-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos agresija Ukrainoje smogė Latvijos žuvų konservų verslui

Įvykiai Ukrainoje palietė ir Latvijos žuvų perdirbimo įmones. Kai kuriose iš jų pardavimai krito iki 30 proc. Verslininkai neatmeta galimybės, kad įmones gali tekti uždaryti ir žada kreiptis į Vyriausybę dėl kompensacijų.
Žuvys
Žuvys / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Liepojoje veikianti žuvų perdirbimo gamykla – ketvirta pagal dydį iš maždaug 40 įmonių Latvijoje. Per metus čia perdirbama apie 6 tūkst. tonų įvairių žuvų.

„Bendrovė gamina apie 170 rūšių konservų. Patys populiariausi – apkepta strimelė, taip pat populiarūs šprotai ir labai mėgstami vartotojų – šprotai su česnaku. Tai naujas mūsų gaminys“, – pasakojo „Kolumbija Ltd“ marketingo specialistė Violeta Marahina.

Apie 70 proc. visos čia pagamintos produkcijos eksportuojama į Rusiją ir buvusias Sovietų Sąjungos šalis. Apie – 20 proc. tiekiama Europos rinkai.

Tačiau įvykiai Ukrainoje pristabdė gamybos mastus. Jau keletą mėnesių pardavimai kritę 20–30 proc.

Latvijos konservų vis dar neįsileidžia Amerika, Kanada ir Brazilija. Dalį produkcijos įmonė tiekia Japonijai ir Afrikos šalims ,tačiau tai esą nesulyginamos apimtys su Rusija

„Prekybos centrai nenori pasirašyti ilgalaikių sutarčių, nenori mūsų produkcijos dėl vienos paprastos priežasties – nenori prarasti pinigų, jei staiga bus įvestos sankcijos Rusijai. Jie dabar mieliau prekiauja kitų šalių konservais. Pavyzdžiui, mus iš rinkos Rusijoje dabar stipriai stumia Islandai ir Švedai“, – sakė „Kolumbija Ltd“ valdybos narys Igoras Krupnikas.

Verslininkai piktinasi, kad konkrečiai esą dar nieko neįvyko, o jau patiriama nuostolių. Įmonės vadovai suka galvas kur nukreipti daugiau kaip pusę į buvusias Sovietų šalis eksportuotos produkcijos. Verslininkai sako, kad pasaulio rinka padalyta. Latvijos konservų vis dar neįsileidžia Amerika, Kanada ir Brazilija. Dalį produkcijos įmonė tiekia Japonijai ir Afrikos šalims ,tačiau tai esą nesulyginamos apimtys su Rusija.

„Visi kalba apie sankcijų etapus, bet niekas nesako, o ką daryti perdirbėjams, pramonininkams esant tokiai situacijai. Ar mokės mums kompensacijas ar mes turėsim uždaryti savo fabrikus, nes perorientuoti eksportą, tai – ne vienos dienos, ne vieno mėnesio ir net ne vienų metų darbas“, – tikino I. Krupnikas.

Įvykiai Ukrainoje bei kritęs Rusijos rublis sustabdė ir šaldytos žuvies pardavimus. Perdirbimo įmonės jos iš žvejų nebeperka. Teigiama, kad atsargų prikimštuose šaldytuvuose pakaks iki lapkričio. Perdirbėjai sako tokių dalykų nepamenantys dešimt metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius