Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Neparduoti butai tapo našta

Beveik 4 000 naujų butų iki šiol nepardavę verslininkai jau kurpia naujus projektus ir galvoja, kaip išsisukti nuo nekilnojamojo turto mokesčio už jau pastatytus būstus, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.
Namas
Namas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Nekilnojamojo turto bendrovės prašo Finansų ministerijos pakeisti įstatymus, kad neparduoti butai nebūtų apmokestinami. Finansų ministrė Ingrida Šimonytė linkusi pritarti šiai idėjai, tačiau primena, kad kreiptis pagalbos verslininkai jau pavėlavo – mokestį geriausiu atveju būtų galima atšaukti tik nuo 2011-ųjų, rašoma „Lietuvos ryte“.

Ministrė siūlo nebent kreiptis į savivaldybes, kad jos atleistų nuo mokesčių. Tačiau pinigų trūkumu besiskundžiantys savivaldybių vadovai kol kas bijo tai daryti. „Mokėti nekilnojamojo turto mokestį už prekę – žmonėms siūlomą būstą – yra nelogiška“, – tvirtino Nekilnojamojo turto plėtros asociacijos prezidentas, bendrovės „Eika“ vadovas Robertas Dargis.

Kompanijos „Hanner“ vadovas Arvydas Avulis aiškina, kad mokėdami papildomą mokestį verslininkai patenka į blogesnę padėtį nei nekilnojamojo turto spekuliantai. Todėl dabar dalis butų sąmoningai nebaigiami. Tuomet ir nekilnojamojo turto mokesčio nereikia mokėti.

Preliminariais skaičiavimais, trijuose didmiesčiuose iki šiol neparduota apie 4 000 naujų butų. Daugiau negu pusė jų – Vilniuje. Verslininkai sako, kad už šį turtą savivaldybėms turėtų atseikėti kelis milijonus litų.

Mokestis svyruoja nuo 0,3 iki 1 proc. turto vertės. Savivaldybių tarybos gali jį mažinti arba visai atleisti nuo mokesčio. Nekilnojamojo turto agentūros „Ober-Haus“ duomenimis, šiemet Vilniuje bus pastatyta vos 200–300 naujų butų.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, kai kurios bendrovės ruošia planus naujoms statyboms. Pavyzdžiui, bendrovė „Hanner“ neseniai ieškojo architektų, kurie galėtų projektuoti naujus namus. A.Avulis teigia, kad pernai pavyko parduoti apie 200 butų – kur kas daugiau, negu tikėtasi. Bendrovė internete skelbia dar turinti apie 160 butų.

Bene daugiausia neparduotų butų Vilniuje turi bendrovė „Ranga IV“. Perkūnkiemio mikrorajone „Lietuvos rytas“ suskaičiavo apie 230 neparduotų butų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius