-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Su troleibusų ir autobusų vairuotojais susitikęs Artūras Zuokas: kol įmonė nėra pelninga, didesnių algų nebus

Vilniaus meras Artūras Zuokas susitiko su įmonės „Vilniaus viešasis transportas“ profsąjungos atstovais, su kuriais aptarė finansinę įmonės situaciją. Susitikime taip pat kalbėta apie nuo 2007 metų galiojančią kolektyvinę sutartį, dėl kurios šiuo metu deramasi.
Artūras Zuokas
Artūras Zuokas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Sujungę autobusų ir troleibusų parkus, įmonę išgelbėjome nuo bankroto, didėja pajamos iš bilietų, mažėja rida, darome viską, kad žmonės turėtų darbus, efektyviai dirbtų viešojo transporto sistema. Aš už tai, kad žmonės turi uždirbti, bet tryliktas atlyginimas, atlyginimų didėjimas yra neįmanomas, kol įmonė nėra pelninga“, – susitikime kalbėjo Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Lietuvoje vidutinis vairuotojų darbo užmokestis šiemet buvo 2253 litai, Vilniuje 2599 litai, o tuo tarpu įmonės „Vilniaus viešasis transportas“ vairuotojai gauna trečdaliu didesnius atlyginimus nei kiti Lietuvoje, vidutiniškai 3246 litų per mėnesį.

Nuo 2011 metų „Vilniaus viešojo transporto“ skolą pavyko sumažinti beveik 74 mln. Lt – nuo 182,5 iki 109 mln. Lt.

Ypač prie įmonės finansinės situacijos pagerėjimo prisidėjo viešojo transporto optimizavimas. Pajamos per paskutinius metus už bilietų pardavimus išaugo 22 proc. (be PVM). Prognozuojama, kad 2014 metais pajamos už bilietų pardavimus išaugs beveik 14 mln. Lt. Taip pat po optimizavimo 13 procentų sumažėjo ir autobusų bei troleibusų ridos savikaina - nuo 5,95 Lt/km iki 5,19 Lt/km (autobusų ridos savikaina sumažėjo 15 proc., troleibusų – 9 proc.).

Lietuvoje vidutinis vairuotojų darbo užmokestis šiemet buvo 2253 litai, Vilniuje 2599 litai, o tuo tarpu įmonės „Vilniaus viešasis transportas“ vairuotojai gauna trečdaliu didesnius atlyginimus nei kiti Lietuvoje, vidutiniškai 3246 litų per mėnesį. Pavyzdžiui,  Rygoje vairuotojų vidutinis atlyginimas siekia 2640 Lt (550 LVL).  Nepaisant to, „Vilniaus viešojo transporto“ profsąjungos reikalauja, kad vairuotojų atlyginimai būti padidinti dar 30 proc.

„Vilniaus viešojo transporto“ skola susidarė dėl nepakankamo finansavimo iš valstybės. Vilniuje liekanti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dalis 2013 m. buvo 42 proc., kai tuo tarpu Kaune ir Klaipėdoje ji yra per 85 proc. Situacija kitais metais turėtų gerėti, kadangi nacionalinė valdžia Vilniui skiriamo GPM dalį padidino iki 45 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius