Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nauja Rusijos doktrina nepatinka Lietuvos maisto gamintojams

Rusijos vadovams paskelbus šalies aprūpinimo maisto produktais programą, pagal kurią ketina patys pasigaminti 80-95 proc. pagrindinių maisto produktų, Lietuvos verslininkai mano, kad tokie ketinimai nėra visiškai iš piršto laužti, ir įspėja, jog rusai gali smarkiai pakeisti tarptautinę rinka, penktadienį rašo „Verslo žinios“.
Prekyba mėsa
Prekyba mėsa / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.
Temos: 1 Rusija

„Mažeikių mėsinės“ generalinis direktorius Remigijus Petraitis teigia savo bendrovės kailiu jau pajutęs pokyčius. Prieš pusę metų su naujais produktais įeiti į tenykščią rinką buvo sunkiau nei šiandien. Dabar, sako jis, aišku, kad verslas vien savo jėgomis senų rinkų išlaikyti nepajėgs.

Kupiškio apylinkėse dirbantis 2 tūkst. hektarų žemės Zigmantas Aleksandravičius teigia prieš porą savaičių lankęsis Rusijoje ir pamatęs kuriamus milžiniškus 20 –100 tūkst. ha dydžio ūkius. Anot jo, net tokios korporacijos kaip „Gazprom“ verčiamos investuoti į žemės ūkį, savo gamyklas ir filialus ten jau stato Vakarų mašinų bei padargų gamintojai.

Lietuvoje, anot verslininkų, nieko nedaroma, kad santykiai ir verslo sąlygos tarp Rusijos ir Lietuvos būtų gerinami ir verslui atsirastų nišų.

Ne visi valdininkai kaimyninės šalies strategiją vertina kaip pavojingą mūsų ekonomikai. „Tokių prekybos trukdžių, kaip pieno ir mėsos eksporto ribojimas dėl rastų antibiotikų, nevertinčiau kaip programos įgyvendinimo žingsnių, kuriais siekiama saugoti rinką. Kas kita muitų padidinimas, kuriuo norima pakelti produktų kainas vidaus rinkoje ir taip skatinti vietos gamintojus investuoti į plėtrą“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos Prekybos politikos departamento direktorius Albinas Zananavičius.

Jo manymu, vargu ar konglomeratų, į kuriuos investuos naftos ir dujų magnatai, kūrimas pasiteisins – kolūkių kūrimas jau vieną kartą žlugo.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius