Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.Šadžius su R.Budbergyte susimainė ne tik darbu, bet ir 6 kartus didesne alga: per kadenciją uždirbs 1,5 mln. eurų

Buvęs finansų ministras Rimantas Šadžius Liuksemburge galės atsipūsti nuo lietuviškos finansų realybės ir algos. Europos Audito rūmuose lietuvis metinį ministro atlygį uždirbs per artimiausius du mėnesius.
Rasa Budbergytė ir Rimantas Šadžius
Rasa Budbergytė ir Rimantas Šadžius / 15min nuotr.

Susikeitęs pozicijomis su Rasa Budbergyte, R.Šadžius Europos audito rūmuose gaus 6 kartus didesnę algą nei finansų ministras.

Išlaikymas kainuoja brangiai

Šių metų pradžioje paviešintame daugiausia uždirbančių ES pareigūnų sąraše R.Budbergytė rikiavosi 159 vietoje. Tuometinė Lietuvos atstovė Europos audito rūmuose vidutiniškai uždirbo 253,8 tūkst. eurų per metus.

Europos Audito rūmai Liuksemburge
Europos Audito rūmai Liuksemburge

Atlyginimų ataskaitą paviešinę britų euroskeptikai „Ukip“ nurodė, kad mokesčių mokėtojams per metus jos paslaugos, įskaitant sumokamus mokesčius, draudimą ir kitas garantijas, kainuoja dar daugiau – 328 tūkstančius eurų.

Ministro algą galės pamiršti

Tiesa, R.Budbergytė tuo metu teigė uždirbanti mažiau, nei skelbė paviešinta ataskaita apie pareigūnų uždarbius. Tačiau ataskaita apie daugiausia uždirbančius ES pareigūnus plačiai nuskambėjo ES šalių spaudoje, o statistikos niekas nesuskubo neigti. Be to, algų realumą įrodo ir kitų šalių spaudos viešinama informacija.

R.Šadžius Liuksemburge užims R.Budbergytės vietą, tad jo metinis atlyginimas turėtų būti bent jau panašus.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rimantas Šadžius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rimantas Šadžius

Finansų ministerijos skelbiami duomenys rodo, kad pirmąjį šių metų ketvirtį finansų ministras kas mėnesį uždirbdavo 3386 eurų. Taigi metinis ministro atlyginimas – per 40 tūkstančių eurų. Skaičiuojant toliau, R.Šadžius Liuksemburge šią sumą uždirbs per du mėnesius. Tiesa, ministro alga priklauso nuo stažo valstybės tarnyboje.

Tiesa, smarkiai padidės ir išlaidos, nes Audito rūmų nariai už savo atlyginimą turi nuomotis būstą bei padengti kitas pragyvenimo išlaidas.

Turėtų uždirbti apie 1,5 milijono eurų

Atstovų atlyginimai ir išlaikymo kaštai yra neviešinami, tačiau ES šalių spaudoje pasirodo informacija apie atstovų algas. Šių metų pradžioje „Malta Today“ pranešė apie šios šalies atstovo Tonio Abelos skyrimą į Audito rūmus. „Malta Today“ skelbė, kad jo mėnesinė alga bus ne mažesnė kaip 20 tūkstančių eurų, dar 40 tūkstančių eurų skiriama įsikūrimui, šeimos narių ir turto perkėlimui.

Tad tikėtina, kad R.Šadžiaus atlyginimas bus ne mažesnis.

R.Šadžius Lietuvos atstovu Audito rūmuose dirbs šešerius metus – iki 2022 metų birželio 15 dienos. Remiantis šiais skaičiavimais, buvęs finansų ministras per kadenciją Liuksemburge turėtų uždirbti apie 1,5 milijono eurų.

Europos audito rūmai buvo įsteigta 1975 m. Liuksemburge ir yra atsakingi už ES biudžeto tvarkymą. Audito rūmus sudaro po vieną narį iš kiekvienos ES valstybės; narius skiria Taryba šešerių metų kadencijai, kuriai pasibaigus, jie gali būti paskirti dar vienai kadencijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius