-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šeimos finansų ekspertė Odeta Bložienė: „Prie kalėdinės dovanos pridėti čekį nėra nusikaltimas“

„Swedbank“ asmeninių finansų instituto Lietuvoje vadovė Odeta Bložienė teigia, kad švenčių metu privaloma racionaliai planuoti savo biudžetą. Deja, tai daro tik keli procentai gyventojų, o didžioji dauguma – dovanas perka iš einamųjų išlaidų. Visgi, pasirodo, ne dovanos tautiečiams yra svarbiausios švenčių metu. „Daugiausia išlaidų tenka maistui“, – tikino pašnekovė.
Odeta Bložienė
Odeta Bložienė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.


„Žiemos šventės yra didžiausios namų ūkiams ir jos padidina bendrąsias išlaidas. Tačiau planuojančiųjų šventines išlaidas yra tikrai labai mažai. Ir kada mes kalbame, kad Kalėdų ir Naujųjų metų laikotarpiui lėšas reiktų pradėti kaupti keli mėnesiai prieš, taip elgiasi tik keli procentai gyventojų. Didžioji dalis savo išlaidas patiria iš einamųjų lėšų“, – situaciją nušvietė pašnekovė.

Išlaidos augti neturėtų

Daugelis gyventojų šventiniam stalui ir dovanoms išleidžia apie 250-350 Lt.

Pasak O. Bložienės, gyventojų išlaidos yra tikrai nemažos: daugelis gyventojų šventiniam stalui ir dovanoms išleidžia apie 250-350 Lt.
 
„Ne kiekvienam namų ūkiui tokios sumos yra nepastebimos“, – pridūrė pašnekovė.
 
Vis dažniau ekonomistams prabylant, kad ekonominė krizė traukiasi,  būtų galima daryti prielaidą, kad dėl neva gerėjančios situacijos darbo rinkoje, šiemet žmonės galėtų sau leisti pirkti daugiau dovanų. Visgi, pasak I. Bložienės,  žymaus išlaidų pasididėjimo nesitikima.
 
„Vokietijoje tikimasi, kad jos išlaidos padidės 6 proc., o daugelyje Europos Sąjungos šalių – nesieks nei 1 proc.“, – tikino pašnekovė.

Vaikai džiaugiasi kalėdinėmis dovanėlėmis
Vaikai džiaugiasi kalėdinėmis dovanėlėmis

Nereikalingi daiktai

Žmonės gauna labai daug dovanų, kurios jiems yra nereikalingos, – teigia O.Bložienė.

Pasak „Swedbank“ asmeninių finansų instituto Lietuvoje vadovės, priešventinis laikotarpis – pats neracionaliausias, nes dažnai žmonės gauna daug jiems nereikalingų dovanų. Tam, kad ši problema būtų bent minimaliai išspręsta, pašnekovė siūlo prie dovanos pridėti ir dovanos pirkimo čekį.
 
„Visas tas šventinis laikotarpis, kada žmonės gauna daugiausiai dovanų, visame pasaulyje yra pakankamai neracionalus. Žmonės gauna labai daug dovanų, kurios jiems yra nereikalingos. Tai vyksta visame pasaulyje ir aš nemanau, kad mes esame kažkuo tai išskirtiniai. Todėl kalbėdami apie dovanų dovanojimą, mes turėtume nepamiršti, kad pridėtas pirkimo čekis, tai tikrai nėra nusikaltimas. Tai yra visiškai pateisinama etiketo požiūriu. Aš manau, kad tai netgi yra pagarba kitam žmogui, kad jeigu jam nepatiks šita dovana, galima ją iškeisti“, – laidoje „Ryto espresso“ teigė O. Bložienė.

Būtent todėl, pasak specialistės, praėjusiais metais, kad išvengtų netinkamų dovanų dovanojimo, lietuviai dažniausiai pirmenybę teikė dovanų kuponams.

Brangiausiai kainuoja vaišės

Šiuo laikotarpiu žmonės išmeta daugiausiai maisto.

„Lietuvoje mes daugiau skiriame maistui. Praėjusiais metais šventiniam stalui vidutiniškai vienas namų ūkis planavo išleisti apie 150 Lt, dovanoms apie 100 Lt. Pastebėjome, kad kaimo vietovėse išlaidos maistui yra dar didesnės. Bet šioje vietoje noriu pasakyti, ar visada mes teisingai pasiskaičiuojame išlaidas ir patiekalų kiekį? Šiuo laikotarpiu žmonės išmeta daugiausiai maisto. Pagal statistiką, vienam ūkio nariui tenka apie 30 kg išmetamo maisto“, – tikino O. Bložienė.

123rf.com nuotr./Šventinis stalas
123rf.com nuotr./Šventinis stalas

„Nepirkimas išgelbėtų kiekvieną: vieną nuo nepirkimo, kitą – nuo galvos skausmo, kur dėti dovanas. Juk ne dovanose esmė. Visa tai padėtų ir finansiniam planavimui“, – pridūrė pašnekovė.
 

Laida „Ryto espresso“ transliuojama darbo dienomis nuo 6.05 val.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius