-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Premjeras: prekybininkai ir perdirbėjai maisto kainas kelia nepagrįstai (papildyta 12.45 val.)

Perdirbėjai ir prekybininkai maisto produktų kainas kelia nepagrįstai, jų veiksmus tirs Konkurencijos taryba. Tai paaiškėjo po penktadienį vykusio premjero Andriaus Kubiliaus susitikimo su žemės ūkio ministru Kazimieru Starkevičiumi ir Konkurencijos tarybos pirmininku Jonu Rasimu.
Duona
Duona / „15 minučių“ nuotr.

„Turiu pasakyti vieną dalyką: mes nematome iš esmės objektyvių priežasčių, kodėl maisto produktų kainos turėtų didėti“, – po susitikimo žurnalistams sakė premjeras.

Jo teigimu, viešojoje erdvėje girdimi argumentai, esą dėl derliaus problemų Lietuvoje ar kitose rinkose gali augti grūdų kainos ir dėl to smarkiai kils maisto produktų kainos, neturėtų būti rimta priežastis.

„Pavyzdžiui, grūdų kaina sudaro labai mažą juodos ar baltos duonos mažmeninės kainos dalį. Ji sudaro apie 7 proc. juodos duonos kainos“, – sakė A.Kubilius.

Papildyta 12.45 val.: Grūdai pigo, duona brango

Žemės ūkio ministras K.Starkevičius priminė, kad 2008 metais grūdų kainoms viršijus 700 litų už toną, duonos kaina pakilo 30 procentų. 2009 metais grūdų kainoms nukritus iki 400 Lt už toną duonos kaina pakilo 5 procentais. „Ar čia nematome mes spekuliacijos? Aišku, matome. Kyla klausimas, kodėl kaina nenusileidžia, nes energetika tiek neišbrango“, – piktinosi K.Starkevičius.

Jis aiškino, kad ūkininkams ir malūnams tenkanti duonos kainos dalis yra pastovi, o problema yra perdirbėjų ir prekybininkų grandys. „Ūkiškomis akimis būtent ten matyčiau problemą“, – sakė ministras.

Vis dėlto jis sakė neketinantis siūlyti griežtų rinkos reguliavimo priemonių. „Aš manau, kad pati rinka yra geras reguliuotojas, tačiau reikia visų grandžių sąžiningų veiksmų. (...) Aš tikiuosi, kad spekuliacijos baigsis ir brangimas turės sustoti“, – vylėsi ministras.

Darbo imsis Konkurencijos taryba

Premjeras sakė paprašęs Konkurencijos tarybos atlikti specialų tyrimą ir pateikti geriau išanalizuotą informaciją dėl maisto kainų. „Imsimės visų priemonių, kad Konkurencijos taryba gautų visą jiems reikalingą informaciją, tarp jų ir iš teisėsaugos institucijų“, – kalbėjo A.Kubilius.

Savo ruožtu Konkurencijos tarybos pirmininkas J.Rasimas sakė, kad per porą savaičių ar mėnesį jo vadovaujama institucija ištirs kainų pokyčius „per pastarąjį laikotarpį“. Tada esą bus matyti, kokių veiksmų reikės imtis toliau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius