-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Senka naftos atsargos

Pasaulis artėja prie naujos energetinės krizės, nes iš daugumos naftos telkinių jau išgaunamas šios žaliavos maksimumas.
Nafta
Nafta / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Apie tokį pavojų prabilo Tarptautinė energetikos agentūra. Jos atstovas Fatih Birolas, duodamas interviu britų dienraščiui „The Independent“, sakė, kad naftos telkiniai senka daug sparčiau, nei manyta dar prieš dvejus metus. Jau po 10 metų, t. y. visu dešimtmečiu anksčiau, negu planavo labiausiai išsivysčiusių pasaulio šalių vyriausybės, bus pasiektas naftos išgavimo maksimumas. Todėl artimiausioje ateityje dar labiau sustiprės naftos eksportuotojų, pirmiausia, iš Artimųjų Rytų, įtaka. Tai ypač bus jaučiama po 2010 metų, kai pasaulis jau ims suvokti artėjančios krizės pasekmes.

Šiuo metu Artimųjų Rytų šalyse išgaunama nafta sudaro 40 proc. visos pasaulyje išgaunamos naftos. Kadangi šios žaliavos poreikio artimiausiu metu nepavyks sumažinti, o OPEC priklausančios valstybės jau ima pasiekti naftos išgavimo maksimumą, vadinasi, pigios naftos era pasaulyje baigėsi.

„Mūsų ekonominė ir visuomeninė sistema paremta nafta. Kad pasaulis galėtų pereiti prie kitokio kuro, reikės daug laiko ir išlaidų. Kuo anksčiau tapsime nepriklausomi nuo naftos, tuo bus geriau. Jau dabar turime apie tai mąstyti. Ir labai rimtai“, – aiškino F.Birolas. Jis pridūrė, jog daug kas tikisi, kad pasaulio ūkis po kelerių metų atsigaus, tačiau tas procesas bus labai lėtas ir trapus, nes visas pastangas gali sugriauti brangstanti nafta.

Šiuo metu Artimųjų Rytų šalyse išgaunama nafta sudaro 40 proc. visos pasaulyje išgaunamos naftos.

Savo teiginius F.Birolas parėmė Tarptautinės energetikos agentūros atlikta analize. Skaičiavimai buvo padaryti įvertinus 800 naftos laukų, iš kurių išgaunama trys ketvirtadaliai viso pasaulio naftos. Agentūros ekspertai tvirtina, kad daugelyje šių laukų jau pasiektas naftos išgavimo maksimumas. Dabar žaliavos išgavimo mažėjimo dinamika siekia 6,7 proc. per metus, nors dar 2007–aisiais prognozuota, jog bus tik 3,7 procento.

Padėtį sunkina ir tai, kad trūksta investicijų į naftos išgavimo sektorių šalyse, kurios tą naftą išgauna. Be to, šios žaliavos siurbėjai per mažai daro, kad pradėtų eksploatuoti naujus telkinius. Jie apsiriboja tik naftos išgavimu iš senųjų telkinių. Atsižvelgiant į tai, jog naftos paklausa pasaulyje vis didėja, kyla pavojus, kad jos gali imti trūkti jau kitais metais.

Net jei manoma, jog vartojimas nepasikeis, išliks toks pat, koks yra dabar, reikėtų dar keturių papildomų Saudo Arabijų, kad pasaulis galėtų ramiai miegoti. „O jei naftos paklausa didės, tokių Saudo Arabijų prireiks net šešių“, – skelbia Tarptautinės energetikos agentūros ekspertas ir primena, kad 2007 metais Saudo Arabija išgaudavo per dieną 8,48 mln. barelių naftos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius