Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pusė Lietuvos gyventojų mano, kad pensijoje jiems reikės daugiau pajamų, nei gauna dabar

Net 23 proc. apklaustųjų nurodė, kad pensijoje jiems reikės daugiau pajamų, nei jie gauna šiuo metu. Dar 27 proc. dirbančių gyventojų teigia manantys, kad išėjus į pensiją jiems reikės maždaug tiek pat pajamų, kiek gauna šiuo metu,
Vyras ir moteris
Vyras ir moteris / Lukas Balandis / BNS nuotr.
Temos: 2 Sodra Danske bankas

Tokie duomenys nestebina – įpratus prie tam tikrų išlaidų, labai sunku jų atsisakyti, – teigė D.Kuzmickas.

Tai atskleidė „Danske Bank“ užsakymu atliktas bendrovės „Rait“ tyrimas, kuriame gyventojų teirautasi dėl kaupimo antros pakopos pensijų fonduose.

Nors į Lietuvos antros pakopos pensijų fondus pervedamos įmokos yra vienos mažiausių Europoje, net 23 proc. apklaustųjų nurodė, kad pensijoje  jiems reikės daugiau pajamų nei jie gauna šiuo metu. Po 13 proc. pasiskirstė respondentai, kurie nurodė, kad jiems reikės 50–70 proc. savo dabartinių pajamų ir 70–100 proc. savo dabartinių pajamų.

„Danske“ nuotr./Darius Kuzmickas (380)
„Danske“ nuotr./Darius Kuzmickas (380)

„Tik 7 proc. apklaustųjų nurodė manantys, kad jiems reikės iki pusės dabartinių pajamų. Tokie duomenys nestebina – įpratus prie tam tikrų išlaidų, labai sunku jų atsisakyti. Tačiau išlaidų planavimas ir taupymas yra dažnai pamirštami aspektai – nesvarbu, koks gyvenimo periodas bebūtų“, – vertino Darius Kuzmickas,  „Danske  Capital  investicijų valdymas“  generalinis  direktorius.

D.Kuzmicko vertinimu, vidutinei gyvenimo trukmei ilgėjant, Europos šalyse vis didesnis svoris tenka privačiu kaupimu paremtai senatvės aprūpinimo sistemai.

TAIP PAT SKAITYKITE: 69 proc. kaupiančiųjų senatvei domisi būsimos pensijos dydžiu

Pavyzdžiui, Estijoje gyventojai antros pakopos pensijai gali skirti net iki 9 proc. savo atlyginimo. Todėl, net ir pasirinkę minimalų kaupimo būdą, į antros pakopos pensijų fondus perveda bent du kartus daugiau nei Lietuvoje.

Dėl nedarbo, emigracijos ir kitų priežasčių net 34 proc. kaupiančių pensijai gyventojų šią vasarą neturėjo draudžiamųjų pajamų ir negavo įmokų į savo antros pakopos pensijų fondą. Be to, net 4 proc.  visų nutarusių kaupti pensijai neturėjo nė lito savo antros pakopos pensijų fonde.

Anot D.Kuzmicko, lietuviams, antroje pakopoje neturintiems tokių kaupimo galimybių kaip estai, siekiant sutaupyti pakankamai lėšų, kad senatvėje būtų galima išlaikyti tokią pačią gyvenimo kokybę, reikia pasitelkti papildomus taupymo būdus. Kaip pavyzdys minimas trečios pakopos pensijų kaupimas, kuris Lietuvoje yra skatinamas mokesčių lengvatomis ir tada, kai įmokas moka pats dirbantysis, ir tada, kai įmokas moka darbdavys.

„Sprendimą kaupti reikėtų priimti kuo anksčiau. Tačiau dažna kliūtis tokiam sprendimui – taupymo įpročio nebuvimas. Vertinant, kad dauguma respondentų teigė manantys, jog tapus pensininkais jiems reikės panašiai ar net daugiau pajamų nei siekia dabartinės jų pajamos, taupymo įprotį reikėtų pradėti ugdyti jau šiandien ir į pagalbą pasitelkti papildomus investavimo instrumentus“, – sako D. Kuzmickas.

Dėl nedarbo, emigracijos ir kitų priežasčių net 34 proc. kaupiančių pensijai gyventojų šią vasarą neturėjo draudžiamųjų pajamų ir negavo įmokų į savo antros pakopos pensijų fondą. Be to, net 4 proc.  visų nutarusių kaupti pensijai neturėjo nė lito savo antros pakopos pensijų fonde.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius