-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Statistika: Lietuvoje atlyginimai ženkliai šoko į viršų

Per metus Lietuvoje atlyginimai augo 8,1 proc., ir tai vienas didžiausių šuolių pastaraisiais metais. Vidutinis paskaičiuotas (bruto) darbo užmokestis Lietuvoje, išskyrus individualias įmones, antrąjį šių metų ketvirtį buvo 771,9 euro – 8,1 proc. daugiau nei 2015-ųjų tą patį ketvirtį. Analitikai pastebi, kad kartu su atlyginimais augs ir kainos.
Eurai
Eurai / Luko Balandžio / 15min nuotr.
Temos: 1 Statistika

Per metus Lietuvoje atlyginimai augo 8,1 proc., ir tai vienas didžiausių šuolių pastaraisiais metais. Vidutinis paskaičiuotas (bruto) darbo užmokestis Lietuvoje, išskyrus individualias įmones, antrąjį šių metų ketvirtį buvo 771,9 euro – 8,1 proc. daugiau nei 2015-ųjų tą patį ketvirtį.

Vidutinis išmokėtas (neto) atlyginimas šalyje palyginamuoju laikotarpiu išaugo 8,5 proc. iki 600,8 euro, pranešė Statistikos departamentas.

„Šie pokyčiai nestebina, nes sąlygos sulaukti panašaus darbo užmokesčio augimo išliko tokios pat kaip ir pirmą ketvirtį: nedarbas mažėjo, konkurencija dėl kvalifikuotų darbuotojų didėjo, minimalus darbo užmokestis augo, bendrovių pelningumo rodikliai ir galimybės didinti algas buvo neblogos“, – komentare teigia SEB vyriausiasis analitikas Tadas Povilauskas.

Lietuvoje darbo užmokestis per paskutinius trejus metus augo vidutiniškai beveik 5 proc. kasmet, t. y. gerokai sparčiau nei darbo našumas, kuris kasmet padidėdavo tik apie 1,2 proc, pastebi Lietuvos banko Tomas Šiaudvytis, Lietuvos banko Makroekonomikos ir prognozavimo skyriaus vyresnysis ekonomistas.

„Tokia padėtis verčia sunerimti, nes verslas darbo užmokestį didinti savo pelno sąskaita gali tik ribotą laiką. Vėliau gali tekti kelti prekių ir paslaugų kainas“, – pastebi komentare T.Šiaudvytis.

Atlygio kaita, pasak jo, taip pat lemia Lietuvos įmonių gebėjimą konkuruoti su kitų šalių gamintojais. Pastaraisiais metais tik trijose ES šalyse – Latvijoje, Estijoje ir Bulgarijoje – atlygio ir našumo augimo atotrūkis buvo didesnis nei Lietuvoje. Kitose ES šalyse, įskaitant daugumą naujųjų ES šalių, šie rodikliai buvo atitrūkę mažiau.

„Lietuvoje prie darbo užmokesčio augimo nemažai prisideda minimaliosios algos didinimas, kuris pastaruoju metu buvo atliktas net kelis kartus“, – pastebi Lietuvos banko ekonomistas.

Per ketvirtį – antrąjį ketvirtį, palyginti su sausio-kovo mėnesiais – vidutinis paskaičiuotas ir išmokėtas darbo užmokestis padidėjo atitinkamai 3,2 proc. ir 2,9 procento. Darbo užmokesčio padidėjimą antrąjį ketvirtį lėmė didesnis darbo dienų skaičius, sezoniškumas ir kitos priežastys.

Pasak T.Povilausko, tikėtina, kad didelių staigmenų nepateiks ir darbo užmokesčio pokyčiai antrą pusmetį, nepaisant to, kad ekonomikos augimas šiek tiek nuvilia, o eksporto rinkos daug pasitikėjimo nekelia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius