-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sparčiai senstanti Vokietija ateityje taupys vis mažiau

Jau po kelerių metų Vokietijos einamosios sąskaitos balansas gali tapti gerokai mažesnis, o to priežastimi taps visuomenės demografiniai pokyčiai, rašo naujienų svetainė bloomberg.com.
Hamburgo uostas
Hamburgo uostas / 123rf.com nuotr.

„Deutsche Bank“ ekonomistų Heiko Peterso ir Robino Winklerio atlikta studija parodė, kad dabartinis einamosios sąskaitos perviršis, kurį daugiausiai lemia intensyvus eksportas, 2020 m. sumažės 20 proc. ir sudarys apie 7 proc. Vokietijos BVP.

Nors perviršis vistiek bus pakankamai didelis, tačiau gerokai skirsis nuo šiais metais planuojamo pasiekti 8,8 proc. BVP dydžio perviršio, kuris sudaro 275 mlrd. Eur.

Šiandien Berlynas nuolat sulaukia priekaištų iš Tarptautinio valiutos fondo (TVF), JAV ir kitų euro zonos šalių pusės, kadangi dabartinis einamosios sąskaitos perviršis rodo, kad vokiečiai linkę pernelyg daug taupyti ir nepakankamai išlaidauti.

Kritikai teigia, kad Vokietijos eksportuotojams silpnas euras yra palankus, o mažos vyriausybės išlaidos ir nedidėjantys atlyginimai sukuria einamosios sąskaitos perviršį bei riboja importo mąstą.

Vokiečiai į tai atšauna, kad pokyčiai reikštų galą šalies ūkio konkurencingumui.

Vis dėlto, „Deutsche Bank“ atlikta studija parodė, jog socialiniai pokyčiai bet kuriuo atveju lems pokyčius Vokietijos ekonomikoje jau greitu metu.

Vokietija sparčiai sensta, o vyresnio amžiaus žmonės gauna mažesnes pajamas, bet leidžia daugiau pinigų santaupų nei likusios amžiaus grupės. Dėl šios priežasties sumažės ir bendras Vokietijos gyventojų turimų santaupų lygis.

Prie einamosios sąskaitos mažėjimo prisidės ir atsigaunanti Vokietijos NT rinka.

Augančios NT kainos reikš didesnes vokiečių išlaidas. Nemažai statybinių medžiagų į šalį bus įvežta iš užsienio, todėl tai reikš importo augimą. Be to, jeigu pasaulinės prekybos apimtys lėtės, kartu užsienyje kris ir vokiškų prekių paklausa.

Tačiau tai nereiškia, kad iš mažėjančios Vokietijos einamosios sąskaitos smarkiai išloštų kitos euro zonos šalys. Manoma, kad didžiausiais laimėtojais taptų tradiciniai prekybos partneriai iš Azijos ir Artimųjų Rytų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius