-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ūkio viceministrė Rasa Noreikienė: Net ir mažos įmonės gali efektyviai veikti kitų valstybių rinkose

Ūkio ministerijoje antradienį vyko konferencija „Abipusis pripažinimas: bendrosios rinkos stiprinimas“. Konferencijoje Europos Komisijos (EK), Europos Parlamento, Lietuvos institucijų, mokslo įstaigų ir verslo atstovai aptarė, su kokiomis problemomis susiduriama Europos Sąjungoje (ES) įgyvendinant abipusio pripažinimo principą, pasikeista nuomonėmis, kokių priemonių turi būti imamasi, siekiant pagerinti laisvą prekių, paslaugų, transporto ir žmonių judėjimą ES.
Euras
Euras / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

„Tinkamai funkcionuojančios ES bendrosios rinkos sukūrimas yra ilgas procesas, reikalaujantis didelių pastangų nacionaliniu ir ES lygiu. Abipusio pripažinimo principas yra vienas iš svarbiausių bendrosios rinkos valdymo įrankių ir efektyvi alternatyva teisiniam reguliavimui“, – sakydama konferencijos atidarymo kalbą pabrėžė ūkio viceministrė Rasa Noreikienė.

Pasak ūkio viceministrės, ES abipusio pripažinimo principo privalumai akivaizdūs – sumažėja verslo prisitaikymo išlaidos, nes nėra poreikio sekti skirtingų nacionalinių taisyklių, taip užtikrinama galimybė verslui, ypač mažoms ir vidutinėms įmonėms, efektyviai veikti kitų valstybių rinkose. Taip pat sumažinama administracinė našta piliečiams ir valdžios institucijoms.

Abipusio pripažinimo principas yra vienas iš svarbiausių bendrosios rinkos valdymo įrankių ir efektyvi alternatyva teisiniam reguliavimui.

Konferencijoje pažymėta, jog būtina išsamiai analizuoti abipusio pripažinimo principo taikymą ES valstybėse narėse, kad atsižvelgiant į gautus duomenis būtų galima imtis reikalingų veiksmų. EK turėtų atlikti vertinimą tų sričių, kuriose abipusio pripažinimo principo taikymas yra nepakankamas arba problemiškas.

Lietuvai pirmininkaujant ES Tarybai, abipusio pripažinimo principui skiriamas ypatingas dėmesys. Šį klausimą pirmininkaujanti Lietuva planuoja aptarti Konkurencingumo tarybos išvadose dėl bendrosios rinkos politikos.

Abipusio pripažinimo principas yra kilęs iš ES Teisingumo Teismo jurisprudencijos laisvo prekių judėjimo srityje. Principas reiškia, kad, nesant bendrų ES taisyklių, teisėtai vienoje ES valstybėje narėje pagaminti gaminiai, kurie leidžiami tiekti į rinką toje valstybėje, gali būti be jokių apribojimų tiekiami į kitos ES valstybės narės rinką, net jei tose valstybėse gaminiams taikomi skirtingi reikalavimai.

Ūkio ministerijos, Europos verslo konfederacijos „BusinessEurope“ ir Lietuvos pramoninkų konfederacijos surengta konferencija – vienas iš Ūkio ministerijos pirmininkavimo ES Tarybai renginių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius