMI sutuoktiniams, netinkamai vykdžiusiems savo pareigas apskaičiuoti mokesčius, papildomai nurodė sumokėti beveik 100 000 Eur GPM, GPM delspinigių ir baudų sumą – ši suma prilygta trečdaliui Bibliotekų metų proga šalies bibliotekoms skirtos sumos, už kurią jos galės įsigyti naujų knygų ir leidinių.

„Iki šiol nemaža dalis rizikingų mokesčių mokėtojų, dėl kurių pajamų ar įsigyto turto šaltinių teisėtumo VMI turi pagrįstų abejonių, bandė įrodinėti grynuosius gavę kaip paskolas ar dovanas. Į Mokesčių inspekciją šūsnimis buvo nešami notariškai nepatvirtinti paskolų ir dovanų rašteliai, tarp kurių pasitaikydavo ir akivaizdžiai suklastotų. Situacija keisis, nes tokie rašteliai, jei gyventojas iki birželio 30 dienos nebus pateikęs pranešimo PRC911, nebus pripažįstami“, – pabrėžė G.Rimkienė. – Gyventojai turi pateikti teisingą informaciją, o ne fiktyvius duomenis, nes VMI tikrindama gyventojų pajamas analizuos ir tų žmonių, iš kurių gautos paskolos ar dovanos, finansines galimybes jas suteikti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius