-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaulių rajone į atliekų perdirbimo gamyklą bus investuota 54 mln. litų

Šiaulių rajone planuojama statyti regioninę atliekų perdirbimo gamyklą. Ją pastačius atliekos bus rūšiuojamos ir ne taip greitai užpildys sąvartyną. Taip pat įgyvendinus šį projektą žmonės gyvens švaresnėje aplinkoje. Didžioji dalis lėšų šios gamyklos statyboms bus skirta iš 2007-2013 metų Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų paramos.
Kazokiškių sąvartynas
Panaudojant ES paramos lėšas siekiama, kad šiukšlynų poveikis aplinkai būtų kuo mažesnis. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Pastačius šią gamyklą gyventojams padidės mokestis už buitinių atliekų išvežimą.  Šiuo metu Šiaulių regione gyventojai už atliekų sutvarkymą moka 60 Lt per metus, Šiaulių mieste 56 Lt per metus. Prognozuojama, kad įgyvendinus projektą rinkliavos mokestis gyventojams 2013 metais gali kilti iki 80 Lt per metus.

Tačiau Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro atstovai patikslino, kad dėl Lietuvos įsipareigojimų ES kiekvienais metais vis daugiau perdirbti atliekų ir vis mažiau biologiškai skaidžių atliekų šalinti sąvartynuose Aplinkos ministerija yra numačiusi įvesti sąvartynų mokesčius nuo 2013 m. nerūšiuotoms ir neapdorotoms atliekoms, šalinamoms sąvartynuose. Tai smarkiai įtakotų rinkliavos mokestį už atliekų sutvarkymą. Įgyvendinus šį projektą mokestis nors ir kils, bet ne tiek daug, kaip nepastačius gamyklos.

Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro atstovai 15min.lt taip pat teigė, jog ne mažiau svarbu įvertinti tai ir iš ekologinės pusės. Pastačius gamyklą sumažės atliekų, šalinamų sąvartyne, kiekis, sąvartyne nebeišsiskirs metano dujos, bus tausojami gamtiniai ištekliai, taigi žmonės gyvens švaresnėje aplinkoje.

Naujoji atliekų perdirbimo gamykla iškils Aukštrakiuose greta regiono sąvartyno. Tam jau pritarė Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro valdyba, patvirtinusi naujos atliekų tvarkymo sistemos galimybių studiją.

Kaip 15min.lt informavo Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro atstovai, visiems darbams pirkti bus skelbiami viešieji pirkimai. Planuojama, kad projektavimo darbai turėtų prasidėti 2011 m. rugsėjo mėnesį, 2012 m. pradžioje būtų įsigyjama gamyklai reikiama įranga ir pradedami statybos darbai.

Planuojama, kad Mechaninio biologinio apdorojimo gamykla pradės veikti 2013 m. pabaigoje. Joje iš gyventojų surinktos atliekos bus rūšiuojamos – atskiriamos antrinės žaliavos, buitinės ir žaliosios atliekos kompostuojamos, gaminama elektra ir išgaunamos dujos, perdirbtos atliekos bus deginamos.

Projekto vertė siekia 54 mln. litų. Didžioji dalis – 2007-2013 metų Europos Sąjungos paramos lėšos, regiono atliekų tvarkymo centrui teks imti 5 mln. litų banko paskolą.

 

Logo ES

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius