-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rublio krizė į neviltį varo paskolas JAV doleriais paėmusias rusų šeimas

Kovo mėnesį Maskvoje gyvenanti pora – Jelena Balanovskaja su vyru paėmė 200 tūkstančių JAV dolerių vertės paskolą norėdama įsigyti savo svajonių būstą. Tuo metu tris vaikus auginančiai rusų porai atrodė, kad paskolos grąžinimas bankui nesudarys didelių problemų. Rusijos ekonomikos būklė buvo stabili, o J.Balanovskaja ir jos vyras turėjo gerus darbus. Vis dėlto, praėjus devyniems mėnesiams paskola dėl prasidėjusios Rusijos finansinės krizės šeimai virto kilpa po kaklu, rašo „Laisvosios Europos“ radijo interneto svetainė.
Paskolas JAV doleriais turinčių žmonių protestas prie Rusijos centrinio banko Maskvoje
Paskolas JAV doleriais turinčių žmonių protestas prie Rusijos centrinio banko Maskvoje / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Kuomet Rusijos rublio kursas JAV dolerio atžvilgiu nukrito iki rekordinių žemumų, šeimos mėnesinės įmokos, kurios siekia 2200 dolerių, suma pakilo nuo 77 iki 142 tūkstančių rublių. Jeigu rublis JAV dolerio atžvilgiu nesustiprės, šeima baiminasi, kad ateityje gali būti nebepajėgi grąžinti paskolos.

Balanovskajų šeima yra tarp beveik 150 tūkstančių rusų šeimų, kurios šiuo metu susiduria su milžiniškais sunkumais, kadangi yra paėmusios paskolas JAV doleriais.

Paskolą išdavusio banko „Reso Kredit“ atstovai šeimai pareiškė, kad jie gali refinansuoti paskolą remiantis dabartiniu rublio kursu JAV doleriu, tačiau tokiu atveju palūkanų norma siektų net 21,5 procento.

Galiausiai šeima nusprendė už gautą paskolą įsigytą būstą išnuomoti, o pati išsikraustyti į vieno kambario būstą Maskvos pakraštyje.

Balanovskajų šeima yra tarp beveik 150 tūkst. rusų šeimų, kurios šiuo metu susiduria su milžiniškais sunkumais, kadangi yra paėmusios paskolas JAV doleriais.

Savo metinėje spaudos konferencijoje gruodžio 18 d. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pažadėjo valstybės paramą paskolų sektoriui, jeigu šalies centrinis bankas bus priverstas išlaikyti bazinę palūkanų normą ties 17,5 proc. riba ilgesnį laiką. Vis dėlto, nebuvo užsiminta apie paskolų, paimtų JAV doleriais, ateitį.

Be to, centrinio banko atstovai leido suprasti, kad paskolos JAV doleriais nebus gelbėjamos, o tai dalį žmonių jau privertė išeiti į protesto akcijas.

Gruodžio 12 d. apie 100 protestuotojų, susirinkusių priešais Rusijos banko pastatą Maskvoje, laikė plakatus su užrašais „Paskolos tvirta valiuta reiškia vergiją visam gyvenimui“ ir „Nenoriu gyventi gatvėje“.

Nepaisant kilusių pavienių protestų akcijų ir kai kurių politikų raginimų, Rusijos centrinis bankas dar gruodžio 13 d. pareiškė, kad neplanuoja gelbėti žmonių, paėmusių paskolas ne rubliais.

Daugybė paskolų JAV doleriais Rusijoje buvo paimta 2006 – 2008 m., kuomet rublis buvo stabilus, o šalies ūgis augo sparčiais tempais. Kaip ir Balanovskajų šeima, šie žmonės teigia, kad yra pasiryžę mokėti įmokas, tačiau nori, kad paskolos buvo refinansuotos į rublius palankiu kursu.

Nepaisant kilusių pavienių protestų akcijų ir kai kurių politikų raginimų, Rusijos centrinis bankas dar gruodžio 13 d. pareiškė, kad neplanuoja gelbėti žmonių, paėmusių paskolas ne rubliais.

J.Balanovskaja nežino, ar net ir apribojus išlaidas jai ir jos vyrui pavyks išlaikyti vaikus ir kartu mokėti įmokas bankui: „Neinu į restoranus, sau neperku deimantų. Nevažiuoju į prabangias atostogas užsienyje. Man tik reikia išmaitinti penkis žmones“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius