-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos kitąmet laukia dviženklė infliacija – skurdas šalyje plinta žaibiškai

Prognozuojama, kad jau kitų metų pirmojoje pusėje infliacija Rusijoje peršoks 10 proc. ribą. Šios šalies gyventojams teks išmokti dar labiau taupyti ir stengtis išgyventi smarkiai augant kainoms.
Rusai irgi protestuoja prieš degalų brangimą.
Rusai irgi protestuoja prieš degalų brangimą. / „RIA Novosti“ nuotr.

Kaip rašo newsru.com, anksčiau ekonomikos vystymo viceministras Aleksejus Vedevas sakė, kad kitais metais infliacija Rusijoje neturėtų peržengti 10 proc. ribos.

Tačiau ministerijos prognozė rėmėsi optimistine vizija, kad naftos kaina kitais metais bus ne mažesnė kaip 80 dolerių už barelį. Tačiau dabar naftos kaina yra žemesnė nei 70 dolerių už barelį, o doleris jau kainuoja 52-54 rublius.

Tačiau ministerijos prognozė rėmėsi optimistine vizija, kad naftos kaina kitais metais bus ne mažesnė kaip 80 dolerių už barelį.

Lėktuvų bilietai tarptautiniams skrydžiams pabrango 15 proc. – taip nutiko per naktį, Tarptautinei oro transporto asociacijai pakoregavus kainas. Produktų kainos nenustoja augusios.

Nepaisant to, infliacijos prognozė kitiems metams – gana kukli – 7,5 proc., turint omenyje, kad lapkritį ji jau siekė 9,1 proc.

Žinyba remiasi tuo, jog rublio devalvacija sustos, o augti kainoms neleis realaus pelno mažėjimas – ketinama prispausti verslininkus reikalaujant paaukoti maržos dalį.

Tačiau kai kurie ekspertai tokiais skaičiavimais netiki ir sako, kad labai tikėtina, jog infliacija jau po kelių mėnesių perkops 10 proc., ir galbūt – perkops ženkliai. Dviženklės infliacijos Rusijoje nebuvo nuo 2008-2009 metais siautusios krizės.

Skurdas auga ir augs

Iš visų reikšmingiausių veiksnių, galinčių infliaciją pakelti į naują lygį, stipriausias yra devalvacija.

Per 2014 metus rublio vertė dolerio atžvilgiu krito 40 proc. Ir tai turės įtakos kainoms Rusijoje visą kitų metų pirmąjį pusmetį.

Antrasis svarbus veiksnys – draudimas importuoti prekes iš tam tikrų šalių. Lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, metų pabaigoje pagrindinių maisto produktų kainos kilo 9–30 proc.

Šiemet maisto produktų kainos Rusijoje augo sparčiai. Mėsa 2014 m. lapkritį kainavo 18 proc. daugiau nei prieš metus, žuvis per metus pabrango 16 proc., pienas – 14 proc., aliejus – 15 proc. Paukštiena kai kur brango net 30 proc. Tuo tarpu Rusijoje išauginti grikiai, kuriems sankcijos tarsi ir neturėtų turėti įtakos, pabrango net 1,5 karto.

Nuo gegužės mėnesio pastebimas perkamumo mažėjimas. Tai rodo, kad Rusijos gyventojai persiorientuoja į pigesnius produktus, nes ėmė mažiau uždirbti. Labiausiai auga būtent pigiausių maisto produktų kainos, todėl infliacijos augimas labiausiai atsilieps nepasiturintiems.

Makroekonominės analizės centro Igoris Poliakovas sako, kad skurdas didės visus kitus metus ir, gali būti, kad augs ir 2016-ųjų pradžioje.

Pastebima, kad diržus veržtis turi ne tik varguoliai, bet ir pasiturinčiais save laikantys rusai.

Naujausių apklausų duomenimis, 32 proc. rusų prisipažįsta, kad dėl kainų augimo turi peržiūrėti savo biudžetą. 2012 m. tokių buvo 20 proc. 19 proc. teigia, kad dėl išaugusių kainų priversti atsisakyti kai kurių produktų, kiti taupo atsisakydami drabužių, prabangos prekių ar pramogų.

Kainų augimas neveikia tik 6 proc. rusų, kurie uždirba tiek, kad ir toliau gali sau leisti viską.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius