-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ne tik rublio kritimas: Rusijos ekonomika susidūrė su dar viena didele problema

Rusijos rublio vertė vėl sumažėjo ir pasiekė 100 rublių už vieną JAV dolerį ribą. Tačiau tai ne vienintelė Rusijos ekonomikos problema – šalyje sparčiai didėja infliacija, praneša „Agentstvo“.
Rusijos rublis
Rusijos rublis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos diktatorius Vladimiras Putinas nustojo kartoti vieną iš savo dažniausių teiginių, kad „infliacija Rusijoje yra daug mažesnė nei Vokietijoje, Prancūzijoje ir JAV“.

Paskutinį kartą tokius teiginius jis išsakė gegužės mėnesį. Dabar V.Putinas reguliariai reikalauja iš savo pavaldinių sustabdyti kainų kilimą. Rugpjūtį ir rugsėjį jis tai padarė kelis kartus, nors viešai apie tai nepasakė nė žodžio.

Oficialiais skaičiavimais, infliacija Rusijoje vis dar nedidelė: Rusijos valstybinės agentūros „Rosstat“ (kuri dažnai skelbia valdžiai palankius skaičius) duomenimis, nuo metų pradžios kainos padidėjo 4,32 proc.

Tačiau daugelis paklausių prekių ir paslaugų 2023 m. pabrango keliomis dešimtimis procentų, rodo „Agentstvo“ tyrimas.

Šiais metais Rusijoje labiausiai pabrango šakniavaisiai ir vaisiai. Kopūstai pabrango 1,7 karto, morkos ir citrinos – beveik pusantro karto. Apelsinai, obuoliai ir vynuogės pabrango trečdaliu. Iš kitų produktų labiausiai padidėjo cukraus (19 proc.), vištienos (18 proc.) ir ėrienos (12 proc.) kainos.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Maskva
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Maskva

Taip pat rusai gerokai daugiau turi mokėti už poilsį ir keliones.

Kelionės į Turkiją ir Egiptą pabrango atitinkamai 1,6 ir 1,4 karto, poilsis Juodosios jūros pakrantėje bei Kryme – 1,5 karto. Viešnagė poilsio namuose ir kurortuose pabrango 14–17 proc., o vietinių skrydžių kainos padidėjo 10 proc.

Tuo metu vaistai pabrango 3–6 kartus daugiau nei bendra infliacija.

Brango degalai

Dyzelino kainos Rusijoje išaugo 29 proc., 98 markės benzinas – 8 proc. Lengvųjų automobilių kainos padidėjo 6 proc., labiausiai – 11 proc. – pabrango naudoti užsienietiški automobiliai.

Veterinarijos ir žmonių gydymo paslaugų kainos taip pat gerokai padidėjo. Labiausiai – 10 proc. – padidėjo gyvūnų vakcinacijos kainos. Apsilankymas pas veterinarijos gydytoją ir pirmas vizitas pas medicinos specialistą pabrango 8 proc.

123RF.com nuotr./Degalai
123RF.com nuotr./Degalai

Keli analitikai teigia, kad Maskva klastoja statistinius duomenis ir skelbia melagingus duomenis apie Rusijos ekonomikos būklę. Neįtikėtinai atrodo Kremliaus pareiškimas, kad „Rusijai nuo sankcijų tik geriau“.

Gegužės mėnesį „Financial Times“ paskelbė straipsnį, kuriame apibendrino veiksnius, rodančius, kad Rusijos valdžios institucijų pateikiami skaičiai ir statistika neatspindi tikrosios ekonominės padėties.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius