-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trumpės mokestinių ginčų nagrinėjimas

Pirmadienį pasitarime Vyriausybė pritarė kelioms „Saulėtekio“ komisijos iniciatyvoms, kuriomis trumpinamas mokesčių permokų grąžinimo procedūrų, mokestinių ginčų nagrinėjimo laikas.
Mokesčiai
Mokesčiai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Pritarta siūlymui nustatyti trumpesnį terminą mokestiniam patikrinimui dėl mokesčio permokos grąžinimo pradėti, teigiama išplatintame pranešime. Jei Seimas pritars atitinkamiems Mokesčių administravimo įstatymo pakeitimams, patikrinimas turės būti pradėtas ne per 20, o per 5 dienas. Sutrumpinus šį terminą, mokesčio permokos grąžinimas užtruks jau gerokai trumpiau, vadinasi, verslininkai galės greičiau disponuoti šiomis lėšomis, skirdami jas verslo plėtrai ir darbo vietoms išlaikyti bei kurti.

Pritarta ir siūlymui, kuris ženkliai sutrumpins mokestinių ginčų nagrinėjimą. Pagal šiuo metu galiojančią tvarką tarp mokesčių mokėtojo ir vietos mokesčių administratoriaus kylančius mokestinius ginčus nagrinėja centrinė mokesčių administratorė – Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI). Jei VMI priima sprendimą atlikti pakartotinį patikrinimą, paprastai apskričių inspekcijos pradeda visą patikrinimą iš naujo, todėl mokestinio ginčo nagrinėjimas labai užsitęsia. Norima nustatyti, kad VMI gali priimti sprendimą pavesti atlikti pakartotinį patikrinimą ir priimti naują sprendimą tik tuo atveju, kai yra gaunama naujų įrodymų ar paaiškėja naujų aplinkybių, kurios nebuvo žinomos patikrinimo metu. Tikimasi, kad bent kas trečias mokestinis ginčas nuo šiol turėtų baigtis mažiausiai dvigubai greičiau.

Panašus mokestinių ginčų sprendimo pagreitinimas numatytas ir kitoje „Saulėtekio“ grupės pateiktoje pataisoje, kuriai pasitarime pritarė Vyriausybė. Jei mokesčių mokėtojo skundas pasiekia Mokestinių ginčų komisiją, tai per 60 dienų priimamas sprendimas, pavyzdžiui, skundą perduoti nagrinėti VMI iš naujo. Dabar numatoma, kad komisija siūlys nagrinėti mokestinius ginčus iš naujo tik tuo atveju, kai yra gaunama naujų įrodymų ar paaiškėja naujų aplinkybių, kurios nebuvo žinomos patikrinimo metu.

Finansų ministerijai pavesta parengti atitinkamą Lietuvos Respublikos mokesčių administravimo įstatymo pakeitimo įstatymo projektą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius