Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pigių dujų era baigiasi

Pigių dujų era artėja į pabaigą, tvirtino Rusijos ministras pirmininkas Vladimiras Putinas svarbiausių pasaulio dujų eksportuotojų valstybių ministrams, praneša BBC.
Dujos
Dujos / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Maskvoje vykstančiame Dujas eksportuojančių valstybių forume (DEVF) dalyvauja ir Iranas bei Libija.

V.Putino teigimu, dujų išgavimo sąnaudos stipriai didėja, todėl „pigių energijos išteklių era, pigių dujų era eina į pabaigą“.

Pasak kai kurių analitikų, DEVF gali tapti OPEC tipo gamintojų karteliu. Rusijos premjeras taip pat pažymėjo, kad jo šalis pasiruošusi įkurti DEVF būstines Sankt Peterburge ir suteikti joms pilną diplomatinį statusą.

Europos Sąjunga (ES) 42 proc. dujų importuoja iš Rusijos, daugiausia jų per dujotiekius, nusidriekusius per Ukrainą. Susitikimas Maskvoje įvyko didėjant susirūpinimui, kad Rusijos dujų giganto „Gazprom“ ir Ukrainos konfliktas gali sutrukdyti dujų tiekimą Europai šią žiemą.

DEVF veiksmus įdėmiai stebės valstybės vartotojos, kurios baiminasi, kad net ir mažiausias šios institucijos siekis tapti OPEC kopija gali labai pakelti dujų kainas.

DEVF dalyvaujančios valstybės – Alžyras, Bolivija, Brunėjus, Egiptas, Indonezija, Iranas, Libija, Malaizija, Nigerija, Kataras, Rusija, Trinidadas ir Tobagas, Jungtiniai Arabų Emyratai bei Venesuela. Gvinėja ir Norvegija forume dalyvauja stebėtojo teisėmis.

Pasak Rusijos pareigūnų, delegatai ketina susitarti dėl chartijos, padarysiančios DEVF formalesne organizacija, įsikūrusia Sankt Peterburge.

Manoma, kad į darbotvarkę bus įtraukti ir dujų išgavimo mastų sumažinimo bei nukritusių naftos kainos pasekmių klausimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius