-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rekordas: mokesčių deklaraciją pateikęs turtuolis iš valstybės susigrąžino 17 tūkstančių eurų

Vienas Lietuvos gyventojas, pateikęs metinę mokesčių deklaraciją, šiomis dienomis iš valstybės susigrąžino 17 tūkstančių eurų. Kol kas tai yra didžiausia suma, kurią gyventojas atgavo deklaravęs savo pajamas šiais metais.
Valstybinė mokesčių inspekcija
Valstybinė mokesčių inspekcija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Yra žinoma, kad žmogus tokią sumą susigrąžino už investicinio gyvybės draudimo įmokas.

Uždirbo solidžią algą

Apsidraudusieji gyvybės draudimu gali iš valstybės susigrąžinti 15 proc. sumokėtų draudimo įmokų.

Vadinasi, praėjusiais metais šis Lietuvos gyventojas už investicinį gyvybės draudimą sumokėjo 113 tūkstančių eurų.

Pagal įstatymą, draudimo įmoka gali būti ne didesnė kaip 25 proc. algos. Taigi per metus šis šalies gyventojas uždirbo bent jau 453 tūkstančius eurų.

„Reikia tik džiaugtis, kad ši galimybė vis dar yra Lietuvoje, kad žmonės gali kaupti senatvei, ir susigrąžinti permokas“, – pastebėjo Lietuvos investicijų ir pensijų fondų asociacijos vadovas Šarūnas Ruzgys.

Luko Balandžio nuotr./Šarūnas Ruzgys
Luko Balandžio nuotr./Šarūnas Ruzgys

Jau grąžino 28 milijonus

Deklaracijų pateikimo terminas baigiasi jau pirmadienį, ir, šios dienos duomenimis, gyventojams bus grąžinta 63 milijonai eurų pajamų mokesčio permokų. Iki šiol jau grąžinta 28 mln. eurų.

Permokos grąžinamos ir anksčiau pasiėmusiems būsto paskolas. Tačiau dalis gyventojų šįmet galėjo gauti mažiau nei praėjusiais metais dėl to, kad sumažėjo ir mokamos palūkanos.

Mokesčių inspekcija pastebi, kad šiais metais gyventojai deklaracijas teikė kur kas aktyviau nei pernai, darė mažiau klaidų. Be to, beveik milijono gyventojų deklaracijos užpildytos pilnai – tereikėjo jas tik patvirtinti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Valstybinė mokesčių inspekcija
Luko Balandžio / 15min nuotr./Valstybinė mokesčių inspekcija

Tačiau dalis žmonių turės susimokėti. 205 tūkstančiai gyventojų, pateikusių pajamų deklaracijas, į biudžetą turėtų sumokėti beveik 64 mln. eurų. Mokesčių administratoriai dar laukia apie 180 tūkst. gyventojų pajamų deklaracijų.

Vėluojantiems – savaitė malonės

VMI vadovas Dainoras Bradauskas sako, kad vėluojantieji kol kas nebus baudžiami. „Norime pažymėti, kad vėluojantiems pateikti deklaracijas, pirmąją savaitę mokesčių administratorius nė viename Lietuvos regione jokių baudų neskirs“, – pažadėjo D.Bradauskas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos viršininkas Dainoras Bradauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos viršininkas Dainoras Bradauskas

Palyginti su praėjusiais metais, per tą patį laikotarpį šiemet pateikta beveik 66 tūkstančiai (arba apie 13 proc. daugiau) turto deklaracijų.

Mokesčių administratorius primena, kad tie gyventojai, kurie nori pasinaudoti Gyventojų pajamų mokesčio lengvatomis ir susigrąžinti dalį mokesčių, nebūtinai turi pateikti deklaracijas iki gegužės 2 dienos – tą galima padaryti ir vėliau, nes mokesčius galima susigrąžinti už 5 metus.

Tie, kas turi finansinių problemų, turi teisę kreiptis į Mokesčių inspekciją. Praėjusiais metais iš viso (ne vien dėl GPM deklaracijų) inspekcija leido sumokėti dalimis ar atidėti sumokėjimą 1,3 tūkst. gyventojų 5 mln. eurų sumai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius