Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nedarbo šešėlis virš Mažeikių

Motyvuojant restruktūrizacija „Mažeikių naftoje“ atleidžiami darbuotojai. Kas mėnesį gamyklą palieka kelios dešimtys žmonių, tuo metu nedarbas Mažeikiuose jau viršijo šalies vidurkį.
„Mažeikių nafta“
„Mažeikių nafta“ / Audriaus Bagdono/BFL nuotr.

Vienoje didžiausių Lietuvoje įmonių - „Mažeikių naftoje“ - dirbęs Antanas (tikrasis vardas LŽ žinomas) pasakojo, kad įmonę paliko labai nenoriai. „Dar ilgai būčiau dirbęs, bet pasiūlė nemažą išeitinę kompensaciją“, - sakė jis.

Pasak Mažeikių darbo biržos direktoriaus pavaduotojos Ritos Jurkūnienės, prieš keletą mėnesių jų įstaigoje užsiregistravo iš „Mažeikių naftos“ atleistos maitinimo cecho darbuotojos. Jos nesutiko pereiti dirbti į naujai kuriamą uždarąją akcinę bendrovę ir gavo išeitines kompensacijas. „Mažeikių naftos“ vadovai pakeitė savo planus ir naujos bendrovės nebekūrė - pradėjo pirkti kitos įmonės maitinimo paslaugą. R.Jurkūnienė teigė, kad vienu metu maitinimo įmonei staiga prireikė nemažai virėjų, tačiau „Mažeikių naftos“ maitinimo cecho buvusios darbuotojos nebuvo priimtos į darbą.

Mažeikių darbo biržos tarnautojų tvirtinimu, didžiausia Mažeikių įmonė nuolat atleidžia darbuotojus. Kas mėnesį gamyklą palieka per 40 žmonių. Šalių susitarimu atleidžiami įvairaus amžiaus ir grandžių specialistai - nuo skyrių vadovų iki paprastų darbininkų. Anot R.Jurkūnienės, taip pat pastebėta, kad padaugėjo atleidimų dėl įvairių pažeidimų: girtavimo darbo vietoje, vagysčių. Prasižengę darbuotojai atleidžiami nemokant jiems išeitinių kompensacijų. Nedarbas Mažeikiuose jau viršijo šalies vidurkį, tačiau jis dar nėra toks masinis reiškinys kaip Naujojoje Akmenėje. Teritorinė darbo birža šiuo metu gali pasiūlyti 25 laisvas darbo vietas: reikia keleto automobilių šaltkalvių, metalo apdirbimo meistrų.

„Mažeikių naftos“ atstovas spaudai Jacekas Komaras LŽ sakė, kad vykdoma įmonės restruktūrizacija - apie etatų mažinimą kol kas nekalbama. Tačiau ateityje tokia galimybė neatmetama, bet tai esą ne dėl blogos finansinės padėties. J.Komaras palygino, kad panašaus dydžio įmonėje Anglijoje triūsia tik 800 darbuotojų, o Mažeikių gamykloje po kai kurių cechų restruktūrizacijos vis dar dirba per 2900 darbuotojų.

Atstovas spaudai patvirtino, kad įmonėje nebeliko elektrikų ir remontininkų - jie tokiomis pat sąlygomis perėjo dirbti į naujai sukurtas uždarąsias akcines bendroves, tad negavo išeitinių kompensacijų. Maitinimo cecho darbuotojai nesutiko su tokiomis permainomis, todėl cechas buvo uždarytas. Pasak J.Komaro, dviejų audito įmonių nustatyta, kad Mažeikių gamykla galėtų atsisakyti dar 20 proc. darbuotojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius