Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauja valdžios idėja dėl alkoholio – leisti įsigyti tik banko kortele

Lietuvos valdantieji toliau trykšta naujomis idėjomis, kaip kontroliuoti alkoholio prekybą, mažinti jo prieinamumą. Antradienį susitikime su verslo atstovais premjeras Saulius Skvernelis pristatė naują, dar negirdėtą idėją. Bankų atstovai ją karštai palaiko.
HERCUS mokėjimo kortelė su kredito limitu – šiuolaikiškas finansinis instrumentas, išplečiantis galimybes ir suteikiantis didesnę veiksmų laisvę.
mokėjimo kortelė

„Svarstytinas variantas leisti įsigyti alkoholį tik atsiskaitant mokėjimo kortelėmis“, – teigė premjeras susitikime su Lietuvos verslo interesus ginančių asociacijų atstovais. Jo žodžiai buvo cituojami ir pranešime spaudai.

Premjeras susitikime su verslo atstovais vardino ir kitas planuojamas, bet jau anksčiau aptartas naujoves dėl alkoholio ribojimo: amžiaus ir pardavimo ribojimą, išduodamų licencijų mažinimą.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Alkoholio kainos kovo 9-ąją dieną prekybos centruose
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Alkoholio kainos kovo 9-ąją dieną prekybos centruose

„Jei pasieksime teigiamą rezultatą, tada galėsime atsisakyti planų steigti specializuotas parduotuves“, – žadėjo S.Skvernelis.

Kas pasiūlė – nežino

Susitikime su premjeru dalyvavo ir Lietuvos bankų asociacijos vadovas Stasys Kropas, tačiau jis 15min neigė, kad tai yra jo idėja. Bankai siekia, kad atsiskaitymas kortelėmis Lietuvoje bent pasivytų Vakarų Europos lygį.

Fotolia nuotr./Banko kortelės
Fotolia nuotr./Banko kortelės

Premjero patarėjas Tomas Beržinskas taip pat negalėjo prisiminti, kieno idėja leisti atsiskaityti už alkoholį tik kortele.

„Kas pasiūlė tokį variantą, būtų tikrai sudėtinga atsakyti, nes pasiūlymus dėl alkoholio prieinamumo mažinimo teikia tiek Vyriausybė, tiek Seimas, tiek pavieniai asmenys, asocijuotos verslo struktūros, tiek NVO ir kiti. Kas konkrečiai pasiūlė šitą, dabar atrinkti būtų sudėtinga“, – sakė jis.

Po susitikimo premjeras, bankų asociacijos vadovas S.Kropas bei kiti verslo asociacijų atstovai įsiamžino bendroje nuotraukoje.

Verslo atstovų ir premjero susitikimas
Verslo atstovų ir premjero susitikimas

Pasak T.Beržinsko, leisti už alkoholį atsiskaityti kortele, kaip ir visi kiti pasiūlymai, yra svarstoma. Ar premjero komanda žino apie panašius pavyzdžius pasaulyje? Ar toks reikalavimas galiotų ir baruose bei kavinėse, kur prekiaujama alkoholiu?

„Domimasi, ar vienokie, kitokie ribojimai taikomi kitose šalyse, ar jie duoda efektą, jei taip – kokį. Tikslas yra vienas: siekti, kad alkoholio Lietuvoje būtų suvartojama mažiau“, – teigė premjero patarėjas.

Kauno rajone parduotuves valdantis verslininkas Arturas Mackevičius pasiūlymą pavadino bankų lobizmo rezultatu. „Tai pasityčiojimas, diskriminacija. Bankų lobizmas visada buvo ir bus, bet nemaniau, kad pasieks tokį lygį“, – piktinosi verslininkas. Pasak jo, kalbama ne apie prieinamumo mažinimą, o apie bankininkų poveikį aukščiausiai valdžiai. „Susitiko ir pasiūlė. Vakarų pasaulyje tai būtų skandalas, kai premjeras po susitikimo su bankų atstovais taip kalba“, – rėžė A.Mackevičius.

Viskas dėl vaikų?

Lietuvos bankų asociacijos vadovas S.Kropas 15min teigė, kad susitikime buvo svarstyta, kaip kontroliuoti vaikų išlaikymui skirtus pinigus.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Stasys Kropas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Stasys Kropas

„Premjeras paprašė pateikti siūlymus, kaip galima būtų kontroliuoti vaikams skirtus pinigus, kad šie būtų panaudojami pagal paskirtį. Tad toks kontrolės būdas – leisti atsiskaityti tik kortele – yra įmanomas“, – sakė S.Kropas.

Valdžiai galvos skausmas – kaimuose gyvenantys tėvai, kurie vaikams skirtas pašalpas prageria. Todėl svarstoma, kaip techninėmis priemonėmis tam užtverti kelią, kad tėvai negalėtų tų pinigų išsigryninti ir skirti alkoholiui.

Tiesa, bankų asociacijos vadovas neneigė, kad jeigu už alkoholį būtų galima atsiskaityti tik kortelėmis, tam reiktų investicijų. „Žinoma, kad bus ir nepatogumų, čia dar reikia analizės. Tačiau tokia priemonė tikrai galima ir aš premjerą palaikau“, – sakė S.Kropas.

Apsimoka ne visiems prekybininkams

Lietuvoje veikiantys komerciniai bankai siekia, kad atsiskaitymai kortelėmis pakeistų grynuosius.

Lietuvoje atsiskaitymas kortelėmis yra mažiausiai pažengęs Baltijos šalyse. Smulkieji verslininkai, o kartais ir kaimuose veikiančių parduotuvių savininkai skundžiasi, kad dėl didelių mokesčių jiems neapsimoka įsigyti terminalų – už kiekvieną atsiskaitymą kortele bankai ima mokestį. O kuo smulkesnis prekybininkas, tuo mokestis gali būti didesnis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaimo parduotuvė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaimo parduotuvė

Tačiau Bankų asociacijos vadovas tikino, kad pastaraisiais metais įkainiai sumažėjo, todėl vis daugiau prekybininkų užsako terminalus.

A.Mackevičius tai neigia. „Kokie buvo įkainiai, tokie ir liko. Kaip mokėjau 1,3 proc. nuo sumos, tiek ir dabar moku. Netikiu, kad sumažėtų įkainiai atsiskaitant kortele“, – sakė prekybininkas.

„Žinoma, prekyba alkoholiu būtų labiau apribota, nes ne kiekvienoje vietoje galima atsiskaityti kortele“, – pastebėjo S.Kropas. O kaip su gyventojais, kurie neturi bankinių kortelių? „Čia ne problema. Jei valdžia dėl to apsispręs, bankai korteles nemokamai išdalins“, – sakė asociacijos vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius