-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

SEB sugriežtino paskolos valiutos keitimo sąlygas (atnaujinta 14.15 val.)

SEB banke nuo gegužės vidurio nebegalima keisti paskolos valiutos, teigia dienraščiai „Kauno diena“ ir „Vilniaus diena“. SEB banko atstovai tikina, kad toks teiginys neatitinka realybės – paskolos valiutos keimas įmanomas, sugriežtintos tik tokios procedūros sąlygos.
SEB
SEB / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Dienraščių „Kauno diena“ ir „Vilniaus diena“ žiniomis, tokį sprendimą priėmė speciali komisija, kuriai vadovauja pats SEB banko prezidentas Audrius Žiugžda.

Lietuvos bankas nereguliuoja komercinių bankų ir jų klientų santykių.SEB banko atstovai šią informaciją neigia, nors neslepia dar labiau sugriežtinę kreditavimo sąlygas, tad pakeisti paskolos valiutą dabar yra gerokai sunkiau nei prieš porą mėnesių.

Tačiau banko darbuotojai tikino, kad nei įsakymo, nei minėtos komisijos nėra, o klientų prašymai keisti kreditų sutartis ir toliau priimami bei svarstomi. Kiekvienas atskiras atvejis dėl sutarties sąlygų keitimo yra vertinamas individualiai ir atsižvelgdamas į tai, kokias sąlygas klientas nori keisti, bankas iš naujo įvertina kliento ir paskolos riziką esamomis rinkos sąlygomis.

Kiti didieji šalies bankai tikina tokių drastiškų priemonių nesiėmę, tačiau pripažįsta reaguojantys į mažiausius rinkos pokyčius ir svarstantys įvairias galimybes, kurios padėtų apsisaugoti nuo nuostolių.

Lietuvos bankas nereguliuoja komercinių bankų ir jų klientų santykių.

„Bankininkystė – tai verslas, kaip ir bet kuris kitas. O kiekviena sutartis ar jos keitimas – tai dviejų šalių susitarimas. Reikia žiūrėti, ar paskolos sutartyje yra įtvirtinta galimybė keisti kredito valiutą. Jei klientas jaučiasi nuskriaustas, tam yra vartotojų apsaugos tarnybos ir teismai, į kuriuos galima kreiptis“, – teigė Lietuvos banko atstovas spaudai Mindaugas Milieška.

Jei litas būtų devalvuotas, visi, turintys paskolas eurais ar kita užsienio valiuta, būtų priversti mokėti gerokai didesnes įmokas.

SEB bankas: paskolos valiutą keičiame

Po penktadienį žiniasklaidoje pasirodžiusios informacijos, kad SEB bankas priėmė sprendimą privatiems klientams nebeleisti pasikeisti būsto paskolos valiutos iš eurų į litus,  bankas informavo, jog ši informacija neatitinka tikrovės.

Banke nėra žiniasklaidoje vadinamos specialios komisijos ir nėra sprendimo riboti būsto ir kitų paskolų valiutos keitimą, teigiama pranešime.

Pasak SEB banko Produktų plėtros departamento direktoriaus Justino Murausko, SEB bankas kaip ir anksčiau, taip ir dabar suteikia galimybę gyventojui pakeisti paskolos valiutą iš eurų į litus.

„Paskolos valiutos pakeitimas daromas įvertinus kiekvieną atvejį individualiai – t. y. apsvarsčius, ar dėl išaugusių palūkanų žmogus tikrai galės mokėti mėnesines paskolos grąžinimo įmokas. Palūkanos už paskolas litais šiuo metu yra gerokai didesnės nei palūkanos už paskolas eurais, tačiau jeigu klientas nori ir gali mokėti didesnes įmokas, atitinka banko nustatytus kriterijus, paskolos valiuta jam yra keičiama“, – sakė J. Murauskas.

Pasako jo, paskolos valiutos pakeitimas banke nei dabar, nei kada nors anksčiau nėra ir nebuvo veiksmas, kuris yra atliekamas automatiškai kiekvienam, kuris kreipiasi dėl paskolos sąlygų pakeitimo, todėl klientas gali sulaukti tiek teigiamo, tiek ir neigiamo atsakymo – bankas visuomet privalo įvertinti kliento galimybes grąžinti paskolą ir rizikas, kurios klientui galėjo atsirasti nuo to laiko, kai buvo išduota paskola“, – sakė J. Murauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius