-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užsimota priremti „Sodros“ skolininkus

Už socialinio draudimo įmokas „Sodrai“ įsiskolinę draudėjai netrukus gali įklimpti į dar didesnę skolų duobę. Siūloma, kad už laiku nesumokėtas įmokas, delspinigius ir baudų skolas jie privalėtų mokėtų palūkanas.
Mokesčiai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

„Lietuvos žinios“ antradienį rašo, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) parengė ir Seimui pateikė tai numatančias Valstybinio socialinio draudimo įstatymo pataisas.

SADM siūlo, kad už laiku nesumokėtų įmokų, delspinigių ir baudų skolos sumokėjimo atidėjimo laikotarpį taip pat būtų mokamos ir palūkanos.

Pagal dabar galiojančią tvarką už pavėluotai pervestas socialinio draudimo įmokas skaičiuojami delspinigiai. SADM siūlo, kad už laiku nesumokėtų įmokų, delspinigių ir baudų skolos sumokėjimo atidėjimo laikotarpį taip pat būtų mokamos ir palūkanos. Palūkanų dydį nustatytų finansų ministras.

Laiku nesumokėjus skolos pagal suderintą jos grąžinimo grafiką būtų skaičiuojamos didesnės palūkanos iki tos dienos, kol atitinkamos sumos bus sumokėtos.

SADM Ryšių su visuomene skyriaus vedėjos Linos Bušinskaitės teigimu, siūlomais pakeitimais siekiama ne tik sudrausminti draudėjus, bet ir padėti „Sodrai“. Dabar nesumokėtas įmokas fondas priverstas dengti iš kitų draudėjų arba skolintų lėšų. Esą tai nėra socialiai teisinga kitų atžvilgiu, be to, papildomai kainuoja.

„Žinoma, neabejotinai padidėtų „Sodros“ biudžeto pajamų surinkimas, nors ši naujovė smarkiai ir nepaveiktų fondo biudžeto deficito“, – sakė L.Bušinskaitė.

Finansų analitiko Rimanto Rudzkio teigimu, mokėti palūkanas už skolas yra normalu.

„Žinoma, svarbiausia, kokio dydžio bus tos palūkanos. Jeigu nustatys palūkanas, kurios nė iš tolo neatitiks situacijos rinkoje, tai bus tarsi plėšikavimas. Manau, būtų teisinga, jei jos daugiau ar mažiau atitiktų paskolų palūkanas“, – sakė ekspertas.

Šiuo metu už socialinio draudimo įmokas, delspinigius ir baudas „Sodrai“ yra skolingi beveik 40 tūkst draudėjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius