Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Savo šalių ekonomikas praaugę bankai gali sukelti dar vieną krizę

Iš krizės Europos bankai kyla didesni nei buvo prieš tai. Taip jie kelia nemažą grėsmę savo šalių ekonomikoms. Prancūzų bankas „BNP Paribas“, britų „Barclays“ ir ispanų „Banco Santander“ yra tarp 353 Europos bankų, kurie išaugo nuo 2007 metų pradžios, rodo naujienų agentūros „Bloomberg“ surinkti duomenys.
Didžiosios Britanijos „Barclays“ yra vienas iš 15 bankų, kurių turtas viršija metinį savo šalių BVP.
Didžiosios Britanijos „Barclays“ yra vienas iš 15 bankų, kurių turtas viršija metinį savo šalių BVP. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Penkiolikos Europos bankų turtas yra didesnis nei jų šalių bendrasis vidaus produktas (BVP). Prieš trejus metus tokių bankų buvo dešimt. Nuo 2007-ųjų pradžios Europos bankų turtas išaugo 25 procentais, o JAV – 20 procentų.

„Mes sėjame sėklas kitai krizei, – agentūrai „Bloomberg“ sakė Davidas Lascellesas, Londono finansinių inovacijų tyrimų centro darbuotojas. – Per pastaruosius dvejus metus leidome bankams dar labiau paaugti.“

Atsiradęs paskolų burbulas išpūtė bankų balansus, kurie finansavo paskolas ir investicijas pigiai besiskolindami tarptautinėse rinkose. Pavyzdžiui, „Royal Bank of Scotland“ grupė investicijomis, prekyba ir paskolomis iki 2008 metų savo turtą padidino 2,9 procento. Edinburgo bankas RBS tuo laikotarpiu perėmimams išleido 140 milijardų dolerių.

Prancūzijos bankas „BNP Paribas“ – didžiausias pasaulio bankas pagal valdomą turtą. Nuo 2007 metų pradžios šis bankas vertę savo balansuose padidino 59 proc. iki 2,29 trilijonų eurų. Tai yra 117 proc. Prancūzijos metinio BVP. Britų „Barclays“ turtas paaugo 55 proc. ir pasiekė 1,55 trilijonų svarų (2,6 trilijono dolerių). Tai – 108 proc. Didžiosios Britanijos BVP. „Banco Santander“ turto vertė padidėjo 30 proc. ir yra lygi Ispanijos BVP.

Bankas RBS pažadėjo sumažinti savo turto vertę 40 proc. per ateinančius penkerius metus. Tuo tarpu Europos Komisija leido suteikti pagalbą „Commerzbank“, „ING Groep“ ir „Lloyds Banking Group“, jeigu jie parduos dalį savo turto.

Vis dėlto „Bloomberg“ atkreipia dėmesį, kad Europos Sąjunga neturi galios ką nors padaryti bankams, kurie per krizę augo, nepaisydami smunkančių Europos ekonomikų. Bankai „Santander“ ir „BNP Paribas“ sunkmečiu pasinaudojo konkurentų silpnumu ir vykdė įsigijimus. 38 iš 100 didžiausių Europos bankų šių metų pabaigoje valdo daugiau turto nei metų pradžioje.

„Kreditų krizė parodė, kad didelės finansų institucijos kelia nemažą grėsmę savo šalių ekonomikoms“, – įsitikinęs Londono ekonomikos mokyklos finansų ir bendrovių valdymo dėstytojas Tomas Kirchmaieris. Esą pasikartojus dar vienam sistemos šokui, mažesnės šalys nuostolių nebeatlaikytų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius