-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Premjerė: jei mokytojų algos nespės kilti su šalies vidurkiu, biudžetas bus peržiūrėtas

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad tuo atveju, jei vidutinis šalies atlyginimas augs greičiau nei prognozuota ir bus matyti, kad mokytojų atlyginimai nepasieks pažadėto 130 proc. vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio (VMDU) dydžio, biudžetas bus peržiūrėtas ir įsipareigojimas įvykdytas.
Mokytojų mitingas prie Seimo
Mokytojų mitingas prie Seimo / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Aš girdžiu tą diskusiją, kad galbūt atsitiks taip, kaip buvo šiais ir praėjusiais metais, kada darbo užmokestis augo daug sparčiau nei buvo prognozuota, tai situacijai spręsti yra speciali nuostata biudžeto įstatyme. Jeigu bus reikalas patikslinti atlyginimų didinimą nuo rugsėjo 1 dienos, tas bus numatyta biudžete“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė I.Šimonytė.

Ji taip pat pažymėjo, kad šių metų faktinis vidutinis mėnesinis darbo užmokestis bus paskelbtas tikriausiai gegužės 22 dieną ir tuomet bus aiškiau, ar mokytojų atlyginimų augimas atitinka įsipareigojimą pasiekti 130 proc. VMDU.

Komentuodama prezidento Gitano Nausėdos patarėjos Irenos Segalovičienės išsakytą šalies vadovo raginimą atlyginimus mokytojams pagal opozicijos siūlymus kelti daugiau, premjerė teigė, jog švietimui kitąmet lėšos auga daugiau nei visiems kitiems sektoriams sudėjus, neskaičiuojant pensijų indeksavimo, ir reikia matyti bendrą viešojo sektoriaus vaizdą.

„Negali prezidentas vieną kartą atsistoti su mokytojais, kitą kartą atsistoti su medikais, jei jie nuspręs streikuoti, trečią – su pareigūnais, o ketvirtą kartą atsistoti su kultūros darbuotojais, vis dėlto reikėtų matyti visą kontekstą, visus žmones, kurių darbo užmokestis mokamas iš valstybės ir savivaldybių biudžetų“, – pažymėjo Vyriausybės vadovė.

„Švietimas šitų metų biudžete yra privilegijuotas, paties biudžeto augimas švietimo sričiai yra toks, kaip visoms kitoms sritims sudėjus, jei atmesime pensijų indeksavimą, kas yra ne diskrecinės priemonės, o įstatymuose numatytų indeksavimo priemonių įgyvendinimas. Reikia matyti bendrą kontekstą biudžeto, o ne pasiųsti Vyriausybę kaip tą našlaitę žibučių žiemą paieškoti, kažkokių ten pinigų ir atnešti, padėti ant stalo“, – kalbėjo I.Šimonytė.

Prezidento patarėja I.Segalovičienė šią savaitę teigė, kad kitąmet numatytas mokytojų atlyginimų didinimas dviem etapais po 10 proc. kelia abejonių, ar bus įvykdytas pažadas, kad jų algos pasiektų 130 proc. vidutinio darbo užmokesčio.

Vyriausybė mokytojams kitais metais žada atlyginimus didinti du kartus po 10 proc. – nuo sausio ir panašia proporcija nuo rugsėjo.

Tačiau šis pasiūlymas netenkina Andriaus Navicko vadovaujamos Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos, kuri trečiadienį atnaujino rugsėjo pabaigoje pradėtą ir spalio viduryje sustabdytą streiką.

Keturios kitos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija praėjusį mėnesį pasirašė švietimo ir mokslo šakos kolektyvinę sutartį.

Iš viso švietimui 2024 metais bus skirta papildomai 496 mln. eurų. Didžioji dalis šios sumos – 352,6 mln. eurų – numatoma pedagogų, dėstytojų, mokslininkų ir neakademinių darbuotojų atlyginimams didinti.

Kitų metų valstybės biudžeto projekte švietimui, mokslui ir sportui numatoma beveik 2,9 mlrd. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius