-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 05 /15:07

Ukraina grasina Rusijai teismais dėl sprendimo pabranginti dujas

Ukraina šeštadienį pagrasino kreiptis į arbitražo teismą dėl naujausio Rusijos sprendimo pabranginti dujas kaimyninei šaliai, tęsiantis ginčui, dėl kurio gali sutrikti energetikos išteklių tiekimas Vakarų Europai.
Ukrainos laikinasis premjeras Arsenijus Jaceniukas
Ukrainos laikinasis premjeras Arsenijus Jaceniukas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Premjeras Arsenijus Jaceniukas sakė, kad Maskvos sprendimas per tris dienas dukart pabranginti Ukrainai tiekiamas dujas yra „ekonominė agresija“, kuria siekiama nubausti Ukrainos naujuosius lyderius, atėjusius į valdžią praėjusį mėnesį, kai buvo nuverstas Kremliaus palaikomas režimas.

Rusijos dujų eksporto monopolininkė „Gazprom“ šią savaitę pabrangino dujas 81 proc. – nuo 268,5 iki 485,5 JAV dolerio už tūkstantį kubinių metrų. Dabar Ukrainai nustatyta kaina yra didesnė negu bet kuriai kitai Europos šaliai.

„Politinis spaudimas nepriimtinas. Ir mes nepriimame 500 dolerių kainos (už 1 000 kubinių metrų), – A.Jaceniukas sakė per vyriausybės posėdį. – Rusija negalėjo užimti Ukrainos, panaudodama karinę agresiją. Dabar jie įgyvendina planus, kad užimtų Ukrainą, vykdydami ekonominę agresija.“

Rusija negalėjo užimti Ukrainos, panaudodama karinę agresiją. Dabar jie įgyvendina planus, kad užimtų Ukrainą, vykdydami ekonominę agresija

Pasak A.Jaceniuko, Ukraina pasiruošusi toliau mokėti Rusijai ankstesnę kainą – 268,5 dolerio – nes ji yra „priimtina“.

Tačiau premjeras pridūrė, kad šalis turi būti pasiruošusi galimybei, kad „Rusija arba apribos, arba nutrauks dujų tiekimą Ukrainai“, tęsiantis ginčui dėl kainų.

Iš „Gazprom“ dujas perkančioms Vakarų Europos šalims tiekimas buvo apribotas 2006 ir 2010 metais, kai ši energetikos milžinė, seniai laikoma Kremliaus politiniu ginklu, sustabdė tiekimą Ukrainai, nesutariant dėl kainų ir apmokėjimo.

Rusijos tiekiamos dujos sudaro apie trečdalį Europos Sąjungoje (ES) suvartojamo kiekio.

Beveik 40 proc. jų pumpuojama tranzitu per Ukrainą, o likusi dalis atkeliauja Baltijos jūroje į Vokietiją nutiestu vamzdynu „Nord Stream“ ir per kitą jungtį, einančią per Baltarusiją ir Lenkiją.

Ukrainos energetikos ministras Jurijus Prodanas tame pačiame posėdyje sakė, kad Kijevas pasiruošęs dėl „Gazprom“ veiksmų kreiptis į Stokholmo arbitražo teismą, jeigu Maskva atsisakys derėtis dėl mažesnės kainos.

„Tvirtai pasakiau, kad ketiname pamėginti pasiekti susitarimą, – nurodė jis. – Bet jeigu nesusitarsime, kreipsime į arbitražo teismą, nes dabartinis kontraktas leidžia mums tai padaryti.“

„Dar yra laiko susitarti su Rusija“, – pridūrė J.Prodanas.

Ukraina nesisavins per jos teritoriją Europai tiekiamų dujų

J.Prodanas šeštadienį taip pat pareiškė, kad Kijevas neims sau gamtinių dujų iš vamzdynų, kuriais jos tiekiamos vartotojams Europoje, jeigu Rusija nutrauks dujų tiekimą Ukrainai.

„Žinoma, Ukraina jokiu būdu nelies tų dujų, kurios eina tranzitu į Europą. Mes laikysimės įsipareigojimų, kurie priimti dėl tranzito... Jokių vagysčių ir net minties imti dujas nėra“, – sakė J.Prodanas žurnalistams prieš vyriausybės posėdį.

Jo nuomone, esama didelės grėsmės, kad gali būti nutrauktas Rusijos dujų tiekimas Ukrainai.

„Rizika labai didelė. Rusija visuomet naudojosi situacija tam, kad būtų nutrauktas dujų tiekimas Ukrainai“, – pažymėjo J.Prodanas.

Per ankstesnį ginčą dėl dujų kainos Rusija kaltino Ukrainą dujų vogimu iš tranzitinių vamzdynų, o Kijevas neigė taip daręs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius